Την περασμένη εβδομάδα συναντήσαμε τη Μαρία Τουμπανάκη, Project Manager του τρίτου TEDx UniversityOfPiraeus που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαιου στον ΟΛΠ. Η ίδια μας μίλησε για το θέμα του εν λόγω TEDx: “Taming Waves”, για το πώς έφτασε να αγαπάει τις εκδηλώσεις καθώς και για τον παράγοντα που λέγεται Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

 

1. Λίγα λόγια για να σε γνωρίσουμε. Πες μας πού μεγάλωσες, σε ποιο τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς είσαι, ποια είναι η σχέση σου με το τμήμα, καθώς και ποια ειναι τα κύρια ενδιαφέροντά σου.

Είμαι η Μαρία Τουμπανάκη, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων για παραπάνω χρόνια από όσα θα ήθελα να παραδεχτώ. Κατάγομαι από το Κάτω Διμηνιό Κορινθίας και η αλήθεια είναι πως στο Πειραιά κατέληξα από τύχη μιας και στην Τρίτη Λυκείου δεν είχα ιδέα για το τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω. Ακόμα και σήμερα που για τον κόσμο μεγάλωσα πάλι δεν είμαι σίγουρη για το τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω. Αυτή η έντονη αναποφασιστικότητα μου για το μέλλον και η αγάπη του πατέρα μου για τον εθελοντισμό με ώθησε από μικρή να δοκιμάζω πάρα πολλές ασχολίες και δραστηριότητες. Πέρα από τις κλασσικές δραστηριότητες (μπαλέτο, πιάνο, χορωδία κλπ) που στέλνουν οι γονείς τις μικρές κορούλες τους, από 7 χρονών ήμουν σε μια εθελοντική θεατρική ομάδα όπου ασχολούταν κυρίως με έργα του Αριστοφάνη, στα 14 μου ασχολήθηκα με τον στίβο και στα φοιτητικά μου χρόνια με την ιστιοπλοΐα. Ακόμα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου έγινα μέλος της AIESEC του μεγαλύτερου φοιτητικού οργανισμού παγκοσμίως που ωθεί το youth leadership και είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω για 1,5 μήνα στην Ουκρανία για ένα πρόγραμμα που είχε σκοπό να αναπτύξει την τοπική κοινωνία της Lviv της, πόλης όπου έμενα. Όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν σχηματίσει την προσωπικότητα μου με τη δική τους ένταση η κάθε μια και με έχουν κάνει τον άνθρωπο που είμαι σήμερα.

 

2. Περιέγραψέ μας με λίγα λόγια τι είναι το TED,τι το TEDx και τι το TEDx UniversityΟfPiraeus.

Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που πρεσβεύει τη διάδοση των ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Γίνεται μια φορά τον χρόνο σε διάφορα μέρη στον κόσμο, το 2015 έγινε στο Vancouver στον Καναδά. Τα TEDx είναι ανεξάρτητα τοπικά συνέδρια που λαμβάνουν χώρα σε όλον τον κόσμο και πρεσβεύουν ό,τι πρεσβεύει το TED. Το TEDx UniversityofPiraeus πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2013 με θέμα το “Believe – Act – Change”, στη συνέχεια το 2014 με θέμα “Time Voyagers” και φέτος θα γίνει στις 9 Μαΐου στο μέγαρο του ΟΛΠ με θέμα “Taming Waves”. Σκοπός του TEDx UniversityΟfPiraeus είναι να αναπτύξει μέσω της δράσης του και των ομιλιών του το Πανεπιστήμιο Πειραιά και την κοινωνία του Πειραιά.

 

3. Η σχέση σου με τις εκδηλώσεις TEDx: απο αυτές που έχεις παρακολουθήσει, ποια ομιλία/στιγμή θα σου μείνει αξέχαστη;

Πριν γίνω Project Manager στο TEDx UniversityOfPiraeus τον Νοέμβριο του 2014, η μόνη επαφή που είχα με τα TEDx ήταν οι ομιλίες που κυκλοφορούν στο YouTube. Η πρώτη ομιλία, μάλιστα, που είδα και η αγαπημένη μου ακόμα και σήμερα είναι η ομιλία του Simon Sinek: How Great Leaders Inspire Action. Από τη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα παρακολούθησα όσα περισσότερα συνέδρια μπορούσα, το TEDxUniversityOfMacedonia το οποίο ήταν η πρώτη μου φυσική επαφή με TEDx, το TEDxNTUA που φέτος έκανε την πρώτη του εμφάνιση και το TEDxAUEB που είναι το πρώτο Πανεπιστημιακό TEDx που διοργανώθηκε στην Ελλάδα. Οι ομιλίες που θα μου μείνουν αξέχαστες είναι αυτή του Philip Hyldgaard για το Human Trafficking από το TEDx University of Macedonia του κ. Τάσιου από το TEDxNTUA και της Isabelle Moser από το TEDxAUEB.

 

4. Μου δίνεται πάσα απο την προηγούμενη ερώτηση να σε ρωτήσω για το φετινό TEDx UniversityOfPiraeus με θέμα “Taming Waves”. Τι σημασία έχει για εσένα το θέμα αυτό και πώς θα επιχειρήσετε να το αποδώσετε στην εκδήλωση; Υποπτευόμαστε πως το γεγονός οτι θα διεξαχθεί στον ΟΛΠ παίζει κι αυτό τον ρόλο του κι εντάσσεται στο context του θέματος.

“Taming Waves” όπως δαμάζουμε τα κύματα, δηλαδή πώς μαθαίνουμε να ζούμε με τα εμπόδια που εμφανίζονται στη ζωή μας. Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου ό,τι και να προσπαθήσουμε να κάνουμε στην Ελλάδα θα βρούμε κλειστές πόρτες μπροστά μας και εμπόδια. Ειδικά όσοι ξεκινούν τώρα κάτι δικό τους ή βγαίνουν στην αγορά εργασίας, η κατάσταση που επικρατεί τους αποθαρρύνει και δίνει την αίσθηση της πλήρης εκμετάλλευσης των νέων ταλέντων χωρίς όρια για ευτελείς αμοιβές. Με αυτό το θέμα που διαλέξαμε σαν ομάδα θέλουμε να καταφέρουμε να δώσουμε μια εναλλακτική λύση σε αυτούς που θα παρακολουθήσουν το συνέδριό μας. Αυτή είναι, πως αντί να παλεύεις να ξεπεράσεις όλα αυτά τα εμπόδια που βρίσκεις μπροστά σου, γιατί να μην τα χρησιμοποιήσεις υπέρ σου γιατί να μην τα κάνεις να λειτουργήσουν για σένα αντί να λειτουργούν εναντίον σου. Θέλουμε να αποδώσουμε το θέμα μας με ένα ταξίδι μέσα από την τρικυμία. Αρχίζουμε με το πώς νιώθει κάποιος όταν αντικρίζει τον ορίζοντα χωρίς την τρικυμία, στη συνέχεια έρχεται η τρικυμία και μαθαίνουμε να την εκμεταλλευόμαστε υπέρ μας και τέλος αναρωτιόμαστε αν υπάρχει όντως ηρεμία και γαλήνη μετά την τρικυμία. Φυσικά και ο ΟΛΠ παίζει μεγάλο ρόλο στο θέμα του συνεδρίου γιατί βρίσκεται δίπλα στο ‘κύμα’ κυριολεκτικά.

 

5. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να αναλάβεις τη θέση του project manager του TEDx UniversityOfPiraeus; Περιέγραψέ μας με μια φράση την εμπειρία αυτή και τι νομίζεις οτι έχει να σου προσφέρει.

Από καιρό ήθελα να ασχοληθώ με το TEDx του Πανεπιστημίου Πειραιά από όποια θέση κι αν μου δινόταν η ευκαιρία. Και η ευκαιρία ήρθε μέσω της θέσης του Project Manager η οποία ήταν κενή για αρκετό καιρό. Αφού λοιπόν το συζήτησα πιο συγκεκριμένα με την Ιουλία την Curator είδα πως είναι κάτι που θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω. Ευτυχώς με εμπιστεύτηκε η Ιουλία σε αυτή τη θέση και βρίσκομαι τώρα εδώ που είμαι και ζω αυτή τη μαγική εμπειρία να βλέπω την ομάδα μου να δημιουργεί κάτι τόσο χειροπιαστό.



6. Τι καινοτόμο πιστεύεις οτι έχει να προσφέρει το TEDx UniversityOfPiraeus στα TEDx που έχουμε δει να λαμβάνουν χώρα στην ελληνική ακαδημία;

Δεν θα έλεγα ότι έχει να προσφέρει κάτι καινοτόμο αλλά κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι η θεματολογία του, πιστεύω. Δεν ασχολούμαστε εύκολα σαν άνθρωποι με το πώς μπορούμε να φέρουμε τα εμπόδια υπέρ μας. Συνήθως όταν βλέπουμε ένα εμπόδιο, αυτό που μας έρχεται στο μυαλό είναι πως θα το βγάλουμε από τη μέση.

 

7. Με τι κριτήρια και με ποιον τρόπο επέλεξες την ομάδα σου; Τι κουλτούρα θέλεις να αποπνέει;

Όταν δημιουργήθηκε η ομάδα τα περιθώρια ήταν στενά, επομένως απευθύνθηκα σε άτομα που είτε εμπιστευόμουν, είτε μου απέπνεαν εμπιστοσύνη. Αυτό που ήθελα να δω στην ομάδα του TEDx UniversityΟfPiraeus 2015 είναι συνέπεια, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Ακόμα, ήθελα όλες οι ιδέες και οι πρωτοβουλίες να έρχονται από την ομάδα ώστε το “Taming Waves” να γίνει κάτι ομαδικό να έχει ένα κομμάτι όλων μας. Ελπίζω να τα κατάφερα αλλά αυτό θα αποδειχθεί στις 9 Μαΐου.



8. Μίλησέ μας λίγο για τη σχέση TEDx και Πα.Πει. Πώς θα χαρακτήριζες τη στάση φοιτητών και καθηγητών απέναντι σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις; 

Θέλω να πιστεύω πως χρόνο με το χρόνο κερδίζουμε έδαφος και το TEDx αλλά και οι φοιτητικές προσπάθειες. Ήδη φέτος μας στηρίζει το Πανεπιστήμιο πολύ περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες 2 χρονιές, καθώς και τα MBAs μας στηρίζουν με τον δικό τους τρόπο. Ακόμα, μας ήταν πολύ εύκολο να βρούμε εθελοντές για την ομάδα και την ημέρα του συνεδρίου το οποίο μας δείχνει πως γινόμαστε γνωστοί και μέσα στο Πανεπιστήμιο. Έχουμε φυσικά πολύ δρόμο ακόμα για να συσφίξουμε τις σχέσεις TEDx και Πανεπιστημίου αλλά τουλάχιστον κινούμαστε, δεν είμαστε στάσιμοι.



9. Για τελευταία ερώτηση, κι αφού σε ευχαριστήσουμε θερμά για τη συνέντευξη, θα θέλαμε να ακούσουμε τη γνώμη σου όσον αφορά το Πα.Πει. και τους φοιτητές του. Είναι τελικά ενα πανεπιστήμιο το οποίο ξεχωρίζει απ΄ολα τα αλλα;

Το Πα.Πει. το αγαπώ ιδιαίτερα, αλίμονο, είμαι τόσα χρόνια φοιτήτρια εδώ. Δεν θα έλεγα όμως πως ξεχωρίζει από όλα τα άλλα ακόμα, θα έλεγα πως έχει πολλές δυνατότητες να ξεχωρίσει και δυστυχώς μένουν ανεκμετάλλευτες. Παρ’ όλα αυτά, στη διάρκεια της φοιτητικής μου ζωής έχω δει μεγάλη αλλαγή στην ποιότητα των φοιτητών που μπαίνουν πλέον στο Πανεπιστήμιο. Δεν ξέρω αν φταίει η κατάσταση στη χώρα μας ή αν είναι θέμα εξέλιξης, πιστεύω όμως πως το Πα.Πει. έχει την ευκαιρία να διαφοροποιηθεί στην πορεία και σε αυτό θα συμβάλουν κυρίως οι φοιτητές, ελπίζω οι καθηγητές μας να έχουν την ‘σοφία ‘να μας ακούσουν και να μας αφήσουν να ακουστούμε.

 

 

Σχόλια