Η φοιτητική ζωή είναι μια από τις καλύτερες περιόδους στην ζωή σου και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Τι άλλο θα μπορούσες να ζητήσεις;

Για εσένα που πέρασες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ας δούμε τα βασικά που χρειάζεται να μάθεις για να πλοηγηθείς με ευκολία στην φοιτητική ζωή σου…

ΑΣΟΕΕ

Κατ’ αρχάς, τέλος το “Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών”. Από εδώ και πέρα θα λέμε το πανεπιστήμιο ΑΣΟΕΕ. Αυτή ήταν η ονομασία του πανεπιστημίου μέχρι το 1989, όπου μετονομάστηκε στο νεότερο τίτλο του. Παρά τα 25 χρόνια(!) της νεότερης ονομασίας, στο μυαλό όλου του κόσμου έχει μείνει ως ΑΣΟΕΕ, οπότε έτσι θα το μάθεις και εσείς. ΑΣΟΕΕ σημαίνει “Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών” και γράφεται με 2 “Ε” και όχι 2 Σ.

Συγκοινωνίες

Τώρα που μάθαμε τα βασικά περί ονομασίας του ιδρύματος, ας δούμε πως θα φτάσεις σε αυτό. Το πανεπιστήμιο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στο Πεδίον του Άρεως, επί της οδού Πατησίων 76. Η οδός έχει μετονομαστεί εδώ και χρόνια σε “28η Οκτωβρίου” αλλά εμείς, πιστοί στην παράδοση, θα συνεχίζουμε να την λέμε Πατησίων. Καθώς είναι σε κεντρικό σημείο, ευτυχώς έχει πολύ καλή συγκοινωνία με διάφορα μέσα. Κοντά στο πανεπιστήμιο βρίσκονται πολλές στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ: μπροστά στο Πανεπιστήμιο, επί της Πατησίων, πίσω από το Πανεπιστήμιο, επί της Μαυροματαίων, καθώς και σε κοντινούς δρόμους: επί της Αλεξάνδρας, της 3ης Σεπτεμβρίου και της Αχαρνών. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά με τόσες στάσεις λεωφορείων μπορείτε να πας (και να έρθεις από) σχεδόν όπου θέλεις. Εκτός των λεωφορείων και των τρόλεϊ, πολύ κοντά στην ΑΣΟΕΕ βρίσκεται και o σταθμός του Ηλεκτρικού “Βικτώρια” (στην Πλατεία Βικτωρίας, που αλλού;) οπότε πολύ εύκολα αποκτάς πρόσβαση και από μετρό/ηλεκτρικό.

Το πανεπιστήμιο

Το κύριο κομμάτι του πανεπιστημίου βρίσκεται στο ένα και μοναδικό κτίριο: σε αυτό που βρίσκεται στην Πατησίων. Εκεί θα περάσεις το 99% του χρόνου σας παρακολουθώντας μαθήματα, λύνοντας ασκήσεις, κάνοντας εργασίες ή απλά χαζολογώντας! Στο αρχικό κτίριο προστέθηκαν στην πορεία του χρόνου 2 πτέρυγες: η Αντωνιάδου στην πλευρά της οδού Αντωνιάδου και η Δεριγνύ στην απέναντι πλευρά. Σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι νεότερες προσθήκες του πανεπιστημίου και προσφέρουν αναβαθμισμένη… ποιότητα. Σε όλο το πανεπιστήμιο υπάρχει δωρεάν WiFi (συνδέεσαι με τα στοιχεία που πήρες στην εγγραφή σου). Επιπλέον στον τρίτο όροφο της Δεριγνύ βρίσκονται τα περισσότερα εργαστήρια υπολογιστών: υπάρχουν κάποια που είναι κοινά για όλα τα τμήματα αλλά, εάν υπάρχει, προτίμησε το εργαστήριο υπολογιστών που απευθύνεται αποκλειστικά στο τμήμα σου. Θα έχει όλα τα προγράμματα που χρειάζονται για το τμήμα σας καθώς και φοιτητές μόνο του τμήματος σας (τι καλύτερο;). Το πανεπιστήμιο διαθέτει και βιβλιοθήκη: αρκετά περιορισμένη σε χωρητικότητα και βιβλία, παρ’όλα αυτά κάνει την δουλειά της. Έχει (σχεδόν) όλα τα βιβλία που πιθανόν να χρειαστείς στα μαθήματα, υπολογιστές για να τα βρεις, καθώς και προσωπικό πρόθυμο να σε βοηθήσει . Οι γραμματείες των τμημάτων είναι χωρισμένες ανά 4 (σαν αντίπαλες ομάδες ένα πράγμα) και οι μεν 4 βρίσκονται στο ισόγειο της Δεριγνύ, οι άλλες 4 στο ισόγειο της Αντωνιάδου. Το πανεπιστήμιο διαθέτει υπόγειο parking αλλά δυστυχώς ατύχησες, καθώς χρησιμοποιείται μόνο από το προσωπικό του ιδρύματος.  Εάν έχεις δίτροχο μπορείς να το αφήσεις σε κάποιο δρόμο, αλλά δεν θα συνιστούσα να δοκιμάσεις το ίδιο και με αυτοκίνητο. Πολλά συγγράμματα και σημειώσεις για τα μαθήματα θα τα πάρεις από την Βιβλιοδιανομή, το “βιβλιοπωλείο”- χώρο διανομή των συγγραμμάτων που βρίσκεται στην οδό Αντωνιάδου.

Φοιτητική λέσχη

Η φοιτητική λέσχη της ΑΣΟΕΕ περιλαμβάνει το κομμάτι της στέγασης, της σίτισης καθώς και των ξένων γλωσσών και των μαθημάτων πληροφορικής. Εδώ θα απευθυνθείς για να μάθεις εάν δικαιούσαι δωρεάν στέγαση, εδώ θα κάνεις την αίτηση σου για να δικαιούσαι δωρεάν σίτιση στην εστία της σχολής. Η λέσχη προσφέρει, επιπλέον, μαθήματα ξένων γλωσσών (από Αγγλικά μέχρι και Τούρκικα) καθώς και μαθήματα πληροφορικής (ECDL) σε τιμές πολύ κατώτερες από άλλα φροντιστήρια στην αγορά. Από προσωπική πείρα: δοκιμάστε το, μια ξένη γλώσσα πάντα βοηθάει και μας ανοίγει τους ορίζοντες.

Δραστηριότητες και Οργανώσεις

Παράλληλα, υπάρχουν άπειρες οργανώσεις όλων των ειδών με τις οποίες μπορείς να αξιοποιήσεις εποικοδομητικά τον χρόνο σου. Για να αναφέρω μερικές επιγραμματικά: Υπάρχει το ESN – Erasmus Student Network, το οποίο αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των φοιτητών Erasmus που έρχονται στο πανεπιστήμιο μας με τους υπόλοιπους φοιτητές. Εάν ενδιαφέρεσαι για Erasmus, εκεί μπορείς να μάθεις όλες τις λεπτομέρειες που δεν μπορεί να γνωρίζει το πανεπιστήμιο, από τα ίδια τα παιδιά που έχουν ζήσει την εμπειρία.

Υπάρχει η AIESEC, ο μεγαλύτερος διεθνής, μη κυβερνητικός, φοιτητικός οργανισμός στον κόσμο, με παρουσία σε πάνω από 124 χώρες, όπου μπορείς να προσφέρεις εθελοντικά τον χρόνο σου ή να ζήσεις μια εμπειρία πρακτικής άσκησης ή εθελοντισμού στο εξωτερικό.

Υπάρχει το ThinkBiz, ο πρώτος φοιτητικός σύλλογος επιχειρηματικότητας που διοργανώνει από workshops για την διάδοση της επιχειρηματικότητας έως εκδηλώσεις σε startups. Από τους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ διοργανώνεται και το πρώτο TEDx σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το TEDxAUEB. Με πρώτη παρουσία τον Μάρτιο του 2013, το TEDxAUEB επιστρέφει για 3η φορά, αυτή την φορά με ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Υπάρχουν πολλοί ακόμα σύλλογοι και οργανώσεις στην ΑΣΟΕΕ, δεν θέλω όμως να σας κουράσω. Το νόημα είναι το εξής: όποιο και εάν είναι το ενδιαφέρον σου, είναι σίγουρο πως θα βρεις μια ομάδα για να το μοιραστείς!

Καφές, Φαγητό και Ποτό

Όλη η περιοχή γύρω από το πανεπιστήμιο έχει μεγάλο αριθμό από μαγαζιά όλων των ειδών: από καφετέριες και φαστφουντάδικα μέχρι σουπερμάρκετ και μαγαζιά ρούχων. Ας επικεντρωθούμε στα μαγαζιά του πρώτου είδους, που θα σε ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ως φοιτητή. Κατ’αρχάς στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με το πανεπιστήμιο (ούτε καν να περάσεις δρόμο δεν χρειάζεται!) θα βρεις το Corner (για να αγοράσεις τις πίτσες και τα σφολιατοειδή σου), το Geo (για να πιεις τον καφέ σου σε μεγάλη καφετέρια με κόσμο) και το Ethnic, εάν προτιμάς κάτι μικρότερο και ήσυχο για να περάσεις τον χρόνο σου.

Πολύ κοντά στην σχολή θα βρεις φούρνους (προτείνω το Χωριάτικο, έχω μείνει πάντα ευχαριστημένος) όσο και καφετέριες, όπως τα Mikel και τα Coffee Island (προς την πλατεία Βικτωρίας). Στην πλατεία Βικτωρίας θα βρεις τόσο καφετέριες όσο και μαγαζιά fastfood και σουβλατζίδικα. Απ’ όλα δηλαδή.

Η περιοχή κοντά στην σχολή δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για ποτό: δεν υπάρχουν πολλά μπαρ, ή τουλάχιστον, δεν τα έχω ανακαλύψει εγώ ακόμα. Εάν περνάς μεγάλο μέρος της μέρας σου στην περιοχή, δεν γίνεται να περνάς και το βράδυ σου εκεί, πίνοντας τα ποτά σου (ή τουλάχιστον έτσι το έχω φιλοσοφήσει εγώ).  Τρομερή εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελεί Το Τηνιακό, ένα μαγαζί-θρύλος στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Κλασσικό και πάμφθηνο στέκι, “‘όποιος έχει περάσει τα φοιτητικά του χρόνια στην Αθήνα είναι αδύνατον να μην έχει δοκιμάσει την ποικιλία του, να μην έχει πιει ούζα στην αυλή του, να μην έχει περάσει αμέτρητες ώρες στο Τηνιακό”. Να πάτε και εσείς. (Όχι, δεν τα παίρνω από το Τηνιακό. Το μαγαζί γαμάει.)

asoee-new-logo

Ηλεκτρονική ΑΣΟΕΕ 101 για αρχάριους

Ή αλλιώς: πως να αξιοποιήσεις στο έπακρο της δυνατότητες που σου δίνει το πανεπιστήμιο.

Η αρχική σελίδα του πανεπιστημίου βρίσκεται στο aueb.gr. Πολύ πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2014, αναδιαμορφώθηκε και τώρα την βλέπεις στην πολύ βελτιωμένη εκδοχή της. Η σελίδα αυτή έχει πολλές πληροφορίες και είναι αρκετά καλά οργανωμένη, οπότε εξερεύνησε την καλά! Στα αριστερά θα δεις την γρήγορη πρόσβαση που θα σου προσφέρει συνδέσμους για το e-Class, το σύστημα διαχείρισης μαθημάτων που θα γίνει η δεύτερη αρχική σου στο πανεπιστήμιο.

Εκεί θα βρίσκεις σημειώσεις για τα μαθήματα, ανακοινώσεις από τους καθηγητές και εκεί θα στέλνεις τις εργασίες σου. Στην e-Γραμματεία, την ηλεκτρονική εκδοχή της κλασσικής μας γραμματείας, μπορείς να δεις αναλυτικά τις βαθμολογίες που έχεις στα μαθήματα, να κάνεις δηλώσεις μαθημάτων για το εξάμηνο (ποια μαθήματα θα παρακολουθήσεις) και να κάνεις αιτήσεις (πχ για πιστοποιητικό σπουδών ή αναλυτική βαθμολογία) στην Γραμματεία του τμήματος σου. Όλα ηλεκτρονικά και τέλεια οργανωμένα!

Από το webmail θα έχεις πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο – κάθε φοιτητής αποκτά μία διεύθυνση email @dias.aueb.gr την οποία θα χρησιμοποιείς για επικοινωνία με τους καθηγητές. Στην δεξιά πλευρά της αρχικής του aueb.gr θα βρεις τα “Επίκαιρα“, όλες τις σημαντικές ανακοινώσεις που βγάζει το πανεπιστήμιο και απευθύνονται σε φοιτητές. Εκεί θα βρεις το πρόγραμμα του εξαμήνου και της εξεταστικής, το ακαδημαϊκό ημερολόγιο κάθε έτους καθώς και διάφορες άλλες προθεσμίες που θα χρειαστεί να ξέρεις.

1300+ λέξεις μετά και νιώθω ότι δεν έχω ξύσει καν την επιφάνεια για το μεγάλο κεφάλαιο “ΑΣΟΕΕ”. Αλλά ας αφήσουμε και μερικά πράγματα για να ανακαλύψεις και εσύ ο ίδιος. Τα φοιτητικά χρόνια θα είναι μια από τις καλύτερες περιόδους της ζωής σου. Σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο, το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Καλή φοιτητική ζωή!

 

Σχόλια