Διάβασα πρόσφατα αυτό το εκπληκτικό, εικονογραφημένο βιβλίο και θέλω να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου.

Αρχικά, λίγα λόγια για την υπόθεση:

Η μητέρα του δεκατριάχρονου Κόνορ πεθαίνει αργά από καρκίνο. Ο Κόνορ προσποιείται πως αυτό δε συμβαίνει, πως η μητέρα του θα γίνει καλύτερα. Την ίδια στιγμή, η μητέρα του σιγοντάρει αυτό το ψέμα. Ένα βράδυ όμως, στο παράθυρο του Κόνορ εμφανίζεται ένα τέρας. Είναι ένα πελώριο έλατο που περπατά, αρχέγονο και άγριο, που ζητά από τον Κόνορ το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο: την αλήθεια. Και του υπόσχεται ότι θα ξανάρθει για να του πει τρεις ιστορίες, μόνο που μετά θα πρέπει να του πει κι ο Κόνορ τη δική του.

Το επόμενο πρωί, ο Κόνορ θεωρεί πως όλα αυτά ήταν ένα όνειρο. Πηγαίνει στο σχολείο, όπου πέφτει θύμα εκφοβισμού και τραμπουκισμού, βλέπουμε τον θυμό και τη σιωπή του. Και έτσι μας δημιουργείται η αίσθηση πως ο Κόνορ κρύβει κάποιο τρομερό μυστικό που γεννά μέσα του την επιθυμία της τιμωρίας.

Καθώς η υγεία της μητέρας του Κόνορ χειροτερεύει, το δέντρο τον επισκέπτεται ξανά και ξανά. Και κάθε φορά τού λέει και μια ιστορία που είναι πάντα διφορούμενη.

Τελικά, ο Κόνορ πρέπει να αντιμετωπίσει το αληθινό τέρας – την αλήθεια. Όπως πρέπει να κάνουμε και όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας…

Το βιβλίο βασίζεται στην ιδέα της Σοβόν Ντάουντ, η οποία είχε βραβευτεί με το Carnegie Medal, και εξαιτίας του πρόωρου θανάτου της από καρκίνο, στα 47 της, δεν κατάφερε ποτέ να τη μετατρέψει η ίδια σε βιβλίο. Ο Πάτρικ Νες, λοιπόν, ακολουθώντας τις σημειώσεις της Σοβόν για την υπόθεση και τους χαρακτήρες, πλέκει μια πανέμορφη, σκοτεινή, πολυσήμαντη και συγκινητική ιστορία σχετικά με τον θάνατο, την περιπλοκότητα των ανθρώπων και τη δύναμη της αφήγησης. Όσο για την ασπρόμαυρη εικονογράφηση του Τζιμ Κέυ που κοσμεί την έκδοση, κόβει την ανάσα, συνεισφέροντας τα μέγιστα στη γοητεία του βιβλίου. Ορίστε μία από τις πολλές εικόνες του:

A Monster Calls. Patrick Ness.

Το βιβλίο, παρότι σχετικά μικρό και απλό στη γλώσσα, δεν είναι για μικρά παιδιά. Θα το συνιστούσα σε όλους τους εφήβους, αλλά και τους γονείς, τους δασκάλους, τους ψυχολόγους και το ευρύτερο περιβάλλον τους.

Το βιβλίο του Πάτρικ Νες είναι δύσκολο και βαθύ, επιχειρεί όμως να πάρει το βάρος της ενοχής από την πλάτη των παιδιών που έχουν αντίστοιχο πρόβλημα.

Ο Πάτρικ Νες παραθέτει στην αρχή του βιβλίου την παρακάτω φράση της Χίλαρυ Μάντελ: «Νέος, λένε, είσαι μόνο μία φορά. Αλλά κάπως πολύ δε διαρκεί; Κάπως πιο πολλά χρόνια από όσα αντέχεις».  Αυτό το βιβλίο θα ανοίξει πολλά μάτια, ειδικά στην ελληνική κοινωνία που στα ζητήματα αρρώστιας και πένθους σε σχέση με τα παιδιά κρατούμε ακόμη μία οπισθοδρομική και εντελώς αντι-παιδαγωγική στάση, επιλέγοντας το ψεύδος και την απόκρυψη.

«Το τέρας έρχεται» απέσπασε το Βραβείο Μετάφρασης 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

(Πηγές πληροφοριών: http://www.oanagnostis.gr)

Σχόλια