Βασικός κανόνας όσον αφορά αυτό το τεστ είναι να απαντήσετε αυθόρμητα στις ερωτήσεις, γράφοντας σύντομες απαντήσεις σε ένα κομμάτι χαρτί σχετικά με το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό.

Το τεστ αυτό είναι βασισμένο στο βιβλίο του Σίγκμουντ Φρόιντ “Γενική Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση” που εκδόθηκε το 1920, και συγκεκριμένα εντάσσεται στο κεφάλαιο σχετικά με τα όνειρα και τους συμβολισμούς τους.

Είναι πιθανό να έχετε τις ίδιες απαντήσεις σε παραπάνω από μία ερωτήσεις του τεστ. Αυτό όμως δεν πειράζει! Είναι σημαντικό ωστόσο να μην διαβάσετε όλες τις ερωτήσεις με τη μία, αλλά να διαβάζετε την κάθε μια ξεχωριστά, να την απαντάτε και μετά να προχωράτε στην επόμενη. Εξάλλου, με το να διαβάσετε όλες τις ερωτήσεις κατευθείαν θα χάσετε το ενδιαφέρον σας, οπότε μην τις εξετάζετε πρόωρα, αλλά πάρτε το χρόνο σας για να απαντήσετε στην κάθε μια χωρίς να προτρέχετε στην επόμενη.

Πάρτε, λοιπόν, ένα στυλό και ένα κομμάτι χαρτί και ξεκινήστε το τεστ:

  1. Αγναντεύετε προς τη θάλασσα, τι αισθάνεστε; Επικεντρωθείτε μόνο στην πρώτη εντύπωση που προκύπτει στο μυαλό σας. Μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας αν θέλετε για να το αισθανθείτε καλύτερα…
  2. Περπατάτε μέσα από το δάσος και κοιτάτε προς το έδαφος. Γράψτε τι αισθάνεστε.
  3. Τι αισθάνεστε όταν κοιτάτε γλάρους να πετούν; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν σε αυτή την περίπτωση δώσετε μια σύντομη απάντηση, είναι απολύτως φυσιολογικό.
  4. Κάντε το ίδιο πάλι, αλλά αντί για γλάρους, σχηματίστε στο μυαλό σας ένα κοπάδι άλογα. Γράψτε το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας, αποφύγετε να σκεφτείτε για πολύ χρόνο.
  5. Είστε στην έρημο και στέκεστε δίπλα στον τοίχο που έχει μια μικρή τρύπα. Μέσα από την τρύπα βλέπετε μια όαση. Ποιες είναι οι ενέργειές σας; Μην καταγράψετε μόνο τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, αλλά επικεντρωθείτε σε ό,τι θα κάνατε αν βρισκόσασταν σε αυτή την κατάσταση.
  6. Είστε ακόμα στην έρημο, εντελώς εξαντλημένοι και ξαφνικά βλέπετε μια κανάτα με νερό. Τι κάνετε; Αυτό που έχει σημασία και σε αυτή την περίπτωση είναι να σημειώσετε το πώς θα ενεργούσατε αυτή την κατάσταση. Η απάντησή σας μπορεί να ακούγεται κοινότοπη, αλλά δεν πρέπει να σας εμποδίσει αυτό απ’το να την καταγράψετε. 
  7. Είστε χαμένοι στο δάσος το βράδυ και βλέπετε ένα σπίτι με τα φώτα αναμμένα. Τι κάνετε; Γράψτε τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση.
  8. Είστε στην ομίχλη και δεν βλέπετε τίποτα. Τι κάνετε; Για άλλη μια φορά, επικεντρωθείτε στο τι κάνετε και γράψτε το πώς συμπεριφέρεστε σε μια τέτοια περίπτωση.

Ερμηνεία των απαντήσεων

  1. Η στάση σας στη ζωή, τα συναισθήματα, τις αισθήσεις.
  2. Ο τρόπος που αισθάνεστε στην δική σας οικογένεια.
  3. Η στάση σας απέναντι στις γυναίκες.
  4. Η στάση σας προς τους άνδρες.
  5. Η βασική στρατηγική ζωής και ο στόχος σας. Ο τρόπος με τον οποίο λύνετε τα προβλήματά σας.
  6. Πόσο επιλεκτικοί είστε στην σεξουαλική ζωή. Το πώς επιλέγετε τον/την σύντροφό σας στο σεξ ή στον έρωτα.
  7. Η ετοιμότητά σας για γάμο.
  8. Η στάση σχετικά με τον θάνατο.

 

 

Σχόλια