Παρακολουθήσαμε την παράσταση “Ανύπαρκτοι φίλοι” και μιλήσαμε με τους συντελεστές της!

Ανύπαρκτοι φίλοιΤύποι της διπλανής πόρτας, σαν αυτούς που αγωνίζονται σε όλη τους τη ζωή για ένα δεύτερο και τρίτο αυτοκίνητο και από ουσία τίποτα.

Άνθρωποι που επαναλαμβάνουν την ρουτίνα μιας καθημερινότητας, που περιλαμβάνει από αόρατους φίλους μέχρι αμετανόητα, φαινομενικά ευτυχισμένα κορίτσια αποφασισμένα να μην εκπέσουν σε μια ζωή χωρίς… ψηλοτάκουνα.

Σ’ αυτό το έργο, ο ευφυής Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Alan Ayckbourn, βγάζει την γλώσσα στη σοβαροφάνεια, την μιζέρια και το θολό τοπίο των διαπροσωπικών σχέσεων. Και το κάνει πολύ καλά, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο έργο θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα του κι έχει αποσπάσει πολλά βραβεία.

Η Κωνσταντίνα Νικολαϊδη μεταφράζει και σκηνοθετεί το έργο για 2η χρονιά στο Θέατρο Αλκμήνη.

Το Frapress.gr παρακολούθησε την παράσταση και στην συνέχεια συζήτησε με τους συντελεστές της:

Ανύπαρκτοι φίλοι

Η Μαρία Γεωργιάδου μιλάει για την θεατρική παράσταση “Ανύπαρκτοι φίλοι” όπου και πρωταγωνιστεί!

Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που περνάει η παράσταση;

Το έργο είναι ένα κομμάτι ζωής. Είναι πολύ ρεαλιστικό, βαθιά ρεαλιστικό. Νομίζω ότι περιγράφει με έναν εξαιρετικό τρόπο το γλυκόπικρο που έχει η ζωή, τα ups and downs που έχουμε όλοι, τις νευρώσεις μας, την ανάγκη μας για αγάπη που υπάρχει πάντα. Την ανάγκη να έχουμε φίλους και το πώς στην πορεία του χρόνου μερικά πράγματα διαβρώνονται μέσα μας, γύρω μας, σε μας, στους άλλους. Και πώς μεγαλώνουμε μαζί με αυτά, δηλαδή την πορεία που κάνουμε μέσα στην ζωή. Είναι μια παρέα φίλων που γνωρίζεται χρόνια και βλέπουμε τις αλλαγές στις σχέσεις τους. Ακόμα και στις συζυγικές σχέσεις βλέπουμε πόσα πράγματα έχουν κρατηθεί κρυφά, μυστικά, πόσα πράγματα δεν τολμούν οι άνθρωποι να εξωτερικεύσουν. Στην ουσία είναι ότι όλοι σαν να θέλουν να αγαπήσουν αλλά δεν τολμούν να το κάνουν.

Πιστεύετε στη φιλία;

Πάρα πολύ. Έχω φίλους που μ’αγαπούν και έχω φίλους που δεν είμαστε πια μαζί για διάφορους λόγους. Γιατί η ζωή χώρισε τους δρόμους μας, γιατί ξαφνικά καταλάβαμε ότι υπήρχαν ασύμβατα κομμάτια μεταξύ μας. Η φιλία είναι ζωντανό πράγμα όπως η ζωή, προχωράει.

Έχουν περάσει από την ζωή σας “ανύπαρκτοι φίλοι”;

Νομίζω ναι. Νομίζω ότι από κάθε άνθρωπο έχουν περάσει.

Ο χρόνος διαβρώνει τις σχέσεις. Η φιλία διαβρώνεται μέσα από τον χρόνο;

Είναι σαν ένας γάμος. Εάν η φιλία έχει γερές βάσεις δεν διαβρώνεται, ωριμάζει και προχωράει. Εάν η φιλία δεν έχει γερές βάσεις ο χρόνος το δείχνει, όπως ο χρόνος δείχνει νομίζω οποιαδήποτε ασυμφωνία σε οποιονδήποτε τομέα.

Η Μαίρη με την Μαρία έχουν κοινά στοιχεία;

Η Μαίρη είναι ένα πολύ ανθρώπινο, πολύ ευαίσθητο πλάσμα. Ναι έχουν κοινά στοιχεία. Έχουν την ίδια ανάγκη για αγάπη, έχουν την ίδια ανάγκη να επιβεβαιωθεί αυτή η αγάπη και επίσης έχουν την ανάγκη των φίλων τους. Γι’ αυτό η Μαίρη προσπαθεί να κάνει όλη αυτή την μάζωξη και ξεκινάει με την καλή πρόθεση που στην ουσία βλέπουμε πώς καταλήγει μέσα από ένα κωμικό και αναπάντεχο τρόπο.

Ανύπαρκτοι φίλοι

Η Κωνσταντίνα Νικολαϊδη μιλάει για την θεατρική παράσταση “Ανύπαρκτοι φίλοι” στην οποία υπογράφει την απόδοση του κειμένου αλλά και την σκηνοθεσία!

Έχετε πει ότι εμπνέεστε από γλυκόπικρες ιστορίες αγάπης. Σας έχει τύχει στην ζωή σας;

Εντάξει ο καθένας έχει τις εμπειρίες του οπότε ναι. Αλλά πιο πολύ μ’αρέσει αυτή η ιστορία γιατί ουσιαστικά περιμένουμε να δούμε έναν άνθρωπο σκοτεινό και λυπημένο επειδή έχει χάσει την γυναίκα του ή την αρραβωνιαστικιά του. Ωστόσο, αυτός έρχεται και είναι φωτεινός. Πιο φωτεινός από τους άλλους που τα έχουν όλα. Αυτό είναι το βασικό που μ’αρέσει και ξαναπαρουσιάζω αυτό το έργο. Είναι πολύ σημαντικό, μας δείχνει ότι η ευτυχία είναι μέσα μας.

Έχουν περάσει από την ζωή σας “ανύπαρκτοι φίλοι”;

Υποθέτω ναι. Δεν τα σκέφτομαι γενικά αυτά, αλλά ναι. Μπορεί και τώρα να υπάρχουν ανύπαρκτοι φίλοι και να μην το έχουμε καταλάβει. Οι ανύπαρκτοι φίλοι είναι πολύ ύπουλοι. Δημιουργούμε έναν κόσμο στο μυαλό μας θεωρώντας πως όλοι μας οι κοντινοί άνθρωποι είναι φίλοι, ενώ στην ουσία μερικοί από αυτούς μπορεί και να είναι ανύπαρκτοι φίλοι.

Ανύπαρκτοι φίλοι

Την παράσταση παρακολούθησαν και πολλοί ηθοποιοί, ανάμεσα τους και ο Στέλιος Καλαθάς

Οι εντυπώσεις σας από την παράσταση;

Είναι μια εξαιρετική, φρέσκια κωμωδία που πραγματικά πρέπει να την δουν όλοι για να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους, ερωτικές και όχι μόνο (γέλια).

Δεν είναι τυχαίο που η παράσταση παίζεται για 2η χρονιά. Σκιαγραφεί μέσα της πολλά γεγονότα της σύγχρονης εποχής και της καθημερινότητας μας. Οι φίλοι αποτελούν σίγουρα ένα απαραίτητο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε ποιοι από αυτούς είναι “Ανύπαρκτοι φίλοι”.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Alan Ayckbourn
Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνικά/Κοστούμια: Νίκος Κασσαπάκης
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Περού
Video art: Χρήστος Πυθαράς
Φωτογραφία/Promo video: Αλεξάνδρα Μασμανίδη
Γραφιστική επιμέλεια: Γιάννης Στιβανάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Παραγωγή: A PRIORI www.a-priori.gr

Παίζουν
Μαρία Γεωργιάδου
Δημήτρης Μάριζας
Ειρήνη Παπαδημάτου
Μανώλης Ιωνάς
Κωνσταντίνος Μουταφτσής
Κατερίνα Κωνσταντέλλου
Σε ρόλο έκπληξη ο Τάσος Γιαννόπουλος!

ΙNFO
Από 28 Νοεμβρίου 2016 κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.30 & από 23 Ιανουαρίου κάθε Δευτέρα 21:30 & Τρίτη 19:00
Διάρκεια: 80’ (χωρίς διάλειμμα)

Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ
Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα (μετρό Κεραμεικός)
Τιμή εισιτηρίου: 13€ (10€ μειωμένο)

Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του θεάτρου (τηλ. κρατήσεων: 210 3428650) και στο www.viva.gr

*ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ.

Σχόλια