Προτάσεις βιβλίων που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία της λογοτεχνίας του φανταστικού.
Ως γνήσιος βιβλιοφίλος επ’ ουδενί “βιβλιοφάγος” μιας και τα βιβλία επιλέγω να τα διαβάζω και όχι να τα τρώω διάλεξα να ασχοληθώ αυτόν το μήνα με το θέμα: Μυθιστορήματα φαντασίας που αξίζει να διαβάσεις.
Σκεπτόμενος πριν ξεκινήσω την συγγραφή του άρθρου ποια βιβλία ή ποιες σειρές βιβλίων πρέπει να συμπεριλάβω στην λίστα αυτή κατακλύστηκα από αμέτρητους τίτλους βιβλίων και χιλιάδες αμφιβολίες…
Σίγουρα, η επιλογή έγινε μέσα από την δική μου υποκειμενική και ίσως λιγάκι κλισέ ματιά, η οποία βέβαια στηρίχτηκε κυρίως στο γεγονός πως αυτά τα βιβλία που θα αναφερθούν έχουν αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες και συνεχίζουν το αναγνωστικό τους ταξίδι στις καρδιές πολυάριθμων αναγνωστών ακόμη και σήμερα!
1. Τα χρονικά της Νάρνια
Η σειρά βιβλίων του συγγραφέα Κλάιβ Στέιπλς Λιούις αποτελείται από επτά βιβλία κι η πρώτη κυκλοφορία τους χρονολογείται ανάμεσα στο 1950 με 1954 στο Λονδίνο.
Στην Ελλάδα η έκδοση των βιβλίων ξεκίνησε το 1982 μέσα από τις εκδόσεις Κέδρος.
Η σειρά αποτελείται από τους εξής τίτλους:
1. Ο ανεψιός του μάγου
2. Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα
3. Το άλογο και το αγόρι του
4. Ο πρίγκιπας Κασπιανός
5. Ο ταξιδιώτης της αυγής
6. Ο ασημένιος θρόνος
7. Η τελευταία μάχη
Τα χρονικά της Νάρνια αποτελούν ίσως την καταλληλότερη εισαγωγή ενός ατόμου στον κόσμο της λογοτεχνίας του φανταστικού.
Κάθε βιβλίο, συνεπώς και κάθε ιστορία της σειράς, είναι αυτοτελές και διαδραματίζεται σε διαφορετικό μέρος με κοινό άξονα την χώρα της Νάρνια, όπου άλλοτε ξεκινά, κι άλλοτε καταλήγει ή συνδέεται με κάποιον τρόπο η ιστορία του βιβλίου.
Η Νάρνια είναι η μυθική χώρα όπου τα ζώα μιλούν, τα δέντρα περπατούν κι οι ήρωες παλεύουν πάντα με το κακό, το οποίο αντιπροσωπεύει η Λευκή Μάγισσα.
Μπορεί κάθε φορά το ταξίδι στον κόσμο αυτό να φαίνεται ζοφερό και ακατόρθωτο για τους μικρούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι αλλάζουν σε κάθε βιβλίο, ωστόσο η εμφάνιση του Άσλαν, ενός μεγαλοπρεπούς λιονταριού, ανασταίνει κάθε νεκρή ελπίδα.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτής της σειράς είναι η έννοια του χρόνου και ο τρόπος με τον οποίο την πραγματεύεται ο συγγραφέας αφού μία ολόκληρη ζωή στον κόσμο της Νάρνια μπορεί να αντιστοιχεί σε μόλις λίγα λεπτά στον δικό μας κόσμο.
2. Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών
Μία από τις πιο δημοφιλείς τριλογίες φαντασίας όλων των εποχών, η οποία με την παρουσίαση της διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της λογοτεχνίας του φανταστικού μιας και χιλιάδες σημερινοί συγγραφείς επηρεάστηκαν από το απαράμιλλο έργο του Τζον Ρόναλτ
Ρούελ Τόλκιν.
Η συγκεκριμένη τριλογία μοιράζεται τον κοινό τίτλο «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» ωστόσο κάθε μέρος αυτής έχει τον δικό του υπότιτλο. Αυτοί είναι:
1. Η συντροφιά του δαχτυλιδιού
2. Οι δύο πύργοι
3. Η επιστροφή του βασιλιά.
Η συγγραφή της τριλογίας ξεκίνησε το 1937 ενώ διήρκεσε μέχρι και το 1949, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να γράφεται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η πρώτη έκδοση του πραγματοποιήθηκε το 1954 και 1955.
Η ιστορία του βιβλίου τοποθετείται 60 ολόκληρα χρόνια αργότερα από το προηγούμενο βιβλίο του Τόλκιν «Το Χόμπιτ» και διαδραματίζεται την Τρίτη Εποχή της Μέσης Γης, ενός φανταστικού κόσμου που οικοδόμησε ο συγγραφέας με ζηλευτά λεπτομερή τρόπο.Έναν κόσμο που κατοικείται από ανθρώπους, χόμπιτ, ξωτικά, νάνους και όρκ.
Κεντρικός άξονας της ιστορίας είναι το Ένα Δαχτυλίδι το οποίο κατασκευάστηκε κατά την Δεύτερη Εποχή από τον Σκοτεινό Άρχοντα Σάουρον με σκοπό να κατακτήσει την Μέση Γη και να εξουσιάσει τα υπόλοιπα δαχτυλίδια. Η ιστορία ξεκινά από το Σάιρ και εκτυλίσσεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μέσης Γης ακολουθώντας την πορεία του πολέμου του Δαχτυλιδιού.
Αστυνομικη λογοτεχνια: 8 μυθιστορηματα που θα εντεινουν το αστυνομικο σου δαιμονιο!
3. Χάρι Πότερ
Η επταλογία της Τζόαν Ρόουλινγκ κυρίως γνωστή ως Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είναι ίσως μία από τις σημαντικότερες σειρές βιβλίων που σημάδεψε με την παρουσίαση της τον χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας όσον αφορά το είδος της φαντασίας. Είναι μία σειρά βιβλίων που καθήλωσε εκατομμύρια αναγνώστες και έφερε σε πρώτη επαφή χιλιάδες παιδιά με τον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας.
Το πρώτο βιβλίο της σειράς κυκλοφόρησε το 1998, ενώ ολοκληρώθηκε με την δημοσίευση του έβδομου και τελευταίου βιβλίου το 2007.
Η σειρά αποτελείται από τους εξής τίτλους:
1. Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
2. Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά
3. Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν
4. Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς
5. Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα
6. Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ
7. Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου.
Ο Χάρι Πότερ είναι ένα ορφανό αγόρι που στην ηλικία των 11 ανακαλύπτει πως είναι μάγος. Τότε ξεκινά μία ατέρμονη περιπέτεια και μάχη ενάντια στο κακό που αντιπροσωπεύει ο Λόρδος Βόλντεμορτ και οι οπαδοί του.
Ο αναγνώστης διαβάζοντας τα βιβλία της σειράς παρακολουθεί κάθε φορά έναν χρόνο από την ζωή του Χάρι στον κόσμο των μάγων και γίνεται συνοδοιπόρος του στο ταξίδι του προς την ενηλικίωση.
Τεράστιο ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη σειρά φαντασίας παρουσιάζει η αλλαγή στο ύφος γραφής της συγγραφέως που από παιδικό, φωτεινό και λιγάκι πιο αθώο όσο περνούν τα βιβλία και ο πρωταγωνιστής μεγαλώνει γίνεται αρκετά πιο σκοτεινό και εσωτερικό, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να έχει την αίσθηση πως μεγαλώνει και ωριμάζει ταυτόχρονα με τους ήρωες του βιβλίου, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας πραγματεύεται μεγάλες αλήθειες, φιλοσοφικούς προβληματισμούς και ζητήματα όπως ο θάνατος, η μητρική αγάπη και η φιλία.
4. Η τριλογία του κόσμου
Η τριλογία του κόσμου ξεκίνησε την αναγνωστική της πορεία το 1995 και ολοκληρώθηκε το 2000. Η σειρά αυτή ανήκει στον Άγγλο συγγραφέα Φίλιπ Πούλμαν και αποτελείται από τα εξής βιβλία:
1. Το Αστέρι του Βορρά
2. Ο Άρχοντας των δύο κόσμων
3. Το Κεχριμπαρένιο τηλεσκόπιο.
Πρόκειται για μία εξαιρετική παιδική-εφηβική σειρά μυθιστορημάτων που διαβάζεται ευχάριστα και με πολύ ενδιαφέρον και από ενήλικα άτομα μιας και το περιεχόμενο των βιβλίων είναι πολυεπίπεδο και πλούσιο σε συμβολισμούς. Ο αναγνώστης διαβάζοντας την συγκεκριμένη σειρά παρακολουθεί το ταξίδι των δύο κύριων πρωταγωνιστών της Λύρα Μπελάκουα και του Γουίλ Πάρι σε παράλληλους κόσμους, κόσμους που άλλοτε μοιάζουν απόλυτα με τον δικό μας, κι άλλοτε είναι εκπληκτικά διαφορετικοί.
Το μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτή την σειρά εντοπίζεται στα δαιμόνια, που αποτελούν ένα εξωτερικευμένο μέρος της ψυχής κάθε ανθρώπου, με τον οποίο αναπτύσσουν έναν ιδιαίτερα ισχυρό δεσμό και μοιράζονται τις σκέψεις, τα συναισθήματα και το αίσθημα του πόνου τους.
5. Η κληρονομιά
Η τετραλογία βιβλίων με τίτλο «Η κληρονομιά» ανήκει στον Αμερικανό συγγραφέα Κρίστοφερ Παολίνι, ο οποίος ξεκίνησε την συγγραφή της συγκεκριμένης σειράς σε ηλικία μόλις 15 ετών, τελειώνοντας το γυμνάσιο. Η αγάπη του για τα βιβλία φαντασίας, τον οδήγησε στο να αποτυπώσει στο χαρτί ένα βιβλίο όπως πραγματικά αυτός το επιθυμούσε.
Η σειρά αποτελείται από τα βιβλία:
1. Έραγκον
2. Ο πρωτότοκος
3. Μπρίσινγκρ
4. Η κληρονομιά
Πρωταγωνιστής των βιβλίων αυτών ο Έραγκον, ένα νεαρό αγόρι που κατοικεί σε ένα χωριό της Αλλαγεσίας συντροφιά με τον θείο και τον ξάδερφο του. Τυχαία μία μέρα που τους βοηθά μέσω του κυνηγιού εντοπίζει μία πελώρια μπλε πέτρα, σχήματος αυγού. Ανακάλυψη η οποία θα αλλάξει ριζικά την ζωή του και θα σταθεί αρκετή για να εμπλακεί σε ένα πλήθος περιπετειών, ανακαλύπτοντας παράλληλα πολλά μυστικά του κόσμου που μέχρι τότε αγνοούσε…
Βιβλια που αξιζει να διαβασεις τουλαχιστον μια φορα στην ζωη σου!
Έχοντας προτείνει τις καλύτερες κατ’ εμέ σειρές φαντασίας που αφορούν κόσμους μαγικούς όπου κατοικούν δράκοι, μάγοι, νάνοι, ιππότες και ξωτικά, κόσμους όπου λίγο πολύ και ας μην το παραδεχόμαστε όλοι έχουμε ονειρευτεί να ζούμε περνώ σε βιβλία φαντασίας τελείως διαφορετικής θεματολογίας που αξίζει όμως να διαβαστούν γιατί μέσα από την ανάγνωση τους θα προβληματιστούμε αλλά και ίσως αλλάξουμε την θέαση με την οποία αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε κάποιες καταστάσεις.
Ξεκινώ με 2 βιβλία ενός Βρετανού συγγραφέα, που ανήκει στους συγγραφείς του 20ου αιώνα με την μεγαλύτερη επιρροή. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον συγγραφέα Έρικ Άρθουρ Μπλαίρ που βέβαια έγινε γνωστός παγκοσμίως με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Τζώρτζ Όργουελ.
6. Η φάρμα των ζωών
Πρόκειται για ένα αλληγορικό, έντονα πολιτικοποιημένο μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 1945 και μέχρι σήμερα έχει γίνει το αντικείμενο σχολιασμού χιλιάδων ανθρώπων. Σε αυτό του το μυθιστόρημα ο συγγραφέας αναφέρεται σε μία δυστοπική κοινωνία ζώων, τα οποία μη αντέχοντας άλλο τον σκληρό τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αποφασίζουν να επαναστατήσουν. Την μεγαλύτερη έκταση του βιβλίου καταλαμβάνει η διαμόρφωση της ζωής των ζώων στη φάρμα μετά από την επανάσταση και την ανεξαρτητοποίηση τους από τους ανθρώπους.
7. 1984 – Ο μεγάλος αδερφός
Το «1984» είναι επίσης ένα βαθιά κοινωνικό-πολιτικό μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα μανιφέστο με έντονα προφητικό χαρακτήρα. Ο συγγραφέας μέσα από τις σελίδες του συγκεκριμένου αναγνώσματος αναφέρεται σε μία φανταστική μελλοντική κοινωνία, κοινωνία δυστοπική οπού επικρατεί ένα ολοκληρωτικό καθεστώς αυτό του «Μεγάλου Αδερφού», που παρακολουθεί πρόσωπα και καταστάσεις και είναι ενήμερος για ό,τι συμβαίνει.
Πρωταγωνιστής της ιστορίας ο Γουίνστον Σμίθ που αποτελεί μέλος του Κόμματος, αφού εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος. Ο Γουίνστον είναι ένας άνθρωπος που βιώνει την μοναξιά και ζει εγκλωβισμένος ανάμεσα στους φόβους του, αλλά και τα εχθρικά του συναισθήματα για τον «Μεγάλο Αδερφό». Είναι ένας άνθρωπος απογοητευμένος μιας κι έχει την γνώση πως αδυνατεί να πράξει κάτι ουσιαστικό, ώστε να αλλάξει αυτή η καθημερινότητα με την οποία δεν μπορεί να συμφιλιωθεί…
Θέλοντας να σας προστατέψω από την ακατάσχετη φλυαρία μου θα ολοκληρώσω το συγκεκριμένο άρθρο προτείνοντας σας ακόμη δύο βιβλία που ανήκουν στο συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας. Αυτά είναι:
8. Εγώ το ρομπότ
Το «Εγώ το ρομπότ» είναι έργο του Αμερικανού με ρωσική καταγωγή συγγραφέα Ισαάκ Ασίμωφ και αποτελείται από 9 διηγήματα, τα οποία εκδόθηκαν για πρώτη φορά σε αμερικανικά περιοδικά μέσα στην δεκαετία του 40. Στην συνέχεια ο συγγραφέας τα “ένωσε” και τα κυκλοφόρησε σε ένα βιβλίο το 1950 με τον παραπάνω τίτλο.
Μέσα στο βιβλίο αυτό και συγκεκριμένα στο διήγημα «Runaround» αναφέρονται για πρώτη φορά τρεις νόμοι της ρομποτικής, τους οποίους επινόησε ο συγγραφέας και χρησιμοποιήθηκαν μετέπειτα από πολλούς συγγραφείς του είδους.
Αυτοί είναι:
Το ρομπότ δε θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί ανθρώπινο όν.
Το ρομπότ πρέπει να υπακούει τις διαταγές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο.
Το ρομπότ οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον αυτό δεν συγκρούεται με τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο.
Το βιβλίο διαδραματίζεται στο 2ο μισό του 21ου αιώνα όπου ένας δημοσιογράφος παίρνει συνέντευξη από τη δόκτωρ Σούζαν Κάλβιν. Η Σούζαν Κάλβιν είναι ψυχολόγος για ρομπότ και διηγείται μέσω των συνεντεύξεων σε κάθε αναγνώστη ιστορίες στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται τα ρομπότ.
9. Φρανκενστάιν ή Ο Σύγχρονος Προμηθέας
Ο «Φρανκενστάιν» είναι ένα γοτθικό, ρομαντικό μυθιστόρημα φαντασίας της Αγγλίδας συγγραφέως Μαίρης Γουόλστονκραφτ Σέλλεϋ που αφηγείται τη ζωή ενός νεαρού φοιτητή ανατομίας και χειρουργικής, που ανακαλύπτει τον τρόπο να δίνει ζωή σε άψυχα αντικείμενα μέσω της χρήσης της αλχημείας.
Η συγγραφέας συνδυάζει με πολύ όμορφο τρόπο τον μύθο που πλάθει με σημαντικά ζητήματα κι αλήθειες για τη ζωή.
Ο αναγνώστης διαβάζοντας το συγκεκριμένο μυθιστόρημα θα έρθει αντιμέτωπος με την μοναξιά την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο “διαφορετικός”, καθώς και με προβληματισμούς που αφορούν την αιώνια προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τη φύση και το Θεό, αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η γνώση.
Αυτά λοιπόν από εμένα.
Ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ κι οι επιλογές μου αν και λιγάκι αναμενόμενες, να σας ικανοποιήσουν.
Καλά αναγνωστικά ταξίδια!