Η αστυνομική λογοτεχνία στα καλύτερά της! Ιδού μια λίστα από 8 μυθιστορήματα-διαμάντια  που θα σε συναρπάσουν

Επιμέλεια: Μαρία Μακράκη

Αν έχεις μέσα σου το αστυνομικό δαιμόνιο, είσαι γνωστός βιβλιοφάγος και τρελαίνεσαι να μαντεύεις ποιος είναι ο δολοφόνος ή τι κρύβεται πίσω από κλειστές πόρτες και καλά κλεισμένα στόματα τότε είσαι στο σωστό μέρος. Παρακάτω θα βρεις προτάσεις για μυθιστορήματα γνωστά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τσέκαρε παρακάτω και θα με θυμηθείς.

1.The passenger, Lisa Lutz

Μία γυναίκα, η Tanya, δημιουργεί συνεχώς νέες ταυτότητες και διασχίζει τη χώρααστυνομική λογοτεχνία για να ξεφύγει από το παρελθόν της, ενώ πριν 42 ώρες άφησε το νεκρό σώμα του συζύγου της στη βάση της σκάλας του σπιτιού τους. Μήπως εκείνη διέπραξε αυτό το έγκλημα; Κανείς δε μπορεί να το γνωρίζει μέχρι να φτάσει στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Ένα όμως είναι το σίγουρο. Αυτό το βιβλίο θα σε κρατήσει «εγκλωβισμένο» στην ιστορία του και θα σε κάνει να μπεις και εσύ στον «αγώνα δρόμου» της Tanya που προσπαθεί να δραπετεύσει από τον ίδιο της τον εαυτό.

Ένα μυθιστόρημα – ψυχολογικό θρίλερ – της Lisa Lutz που σου κόβει την ανάσα και σε βάζει στην διαδικασία να ανακαλύψεις εσύ τον λόγο που έτρεψε την Tanya σε φυγή. Μόνο στο τέλος θα μάθεις την αλήθεια!

2.Moral defense, Marcia Clark

Η συνήγορος υπεράσπισης Samantha Brinkman αναλαμβάνει – μέσω της δωρεάν υποστήριξης από δικηγόρους – την υπεράσπιση μια έφηβης, της Cassie, που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε τον πατέρα και τον αδερφό της. Όταν όμως η Samantha ανακαλύπτει ότι η Cassie για χρόνια έπεφτε θύμα βιασμού, αποφασίζει να παλέψει για την αθώωση της. Όμως καθώς εξετάζει την υπόθεση της αναβιώνουν δικές της παρόμοιες άσχημες αναμνήσεις που την «απειλούν» και την αναλώνουν. Καθώς όμως η υπόθεση της Cassie εκτυλίσσεται, η Sam πρέπει να παραμείνει δυνατή και να παλέψει σκληρά για να ξεχωρίσει το ψέμα από την τρομακτική αλήθεια.

Ένα άριστο και καλογραμμένο μυστήριο της Marcia Clark που θα σε κάνει να μη μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από το βιβλίο μέχρι να μάθεις το τέλος της ιστορίας!

3.You will know me, Megan Abbott

Η Katie και ο Eric Knox έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην δεκαπεντάχροαστυνομική λογοτεχνίανη κόρη τους Devon, ένα μεγάλο ταλέντο στη γυμναστική που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Όταν όμως στη γυμναστική κοινότητα τους συμβαίνει ένα έγκλημα πριν έναν μεγάλο διαγωνισμό, η μητέρα Katie προσπαθεί να κρατήσει την οικογένεια της ενωμένη ενώ οι υπόλοιποι γονείς διαδίδουν και ακούνε διάφορα κουτσομπολιά. Η Katie φαίνεται να ανακατεύεται όλο και περισσότερο στα πράγματα και στις λεπτομέρειες του εγκλήματος. Καθώς όμως υπάρχει πάντα κάποιο τίμημα για τη φιλοδοξία, η Katie πρέπει να αποφασίσει αν είναι διατεθειμένη να πληρώσει αυτό το κόστος.

Ένα συγκλονιστικό «τρενάκι του τρόμου», όπως χαρακτηρίστηκε, της Megan Abbott για τα όρια της επιθυμίας, της ζήλιας και της φιλοδοξίας.

4.The last days of night, Graham Moore

Νέα Υόρκη, 1988. Ο Paul Cravath είναι ένας νέος δικηγόρος απόφοιτος από το Πανεπιστήμιο Columbia ο οποίος αναλαμβάνει μία υπόθεση που φαίνεται ακατόρθωτο να την κερδίσει. Ο πελάτης του, ονόματι George Westinghouse, έχει μηνυθεί από τον Thomas Edison. Η αιτία αυτού του γεγονότος εκτυλίσσεται γύρω από το ποιος ανακάλυψε τη λάμπα φωτός και ποιος θα είναι εκείνος που θα την κάνει γνωστή και θα τη διαδώσει στην Αμερική. Ενώ όμως ο Paul εισέρχεται βαθύτερα στην υπόθεση ανακαλύπτει πως ο αντίπαλος του είναι πολύ δυνατός και ανυπέρβλητος. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία ο Paul ανακαλύπτει όλο και περισσότερα άτομα στην υπόθεση που ο καθένας παίζει το δικό του ρόλο. Όμως όπως είναι φυσικό, στο τέλος ένας θα είναι ο νικητής.

Ένα θρυλικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε πραγματικά και αληθινά γεγονότα, που αναφέρεται στη «μάχη» για την ηλεκτροδότηση της Αμερικής. Από τον σεναριογράφο και νικητή Όσκαρ, Graham Moore, για τις ταινίες “The imitation game” και “The Sherlockian”.

5.Dark Matter, Blake Crouch

«Είσαι ευτυχισμένος με την ζωή σου;». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που άκουσε ο Jason Dessen πριν χάσει τις αισθήσεις του ενώ ήταν στα χέρια ενός άγνωστου απαγωγέα. Και ξαφνικά ξυπνάει σε μια άλλη, καινούργια ζωή, σε ένα άλλο σώμα. Ο Jason έχει τώρα διαφορετική γυναίκα και δεν έχει πλέον γιο, ενώ έχει πάψει να είναι ένας απλός πανεπιστημιακός καθηγητής φυσικής. Στην καινούργια του ζωή είναι μια διάνοια που ανακαλύπτει ένα αξιοσημείωτο παιχνίδι. Διαβάζοντας όμως το βιβλίο προσπαθείς να ανακαλύψεις ποια είναι η πραγματική ζωή του Jason και ποια εκείνη του ονείρου. Αξίζει!

Ένα μυθιστόρημα, γεμάτο σασπένς και καλές εναλλαγές από το πραγματικό στο φανταστικό, του Blake Crouch.

6.The Girl Before, Rena Olsen

Η Clara Lawson χωρίστηκε από την οικογένεια της μέσα σε μια στιγμή, χωρίς αστυνομική λογοτεχνίακαμιά προειδοποίηση. Μία ομάδα από ένοπλους άντρες εισβάλλει στο σπίτι της και την απομακρύνει από την οικογένεια της. Το μόνο πράγμα που ακούει από τον σύζυγό της πριν τον χάσει είναι «μην πεις τίποτα» (say nothing). Τα κεφάλαια του βιβλίου εναλλάσσονται από το παρελθόν στο παρόν και το αντίστροφο και παρουσιάζεται η ζωή της από την αρχή. Τη βλέπουμε να μεγαλώνει, να γίνεται μια ισορροπημένη και καλλιεργημένη γυναίκα που ερωτεύεται τον λάθος άντρα, τον γιο των θετών γονιών της. Παράλληλα τη βλέπουμε στο παρόν, να βρίσκεται απομονωμένη σε ένα ίδρυμα και να τη αποκαλούν με ένα διαφορετικό όνομα, με το όνομα Diana, ενώ κατηγορούν τον άντρα της για εγκλήματα που δεν είχαν ειπωθεί ποτέ ξανά. Το παρελθόν μπλέκει με το παρόν και η Clara πρέπει να εξετάσει τα όσα γνώριζε μέχρι στιγμής για να μπορέσει να συνεχίσει το μέλλον της.

Ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα της Rena Olsen που έρχεται να ανατρέψει πολλά δεδομένα πράγματα και να θέσει το ερώτημα «Τι θα γινόταν αν όλα όσα θεωρούσες σωστά, λογικά και όμορφα…δε ήταν;»

7.The Couple Next Door, Shari Lapena

Η Anne και ο Marco Conti φαινόντουσαν ένα όμορφο ζευγάρι, που είχαν τα πάντα, την τέλεια ζωή, το τέλειο σπίτι, την τέλεια σχέση, το ομορφότερο παιδί. Ένα βράδυ όμως, ενώ βρίσκονταν σε ένα πάρτι σε γειτονικό σπίτι, διαπράττεται ένα έγκλημα. Την υπόθεση εξετάζει ο ντετέκτιβ Rasbach που διακρίνει τον πανικό στα πρόσωπα του ζευγαριού και αποφασίζει να ψάξει την υπόθεση βαθύτερα. Καθώς γίνονται οι έρευνες αποκαλύπτονται διάφορα μυστικά για τη ζωή του ζευγαριού με σημαντικότερο γεγονός την ανακάλυψη μιας συλλογής τους από σκελετούς σε μια ντουλάπα. Μυστικά καλά κρυμμένα από τον κόσμο αλλά και μυστικά καλά κρυμμένα μεταξύ τους.

Αυτό το μυθιστόρημα της Shari Lapena θα σου κρατήσει κομμένη την ανάσα μέχρι το τέλος. Αν σου άρεσε το The girl on the Train τότε σίγουρα πρέπει να διαβάσει και αυτό το βιβλίο.

8.The woman in cabin 10, Ruth Ware

Μία δημοσιογράφος ονόματι Lo Blacklock μόλις έχειαστυνομική λογοτεχνία παραδώσει μία σημαντική εργασία και αποφασίζει να κάνει μια πολυτελή κρουαζιέρα στη Βόρεια Θάλασσα. Στην αρχή της διαμονής της όλα είναι εξαιρετικά, το φαγητό, οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, η καμπίνα, τα πάρτι. Καθώς περνάνε όμως οι εβδομάδες αρχίζει να χαλάει ο καιρός. Οι ισχυροί άνεμοι και τα γκρίζα σύννεφα μετατρέπουν τις ιδανικές διακοπές της Lo σε εφιάλτη. Όταν ένα βράδυ μια γυναίκα ρίχνεται στη θάλασσα από το καράβι και εκείνο συνεχίζει ατάραχο την πορεία του, η Lo καταλαβαίνει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει.

Ένα μυθιστόρημα της πολυβραβευμένης Ruth Ware που θα σε συναρπάσει σε κάθε σελίδα του. Ατελείωτο σασπένς από την αρχή ως το τέλος με σκηνές που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι πως τα γεγονότα διαδραματίζονται μπροστά σου.

 

Σχόλια