Το 2016, υπήρξε μια πολύ παραγωγική χρονιά για τον Χάρο, ο οποίος 5 μέρες πριν τη λήξη του έτους αποφάσισε να κάνει άλλη μια μεταγραφή για το θεατρικό που λογικά ανεβάζει, παίρνοντας από τη ζωή την πολυαγαπημένη ηθοποιό Carrie Fisher.

 

Η ηθοποιός Carrie Fisher, γνωστή στο ευρύ κοινό για τον ρόλο της ως Princess Leia Organa στη σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας  “Star Wars,” πέθανε χθες (Τετάρτη 27/12) , στο Los Angeles στην ηλικία των 60 ετών. Η Fisher είχε υποστεί προ πέντε ημερών σοβαρή καρδιακή κρίση και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από την πτήση επιστροφής από το Λονδίνο όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα της τρίτης σεζόν της τηλεοπτικής σειράς Catastrophe.

Η Fisher, κόρη της ηθοποιού Debbie Reynolds και του τραγουδιστή Eddie Fisher , έκανε το ντεμπούτο της στη σόουμπιζ σε ηλικία 12 ετών, στο νάιτκλαμπ της μητέρας της στο Las Vegas. Οι ερμηνείες της σε κάθε ταινία, αξιομνημόνευτες. Η ζωή της ωστόσο σημαδεύτηκε από τις καταχρήσεις και τις ταραχώδεις ερωτικές σχέσεις της. Είχε διαγνωστεί με διπολική διαταραχή και για πολλά χρόνια έδινε μάχη με τον εθισμό της στην κοκαΐνη και τα παυσίπονα. Όταν έπαιζε ταινία “Οι ατσίδες με τα μπλε”, γνώρισε και αρραβωνιάστηκε τον Dan Aykroyd, τον οποίο όμως χώρισε για χάρη του συνθέτη και τραγουδιστή Paul Simon. Είχε αποκτήσει μία κόρη από τη σχέση της με τον ατζέντη Bryan Lourd.

Πριν από έναν μόλις μήνα η Fisher είχε αποκαλύψει ότι είχε μια σύντομη ερωτική σχέση με τον συμπρωταγωνιστή της, τον Harrison Ford, πριν από 40 χρόνια, όταν εκείνη ήταν μόλις 19 ετών και εκείνος 33. Η ηθοποιός προωθούσε επίσης τη νέα αυτοβιογραφία της, που τιτλοφορείται The Princess Diarist και βασίζεται στο ημερολόγιο που κρατούσε την εποχή που γύριζε την πρώτη ταινία της σειράς των “Star Wars”. Βέβαια, η κινηματογραφική σχέση τους ήταν εκείνη που έκανε την 2η ταινία της τριλογίας The Empire Strikes Back(1980) να θεωρείται η καλύτερη αυτών με τον χαρακτηριστικό διάλογό τους να θεωρείται πια από τους διασημότερους στην ιστορία του κινηματογράφου.

Εκτός από αυτόν τον ρόλο της βέβαια, η Fisher εμφανίστηκε σε πολλές ακόμα ταινίες και είχε ακόμα περισσότερες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές. Ιδού λοιπόν μια λίστα 14ων ταινιών, πλην-“Star Wars”, που περιλαμβάνουν την αγαπημένη μας Princess Leia:

1. Shampoo (1975).

Η Carrie Fisher ξεκίνησε την καριέρα της στο Hollywood το 1975, παίζοντας έναν μικρό ρόλο στην ταινία του Warren Beaty, Shampoo. Παρά το γεγονός ότι οι γονείς της ήταν μεγάλες διασημότητες της εποχής, η Fisher μπορεί να μην γινόταν ποτέ η εμβληματική Princess Leia χωρίς αυτήν την ταινία, δύο χρόνια πριν την πρώτη ταινία της τριλογίας των Star Wars, A New Hope (1977).

2. The Blues Brothers (1980).

Αυτό το εικονικό και ξεκαρδιστικό φίλμ, που βγήκε την ίδια χρονιά με το The Empire Strikes Back, περιλάμβανε τους εξαιρετικούς John Belushi και Dan Aykroyd. Προέκυψε μετά την επιτυχία του Belushi’s με την ταινία  Animal House (1978) αλλά πριν το Ghostbusters(1984) που έκανε διάσημο τον Aykroyd. Η Fisher υποδυόταν την μυστηριώδη γυναίκα σε αυτήν την κωμωδία.

3. Under the Rainbow (1981).

Ο πρώτος μεγάλος ρόλος της Fisher μετά το”Star Wars”, ήταν όταν παρουσιάστηκε ως δεύτερη πρωταγωνίστρια στην ταινία Under the Rainbow. Αυτή η ταινία περιλαμβάνει πάμπολλους υπέροχους χαρακτήρες μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Los Angeles. Ένας αξιωματούχος, ένας πράκτορας της CIA, μια ναζί κατάσκοπος, Ιάπωνες τουρίστες, ένας δολοφόνος, και μια ομάδα νάνων ηθοποιών από την ταινία The Wizard of Oz (1939) ζουν ένα ξεκαρδιστικό μπέρδεμα μες στο ξενοδοχείο. Η Fisher έπαιξε μια σεναριογράφο από το Hollywood η οποία μπλέχτηκε σε αυτήν την κατάσταση.

4. Garbo Talks (1984).

Μετά την ταινία Return of the Jedi (1983), η Princess Leia προσκόμισε άλλον έναν σημαντικό ρόλο στην ταινία Garbo Talks. Εκεί παίζει την κόρη μιας μάνας που πεθαίνει από καρκίνο. Η ταινία εστιάζει στην προσπάθειά της να κανονιστεί μαι συνάντηση μεταξύ της ετοιμοθάνατης γυναίκας και την αγαπημένη της διασημότητας, την Greta Garbo.

5. The Man with One Red Shoe (1985).

Η Fisher επίσης εμφανίστηκε μαζί με τον Tom Hanks στη ρομαντική κομεντί The Man with One Red Shoe. Εκεί, ενσαρκώνει την Paula, μια φλαουτίστα που ακολουθεί τον κεντρικό χαρακτήρα της ταινίας, Richard Drew.

6. Hannah and Her Sisters (1986).

Η επόμενη ταινία στην οποία η Fisher είναι εξαιρετική, η πλοκή είναι απλούστατα απολαυστική. Η Χάνα έχει δύο αδελφές που κατά καιρούς είχαν σχέσεις με τους δύο συζύγους της. Τώρα, η μία δημιουργεί δεσμό με το νυν σύζυγο της Χάνα και η άλλη με τον πρώην.

7. Hollywood Vice Squad (1986).

Και πάλι, η Fisher έπαιξε χαρακτήρα του Hollywood σ’ατό το φιλμ σχετικά με μια κόρη που το έσκασε και καταλήγει στη βιομηχανία του πορνό.

8. When Harry Met Sally (1989).

Στην διάσημη, πλέον,ταινία When Harry Met Sally, η Fisher έπαιξε τον ρόλο της Marie, μια φίλη της Sally που βοηθά στη σύνδεση των πρωταγωνιστών, καταλήγοντας να ερωτεύεται και εκείνη.

9. Hook (1991).

Αυτή η κλασική ταινία (με το υπέροχο soundtrack), περιλάμβανε την Carrie Fisher ως τη “γυναίκα που φιλιόταν κάτω από την γέφυρα,” αλλά δεν αναφέρθηκε στα credits. Επίσης συμμετείχε στη στη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας.

10. Austin Powers: International Man of Mystery(1997).

Η Carrie Fisher έπαιξε μια therapist (πάλι χωρίς να αναφέρεται στα credits) σ’αυτήν την αξιομνημόνευτη κωμωδία.

11. Charlie’s Angels: Full Throttle (2003).

Η Princess Leia εμφανίστηκε συντόμως ως “Mother Superior” σε αυτήν την ταινία δράσης.

12. Cougar Club (2007).

Μετά την μεγάλη της επιτυχία στα ’80s, η Fisher είχε, κατά βάση, πολύ μικρούς ρόλους στις ταινίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ταινία Cougar Club, μια ξεκαρδιστική κωμωδία όπου μια ομάδα νεαρών ανδρών αφιερώνουν τους εαυτούς τους σε μεγαλύτερες γυναίκες.

13. Fanboys (2009).

Η Fisher έπαιξε μια γιατρό στο Fanboys, μια nerdy κωμωδία που είχε το κράνος του Darth Vader στην αφίσα της ταινίας.

14. Maps to the Stars (2014).

Ο πιο πρόσφατος ρόλος της πρωταγωνίστριας των Star Wars ήταν σε αυτό το φιλμ της Julianne Moore. Η ταινία λαμβάνει χώρα στο Hollywood, όπου η  Fisher παίζει τον εαυτό της .

Πρόσθετα σε αυτές αλλά και σε πολλές άλλες ταινίες, η Fisher ενσάρκωσε την Princess Leia στα διάφορα spinoffs των “Star Wars”. Εμφανίστηκε επίσης σε πολλά τηλεοπτικά σόου, μεταξύ των οποίων ήταν τα: 30 RockSmallville, και Family Guy.

Το εμβληματικό μπικίνι της Princess Leia

Οφείλω να ομολογήσω ότι θα ήθελα να δω πώς θα διαχειριστούν αυτήν την απώλεια οι παραγωγοί των υπόλοιπων ταινιών που αναμένεται να βγουν. Η Princess Leia ήταν βασικότατος χαρακτήρας και ακόμα εν ζωή  (????)στην τελευταία ταινία Star Wars, οπότε υπάρχει ένα ενδιαφέρον για το πώς θα συνεχιστεί η ιστορία.

Η Carrie Fisher, που εμφανίστηκε στην ταινία The Force Awakens (2015) και προστέθηκε ψηφιακά στο Rogue One: A Star Wars Story (2016), θα μας λείψει υπερβολικά πολύ. Η Princess Leia αποτέλεσε ύμνο στη δυναμική γυναίκα και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχαριστήσουμε την Carrie Fisher για την εξαιρετική ενσάρκωση αυτού του εικονικού ρόλου.

Και για τελευταία φορά, may the Force be with you, Princess Leia.

Σχόλια