Εθελοντισμός: Αν οι γιορτές σε βρίσκουν κοινωνικά προβληματισμένο, κάνε σήμερα το βήμα προς την εθελοντική δράση!

Οι ημέρες των Χριστουγέννων έχουν ταυτιστεί, στη συλλογική συνείδηση των περισσοτέρων, ως ημέρες χαράς, θαλπωρής, οικογένειας. Ανεξαρτήτως με την προσωπική πίστη του καθένα, σχετικά με τη γέννηση ή μη του Θεανθρώπου, όλοι αναγνωρίζουν πως οι ημέρες αυτές αποτελούν μια περίοδο αφιέρωσης αγάπης και καλοσύνης προς τους γύρω μας.

Οι στολισμένοι δρόμοι, τα πολύχρωμα φωτάκια και τα ευφάνταστα λαμπιόνια, που κοσμούν τις πλατείες και τις γειτονιές σε κάθε γωνιά της πόλης, συνθέτουν ένα γιορτινό σκηνικό, το οποίο παρασύρει μικρούς και μεγάλους. Όλοι γινόμαστε ξανά παιδιά και απολαμβάνουμε αυτή την όμορφη απόδραση από τις συνηθισμένες ζωές μας.

Αυτή η ανέμελη ατμόσφαιρα, που κυριαρχεί όλο το διάστημα των εορτών, μας γεμίζει με αγάπη και αλληλεγγύη για όλο τον κόσμο. Ξυπνούν μέσα μας τα πιο φιλάνθρωπα αισθήματα μας και μία ανάγκη προσφοράς και βοήθειας προς τον συνάνθρωπο, ο οποίος μπορεί να μην συμμερίζεται αυτό το εορταστικό κλίμα.

Τότε είναι που πολλοί από εμάς καταφεύγουμε σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, δίνοντας τρόφιμα, φάρμακα ή ακόμα και συμμετέχοντας σε εθελοντικές αιμοδοσίες, προσπαθώντας να περιορίσουμε τις τύψεις που πιθανώς νιώθουμε για τη δική μας καλή κατάσταση και υγεία.

Ενδεχομένως να είναι εκείνη η στιγμή που δίνουμε υπόσχεση στον εαυτό μας ότι θα είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε και ότι από τη νέα χρονιά θα βοηθάμε με κάθε τρόπο, όποιον πραγματικά το χρειάζεται.

Αυτές οι δηλώσεις, οι κάπως προβλέψιμες, θυμίζουν ανάλογες συζητήσεις, τις οποίες συνηθίζουμε να έχουμε με συγγενείς και φίλους μετά το πέρας μιας κηδείας. Πως θα εκτιμάμε τη ζωή, πως θα αλλάξουμε, θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και μπλα,μπλα,μπλα…

Δεν είναι πως δεν θέλουμε να κάνουμε πράξη τα λόγια αυτά ή ότι τα εκφέρουμε ολότελα επιπόλαια και αστόχαστα, όπως ο πολύς ο κόσμος. Κάποιες φορές μπορεί να συμβαίνει και αυτό.

Γενικότερα, όμως, ο άνθρωπος έχει την τάση να επιθυμεί και να επιδιώκει την αυτοβελτίωση. Ο καθένας μας αρέσκεται στο να γίνεται καλύτερος και φυσικά είναι καλό να το έχει ως στόχο του.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως είμαστε και άνθρωποι, όντα δηλαδή ατελή, φτιαγμένα με αδυναμίες. Οι καθημερινοί ρυθμοί όλων μας είναι τέτοιοι, που ακολουθώντας τους, αναπόφευκτα οδηγούμαστε στην αθέτηση των όποιων αποφάσεων μας.

Τι μπορεί να γίνει, λοιπόν, εφόσον ο άνθρωπος δυσκολεύεται να βελτιώσει τον ίδιο τον εαυτό του, πόσο μάλλον να βοηθήσει τους άλλους;

Ίσως να ακούγεται αρκετά πιο σύνθετο, απ’ ότι στην πραγματικότητα είναι. Με την δική σου εθελοντική συμμετοχή σε ομάδες και δράσεις του δήμου ή της τοπικής περιφέρειας σου, προσφέρεις ένα σημαντικό έργο προς όλους αυτούς που έχουν ανάγκη τη συνδρομή σου.

Αλλά προσφέρεις επίσης και ένα πολύτιμο μάθημα ζωής προς τον εαυτό σου, καλλιεργώντας το προσωπικό στοιχείο της ανιδιοτέλειας και της συνεισφοράς, που μόνο καλύτερο άνθρωπο μπορούν να σε κάνουν.

Όντας αλληλέγγυος και κοινωνικά ευαίσθητος, βελτιώνεις τις συνθήκες ζωής ατόμων που δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί όσο εσύ και παράλληλα βελτιώνεις και τη δική σου ζωή, καθώς αισθάνεσαι ότι είσαι μέρος μιας σπουδαίας αποστολής… Του να κάνεις όσα περισσότερα πρόσωπα μπορείς να χαμογελούν.

Δεν χρειάζονται, λοιπόν, πολλά και μεγάλα πράγματα για να φέρει κανείς μια αλλαγή. Αυτή μπορεί να βρίσκεται δίπλα μας, κοντά μας, μέσα μας

Το ζητούμενο είναι να υπάρχει η θέληση να την εξωτερικεύσουμε και να την εκφράσουμε, βγάζοντας την από το λήθαργο της λανθάνουσας μορφής, στην οποία μπορεί να έχει υποπέσει.

Γι’ αυτό τη νέα χρονιά που έρχεται, μη μείνεις μόνο στις ευχές. Πέρνα στη δράση!

Πώς; Ρίξε μια ματιά εδώ: http://www.elix.org.gr/index.php/el/

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2017  🙂

Εθελοντισμος σημαινει…

Σχόλια