Η Amy Adams και ο Denis Villeneuve επαναπροσδιορίζουν την επιστημονική φαντασία και μας κάνουν να πιστεύουμε πάλι στην μαγεία του κινηματογράφου και στις ιδέες του.

 

Η τελευταία βδομάδα έχει σημαδευτεί από την πρεμιέρα της νέας πολυαναμενόμενης ταινίας του σύμπαντος του Star Wars (όπως συμβαίνει και με κάθε νέα ταινία Star Wars). Κάπου, όμως, εκεί έξω υπάρχει και μία άλλη ταινία επιστημονικής φαντασίας που έχει περάσει λίγο απαρατήρητη. Μιλάμε βέβαια για το Arrival.

Η νέα ταινία του Denis Villeneuve (Prisoners, Sicario: Ο Εκτελεστής) με πρωταγωνίστρια την Amy Adams (Οδηγός Διαπλοκής). Αν και η ταινία παίζεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από της 8 του Δεκέμβρη, δεν έχει καταφέρει να τραβήξει το κοινό αλλά και την αποδοχή που της αξίζει.

Η γλωσσολόγος Λουίζ Μπανγκς (Amy Adams) καλείται από τον συνταγματάρχη του Αμερικάνικου στρατού Ουέμπερ (Forest Whitaker) να γίνει μέλος μιας ομάδας, που με τη βοήθεια και του φυσικού Ίαν Ντόνελι (Jeremy Renner), πρέπει να λύσουν το μυστήριο του γιατί 12 εξωγήινα διαστημόπλοια ήρθαν στη γη.

arrival

Η πλοκή μπορεί να φαίνεται τετριμμένη και ειπωμένη αρκετές φορές αλλά ο Villeneuve με μία Amy Adams που σου κόβει την ανάσα δεν αφήνουν την ταινία να πέσει στα συνηθισμένα κλισέ του είδους. Βέβαια σε όλο αυτό συμβάλλει και το πρώτης κλάσης σενάριο του Eric Heisserer, αλλά και η υπέροχη φωτογραφία του Bradford Young και η απίστευτη μουσική του Jόhann  Jόhannsson.

Δυστυχώς, αυτοί που θα πάνε στο κινηματογράφο περιμένοντας εκρήξεις και μάχες θα απογοητευτούν. Οι μόνες εκρήξεις θα είναι εκρήξεις ιδεών από έναν σκηνοθέτη που, από όσο φαίνεται, θα έχει ένα λαμπρό μέλλον. Οι μόνες μάχες θα είναι μάχες συνείδησης στο πρόσωπο της Amy Adams που δίνει ίσως και τη καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της.

arrival

Τι μας χωρίζει τελικά και τι μας ενώνει; Πως ο χρόνος επιδρά πάνω μας και εμείς πως τον χειριζόμαστε; Τι είναι πένθος και αν το ζήσουμε πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε; Είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θέτει αυτή η μεγάλη ταινία και η θέση της ανάμεσα σε άλλα αριστουργήματα του είδους είναι βέβαιη.

Απλά σταματήστε ότι κάνετε, τρέξτε στον κοντινότερο κινηματογράφο και αφήστε τo Arrival να σας πάει σε ένα ταξίδι που θα σας στοιχειώνει για μέρες.

Βαθμολογία
4.5Η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας της χρονιάς
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Σενάριο
Φωτογραφία
Μουσική

Σχόλια