Η ταινία “Theeb, Ο λύκος της ερήμου” είναι ένα γουέστερν δραματικών διαστάσεων, τοποθετημένο στην Ιορδανία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που πραγματικά αξίζει να δεις!

Πρωταγωνιστούν: Hassan Mutlag Al-Maraiyeh, Hussein Salameh Al-Sweilhiyeen, Jacir Eid Al-Hwietat

Σενάριο:                    Bassel Ghandour, Naji Abu Nowar
Σκηνοθεσία:            Naji Abu Nowar

Ο καυτός ήλιος της ερήμου, οι απέραντοι αμμόλοφοι, οι ξηροί θάμνοι και οι γέρικες καμήλες, ήταν η πραγματικότητα της ιορδανικής υπαίθρου γύρω στο 1916, τότε που ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, έγινε αισθητός ακόμα και στους νομάδες Βεδουίνους, που κατοικούσαν διάσπαρτοι στην έρημο.

Μέσα σ’ αυτό το κάδρο, έρχεται να προστεθεί ο Διμπ, ο «μικρός λύκος» της οικογένειας του προσφάτως εκλιπόντα σεΐχη, που κρατά από αρχοντική γενιά και είναι σεβαστή σ’ ολόκληρη την έρημο.

Ο Διμπ, προσκολλημένος στον αδελφό του  Χουσεϊν, παρά το νεαρό της ηλικίας του, δείχνει θάρρος και γενναιότητα, όταν αποφασίζει να ακολουθήσει τον αδελφό του σ’ ένα επικίνδυνο ταξίδι στην έρημο. Σκοπός τους είναι να οδηγήσουν με ασφάλεια δύο μισθοφόρους στα Ρωμαϊκά Πηγάδια, δίχως να πέσουν θύματα ληστών ή επαναστατικών ομάδων που ελλοχεύουν στη περιοχή.

Theeb

Το περιπετειώδες αλλά και δραματικό γουέστερν, ξεκινά για την αλλόκοτη αυτή συντροφιά, με τον Διμπ να πρωταγωνιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Η αχανής, αμμουδερή έκταση δεν είναι φυσικά φιλόξενο περιβάλλον για ένα μικρό παιδί, μοιάζει επικίνδυνη, τρομακτική. Η ατέρμονη ησυχία της φαντάζει επιβλητική. Το μόνο που τη σπάει είναι το τρένο, μια πινελιά ανθρώπινης παρέμβασης μέσα σ’ αυτή την αγριάδα.

Η άμμος της κρύβει καλά τα μυστικά χιλιάδων χρόνων. Άραγε, τι γεγονότα θα αποσιωπήσει αυτή τη φορά;

Ο λύκος της ερήμου είναι λοιπόν η ιστορία της βίαιης ενηλικίωσης του μικρού Διμπ, η οποία κέρδισε επάξια το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο 71ο Φεστιβάλ Ταινιών στη Βενετία. Ακολούθησαν και άλλα βραβεία για την εξαιρετική αυτή ταινία, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στο καστ της, μη επαγγελματίες ηθοποιούς της βεδουινικής κοινωνίας.

ΣτTheebην Ελλάδα, έκανε πρεμιέρα μέσα στο 2016 και έγινε αγαπητή στο κοινό συνοδευόμενη από πλήθος διθυραμβικών κριτικών. Αναμενόμενο φυσικά, αφού αποτυπώνει με ρεαλισμό, τόσο εικόνες του καθημερινού βίου των Βεδουίνων, όσο και τα ζοφερά αποτελέσματα του πολέμου, που κορυφώθηκε στη περιοχή, ύστερα απ’ τη Μεγάλη Αραβική Εξέγερση, εναντίον της κυρίαρχης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η σκληρότητα και ο κυνισμός, ακρογωνιαίοι λίθοι των πολεμικών συγκρούσεων, επισφραγίζονται με την αγαπημένη φράση του μικρού Διμπ πως ο δυνατός πάντα σκοτώνει τον  αδύναμο.                

Τσέκαρε trailer εδώ: Theeb

Σχόλια