Γίνεται ένα mash up, που περιλαμβάνει 384 Rock Star, 64 τραγούδια, 84 κιθαρίστες και 44 ντράμερ να παρουσιάσει όλη την ιστορία της ροκ μουσικής; Και όμως γίνεται και όλο αυτό σε λιγότερο από 15 λεπτά!

Αυτό το πανέξυπνο βίντεο, που κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό στο διαδίκτυο, είναι φτιαγμένο από την Ithaka Audio και φέρει τον τίτλο “History of Rock” και αναφέρει όλη την ιστορία της ροκ μουσικής.

Περιλαμβάνει τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες και τα πιο γνωστά συγκροτήματα της ροκ σκηνής, όπως για παράδειγμα οι Rolling Stones, ο Jimi Hendrix, οι Queen, οι The Beatles, οι Deep Purple, οι Aerosmith, οι Pink Floyd, οι Guns N’ Roses, οι AC/DC, οι Metallica, οι Nirvana, οι Red Hot Chili Peppers, οι Linkin Park και οι Gorillaz.

Στο βίντεο χρησιμοποιούνται ψεύτικες δημοσιεύσεις από το Facebook μαζί με like και σχόλια από γνωστούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα με σκοπό να μάθουμε την ιστορία της ροκ μουσικής. Το βίντεο ξεκινάει με το τραγούδι “For Your Love” των YardBirds, συνεχίζει με το “Jailhouse Rock” του Elvis Presley και με άλλα πολύ γνωστά ροκ τραγούδια.

Και αν αυτό σας φαίνεται παράξενο ας κάνουμε μια γρήγορη αναδρομή στην ιστορία της ροκ μουσικής.

Ο όρος ροκ στη μουσική χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα είδη που προέκυψαν από την εξέλιξη του είδους του Rock N’ Roll.

Τα θεμέλια, δηλαδή της ροκ μουσικής μπήκαν κατά τα τέλη του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στις Ηνωμένες Πολιτείες και γρήγορα εξαπλώθηκε το είδος αυτό σε όλο τον κόσμο. Κύριοι εκφραστές του Rock N’ Roll ήταν ο Elvis Presley και ο Bill Haley.

Στη σημερινή εποχή ο όρος ροκ έχει πάρει μια ευρύτερη έννοια και αυτό γιατί συμπεριλαμβάνει και κάποιες μορφές της Pop, της Reggae, της Soul ακομή και της hip hop. Για παράδειγμα το τραγούδι   “Feel Good Inc” από το συγκρότημα Gorillaz αποδεικνύει ότι η hip hop μπορεί να εισβάλει στην ροκ μουσική και το αποτέλεσμα να είναι εκπληκτικό.

Λίγα λόγια για την Βρετανική Ροκ…

frapress-gr_thebeatlesΗ Βρετανική Ροκ μουσική επηρεάστηκε πολύ από το Rock N’ Roll. Μάλιστα δημιουργήθηκαν πολλά συγκροτήματα, έτσι στις αρχές της δεκαετίας του 1960 έκαναν την εμφάνιση τους οι Beatles και έπειτα στα μέσα του 1962 οι Rolling Stones ξεκινήσαν έχοντας μεγάλη επιρροή από την μπλουζ. Ακολούθησαν οι The Who και άλλα πολλά συγκροτήματα.

Στην Βρετανία οι Pink Floyd ξεκίνησαν να αναπτύσσουν τις ιδέες του πάνω στο ψυχεδελικό ροκ από το 1965 και μετά με αποτέλεσμα να γίνουν ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα όλων των εποχών! Το 1966 εμφανίζεται ο Βρετανός Eric Clapton και ένα χρόνο αργότερα  o Jimi Hedrix γίνεται παγκοσμίως γνωστός με την εμφάνιση του στο Monterey Pop Festival.

Ας μιλήσουμε όμως για ένα από τα πιο γνωστά είδη της ροκ και αυτό δεν είναι άλλο από το κλασικό.

Σε αυτό το είδος θα συναντήσουμε κάποια από τα πιο γνωστά συγκροτήματα όλων των εποχών, όπως οι Queen, οι Scorpions, οι Led Zeppelin, οι AC/DC, οι Αerosmith και οι Rolling Stones, που ακούγονταν κυρίως στο ραδιόφωνο και μοιράζονταν τις θέσεις στα charts με συγκροτήματα του Soft Rock.

Άλλο ένα πολύ γνωστό είδος της ροκ είναι το Hard rock, με το οποίο έγινε γνωστό το συγκρότημα Guns N Roses το 1987 – το “Sweet Child of Mine” έφτασε στην θέση νούμερο 1 του Billboard 200 εκείνη την χρονιά-. Στις αρχές του 1990 κυρίως λόγω της κυκλοφορίας του “Nevermind”  των Nirvana και του “Smells Like Teen Spirit” δόθηκε ώθησε στο Grunge Rock.

Η ροκ μουσική επηρεάζεται ακόμη και σήμερα από τα άλλα είδη μουσικής που ‘ναι δημοφιλή ανά περίοδο, γι’ αυτό το λόγο και υπάρχουν τόσα πολλά και διαφορετικά είδη Rock μουσικής.

Παρακολουθήστε το βίντεο παρακάτω:

Σχόλια