Τα Κύθηρα είναι το ιδανικό νησί για διακοπές για όποιον ψάχνει να βρει χαλαρούς ρυθμούς, καταπληκτικές παραλίες και επαφή με τη φύση.

Τα Κύθηρα, ή αλλιώς το Τσιρίγο, ένα νησί που βρίσκεται ανάμεσα την Πελοπόννησο και τη Κρήτη, ανήκει διοικητικά στο νομό Αττικής και γεωγραφικά στα Επτάνησα. Σύμφωνα με το μύθο είναι και το νησί της Αφροδίτης, που γεννήθηκε εκεί. Ένας μύθος που μάλλον ταιριάζει γάντι σε αυτό το νησί, καθώς είναι τόσο όμορφο και ερωτεύσιμο.

Πρόπερσι επισκέφτηκα μια φίλη Τσιριγώτισσα και κάπως έτσι ανακάλυψα και αγάπησα αυτό το νησί. Επειδή είναι σχετικά μεγάλο, έχει και ποικιλία στο τι μπορείς να κάνεις. Η μορφολογία του είναι ανάμεικτη, καθώς το νότιο μέρος του νησιού θυμίζει πιο πολύ τη Κρήτη και το βόρειο την Πελοπόννησο. Αυτό ακριβώς είναι που το κάνει και μοναδικό, αφού συνδυάζει τελείως διαφορετικά στοιχεία και ξεφεύγει από το κλασικό νησί που έχουμε στο νου μας, όταν λέμε καλοκαιρινές διακοπές.

χύτρα, κύθηρα

Στην εσωτερική σπηλιά της μαγευτικής Χύτρας

Αρχικά, για να ξεκαθαρίσουμε και κάποια πράγματα, αν αυτό που θες από τις καλοκαιρινές σου διακοπές είναι χαμός από μπιτσόμπαρα, μην πας στα Κύθηρα. Αν ψάχνεις κλαμπ και έξαλλη νυχτερινή ζωή, ψάξε να βρεις άλλο νησί. Στα Κύθηρα θα βρεις ελάχιστες οργανωμένες παραλίες και χαλαρούς ρυθμούς.

Γιατί να επισκεφτεί κανείς αυτό το νησί;

Γιατί έχει υπέροχες παραλίες, ένα ναυάγιο στο Διακόφτι, όπου μπορείς να πας για κατάδυση, 4 κάστρα διάσπαρτα σε όλο το νησί, ένα νησάκι τη Χύτρα, έναν καταρράκτη τη Νεράιδα ή αλλιώς Φόνισσα, ενώ ενδεικνύεται και για πεζοπορία για τους λάτρεις του είδους, καθώς έχει 2 φαράγγια.

κύθηρα, κομπονάδα

Κομπονάδα (Πηγή: www.kyhtera.gr)

Πως να πας:

Και εδώ υπάρχουν επιλογές. Πρώτη και πιο εύκολη με καράβι κατευθείαν από Πειραιά (κούτσα κούτσα, αργά αργά, αλλά φτάνεις). Δεύτερη επιλογή είναι καράβι από Γύθειο και τέλος από Νεάπολη. Σημαντική σημείωση: προνοήστε για μεταφορικό μέσο. Χρειάζεται οπωσδήποτε!

Που να μείνεις:

Οι επιλογές είναι άπειρες, καθώς σχεδόν σε κάθε χωριό υπάρχουν και δωμάτια για να νοικιάσεις. Υπάρχει και ένα οργανωμένο κάμπινγκ στο Καψάλι, ενώ πολύ σύνηθες είναι και το ελεύθερο κάμπινγκ σε διάφορα μέρη, όπως στο Σπαραγγαριό και στην Παλαιόπολη.

Που να κολυμπήσεις:

Αρχικά, οι παραλίες που αξίζουν μια επίσκεψη είναι σίγουρα ο Χαλκός, το Σπαραγγαριό, η Κομπονάδα, το Καλαδί και το Καλάμι, αν και γενικά νομίζω ότι δύσκολα θα βρείτε παραλία δε θα σας ικανοποιήσει (μην πω ξετρελάνει). Τα γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα νερά που έχει το νησί είναι ο ορισμός του παραδείσου. Ευτυχώς δεν έχουν επηρεαστεί από τον τουρισμό ακόμα και οι περισσότερες δεν είναι οργανωμένες, οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.

αυλαίμονας, κύθηρα

Το μικρό λιμανάκι στον Αυλαίμονα είναι τέλειο για βουτιές (Πηγή: www.helpmetravel.gr)

Αξιοθέατα:

Ανάλογα με τα κέφια και τις ημέρες που θα μείνετε, μπορείτε να δείτε πολλά πράγματα. Πρώτο και καλύτερο το Κάστρο στη Χώρα. Έχει υπέροχη θέα στη Χώρα και στη Χύτρα με φόντο τη θάλασσα και αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη. Επίσης μπορείτε να δείτε και το σπήλαιο Μυλοποτάμου (Αγίας Σοφίας), που είναι και το μεγαλύτερο στο νησί. Τέλος, οι Νερόμυλοι στο Μυλοπόταμο και ο καταρράκτης της Νεράιδας είναι πολύ όμορφα μέρη, που μπορούν να συνδυαστούν και με πεζοπορία από το φαράγγι του Τσάκωνα.

κύθηρα, καταρράκτης νεράιδα

Στον καταρράκτης της Νεράιδας

Που να βγεις:

Εντάξει είπαμε, τα Κύθηρα είναι ήσυχο νησί, αλλά όχι και νεκρό. Η νυχτερινή ζωή χωρίζεται σε 3 διαφορετικά μέρη στο νησί, στον Ποταμό, στη Χώρα και στο Καψάλι. Ο Ποταμός είναι το μεγαλύτερο χωριό στο νησί και έχει αρκετά μαγαζιά, με ποιο γνωστό το Αστικόν, το οποίο διοργανώνει και πολλά live. Η χώρα και το Καψάλι είναι αρκετά κοντά και το σύνηθες είναι να ξεκινήσεις από τη Χώρα για ένα ποτό στο Mercato ή στο Choraki και να συνεχίσεις στο Καψάλι για after hour party. Ειδική αναφορά νομίζω ότι αξίζει στον Κούκο, ένα μαγαζί που βρίσκεται στη μέση της απόστασης, και είναι ίσως το καλύτερο μπαράκι στο νησί με θέα τη θάλασσα και το φωτισμένο Κάστρο.

Τι να μην χάσεις:

  • Να πάρεις καραβάκι και να επισκεφτείς τη Χύτρα
  • Να νοικιάσεις ποδήλατο και να πας στο Σπαραγγαριό
  • Να πας στα πανηγύρια στα Μητάτα και στα Φράτσια και να χορέψεις μέχρι πρωίας
  • Να πας στον γραφικότατο Αυλαίμονα για μπάνιο ή βόλτα
  • Να πας στον καταρράκτη της Νεράιδας και να κολυμπήσεις(για τολμηρούς μόνο, τα νερά είναι κρύα)
  • Να δεις το ηλιοβασίλεμα στην εγκαταλελειμμένη Κάτω Χώρα
  • Να πας βράδυ με πανσέληνο στο κάστρο της Χώρας και να απολαύσεις τη θεά

Αν δεν σας έπεισαν όλα αυτά, τσεκάρετε και αυτή την σελίδα στο Instagram.

Χύτρα ⛵️

A photo posted by Kythira, Greece ☀️ (@kythira_greece) on

Αν ούτε αυτό σας έπεισε, κορίτσια, στα Κύθηρα θα δείτε τον Αιμίλιο Χειλάκη. Τι άλλο να πω πια.

Σχόλια