Αν ο πρωταγωνιστής δεν κινούνταν νομικά εναντίον της ταινίας, θα έβγαινε κανονικά στον κινηματογράφο με τον τίτλο ”Το Πειραματόζωο”.

Επιμέλεια: Νάντια Κλήμου

Τι γίνεται όταν η τέχνη σταματά να μιμείται τη ζωή και αρχίζει να την παρακολουθεί;

Στην Ελλάδα, πριν από χρόνια γυρίστηκε το “Πειραματόζωο”, μια ταινία με ένα θέμα που θυμίζει αρκετά την ταινία The Truman Show. Ένας άνθρωπος περιβάλλεται από ηθοποιούς χωρίς να το γνωρίζει και η ζωή του καταγράφεται κρυφά από κάμερες.

Κάπως έτσι, έπραξε ο σκηνοθέτης Γ. Κοκόλης, με μια ιστορία στα όρια του παραλόγου, που έφτασε μέχρι και τα δικαστήρια.

tainia

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο δικαστήριο ο Κ.Β., ο άνθρωπος που έπεσε θύμα αυτής της πλεκτάνης, γνώρισε τυχαία μια γυναίκα, η οποία του συστήθηκε ως σύζυγος ενός πλούσιου κτηματία της Αφρικής, ο οποίος ήταν ανάπηρος. Ο άνθρωπος γνώρισε και τον άντρα της, ο οποίος τον συμπάθησε, και του πρότεινε να αρχίσει να δουλεύει για αυτόν.

Λίγο καιρό αργότερα, ο Κ.Β. και η γυναίκα ενεπλάκησαν σε σχέση, κάτι όμως παράνομο για την τότε εποχή και η αστυνομία τους συνέλαβε στο σπίτι της γυναίκας.

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν συνέβαινε στα αλήθεια, αφού όλοι, η γυναίκα και ο ανάπηρος άνδρας της, ακόμα και οι αστυνομικοί, ήταν ηθοποιοί. Μάλιστα ο σκηνοθέτης έφτασε μέχρι το σημείο να βιντεοσκοπήσει και την ερωτική πράξη του ”πρωταγωνιστή” του.

d6e84_gv4ff236e2

Το σενάριο όμως δεν τελείωνε εκεί, καθώς -σύμφωνα με αυτό- οι αστυνομικοί ενδιαφέρονταν για τις παράνομες εισαγωγές όπλων που έκανε ο σύζυγος της μοιχαλίδας, σε συνεργασία με έναν ναυτικό, πραγματικό φίλο του πρωταγωνιστή, για να γίνει πιο πιστευτή η ιστορία. Στο άκουσμα αυτής της κατηγορίας ο πρωταγωνιστής σοκάρεται. Είναι μοίχος και υπόλογος για εσχάτη προδοσία.

Ισχυρίζεται πως είναι αμέτοχος, και από τον φόβο του, αρχίζει να καρφώνει άτομα από τον χώρο της δουλειάς του. Το σενάριο μάλιστα θα τελείωνε με μία εικονική εκτέλεση σε ερημική τοποθεσία, που όμως ο σκηνοθέτης και το υπόλοιπο καστ δεν άντεξαν να κάνουν. Κάπως έτσι γυρίσματα δυο μηνών έφτασαν στο τέλος τους.

Peiramatozoo-600x278

Όταν τελικά η ιστορία έφτασε στην αστυνομία, ο ίδιος ο σκηνοθέτης, δήλωσε ένοχος και πως οι ηθικές αναστολές του τον έκαναν να μη τη δημοσιεύσει. Ο μόνος που δικάστηκε ήταν ο Κοκόλης, καθώς δεν εντοπίστηκε κανένας άλλος ηθοποιός. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση, αλλά άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Πάντως η ταινία είχε δηλωθεί στην αρμόδια αρχή, και αν ο πρωταγωνιστής δεν κινούνταν νομικά εναντίον της, θα έβγαινε κανονικά στον κινηματογράφο με τον τίτλο ”Το Πειραματόζωο”.

Πηγή

Σχόλια