Γνωρίζουμε όλοι πλέον τον «καφέ σε αναμονή». Τώρα έρχεται και το «ψωμί σε αναμονή» στο Αίγιο.

Στόχος του Καφέ αναμονής ή αλλιώς Caffè sospeso όπως έγινε γνωστός εδώ και 100 χρόνια στη Νάπολη, όπου γεννήθηκε η ιδέα είναι η δημιουργία ενός κινήματος σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν στην σελίδα τους «με τον πιο απλό τρόπο βοηθάμε έμπρακτα ο ένας τον άλλον. Με ποιον τρόπο; Πληρώνοντας ένα καφέ, ένα ψωμί, ένα γάλα, λίγο κρέας, φρούτα και κάθε λογής προϊόντα για κάποιο συνάνθρωπό μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού κόβει και κρατάει σε ένα ξεχωριστό κουτί την απόδειξη του προϊόντος σε αναμονή που έχει εισπράξει και την δίνει σε όποιον του ζητήσει το προϊόν σε αναμονή. Τόσο απλό».

«Ελάτε να κάνουμε παράδοση σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας την αλυσίδα αγάπης».

Από την άλλη πλευρά, σε μια σπουδαία ανθρώπινη κίνηση, δείγμα της αλληλεγγύης που μπορεί καθένας μας να δείξει για να βοηθηθούν όσοι βρίσκονται σε ανάγκη, προχώρησαν τα δύο αδέλφια Δημήτρης και Μαρία Δούκα, ιδιοκτήτες του αρτοποιείου “Καραΐνδρος” στην Ανδρέου Λόντου και Χιλ.Ορεινού στο Αίγιο.

Μαθαίνοντας για το κίνημα “καφές σε αναμονή” που εφαρμόζεται δειλά-δειλά σε καφέ όλης της χώρας, αποφάσισαν να κάνουν το ίδιο αλλά με αρτοποιήματα:

Όποιος επιθυμεί, μπορεί να πηγαίνει στο φούρνο και να αγοράζει ψωμί, ένα σνακ ή οτιδήποτε άλλο επιθυμεί και να δηλώνει πως το αγοράζει “για αναμονή”. Το προϊόν αποθηκεύεται σε ειδικό ράφι και παράλληλα μια ταμπέλα έξω από το μαγαζί ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους πως υπάρχει ‘ψωμί σε αναμονή’, ώστε αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να το αγοράσει, απλά να μπει στο κατάστημα και να το πάρει δωρεάν ή μάλλον ‘προπληρωμένο’ από κάποιον συμπολίτη του.

Τα δύο αδέλφια μίλησαν για αυτή τους την κίνηση: “Θελήσαμε με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε διακριτικά, συμπολίτες μας που στερούνται του βασικού αγαθού του ψωμιού γιατί απλά δεν έχουν να το αγοράσουν. Βεβαίως όταν έχουμε τη δυνατότητα κι εμείς και άλλοι συνάδελφοί μας, βοηθούμε όσο μπορούμε όσους έχουν ανάγκη αλλά η ιδέα να εφαρμόσουμε στο κατάστημά μας το ‘ψωμί σε αναμονή’ μας φάνηκε ενδιαφέρουσα. Την ξεκινήσαμε το πρωί του Σαββάτου ενημερώνοντας τους πελάτες μας”.

Τι αντιδράσεις αντιμετώπισαν όμως;

“Κάποιοι το βρήκαν παράξενο, άλλοι φάνηκαν κάπως καχύποπτοι όχι για εμάς αλλά για όσους θα έρθουν να πάρουν το προπληρωμένο ψωμί κι αν βρίσκονται πραγματικά σε ανάγκη, άλλοι μας είπαν μπράβο και μερικοί αγόρασαν προϊόντα για να δοθούν σε όσους έχουν ανάγκη. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα που θα γίνει πιο γνωστή η κίνησή μας, να έχουμε ακόμα περισσότερο ψωμί και άλλα προϊόντα ‘σε αναμονή’, για να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδεείς συμπολίτες μας” απαντούν ο Δημήτρης και η Μαρία.

Μια όμορφη κίνηση που μακάρι να βρει μιμητές και σε άλλα καταστήματα, κυρίως τροφίμων και εστίασης, για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ούτε ένα γεύμα στους ίδιους και την οικογένειά τους -και δυστυχώς όλο και αυξάνονται οι περιπτώσεις…

ψωμί σε αναμονή ψωμί σε αναμονή ψωμί σε αναμονή

Πηγή

Σχόλια