Ίσως έχεις ακούσει κάπου, κάποτε τι είναι το TED. Αναφέρομαι φυσικά στην επίσημη οργάνωση με έδρα την Αμερική, η οποία ξεκίνησε το 1984 τη διοργάνωση συνεδρίων, όπου προσκεκλημένοι ομιλητές κάνουν πράξη αυτό που σημαίνει το ίδιο το όνομα του TED: Ideas Worth Spreading. Πρόκειται, δηλαδή, για συνέδρια με motivational ομιλίες που έχουν ως σκοπό τη διάδοση ιδεών που αξίζουν. Αντικείμενο συζήτησης σε ένα συνέδριο TED μπορεί να είναι η καινοτομία, οι ιδέες, η τεχνολογία, η καταπολέμηση μιας αρρώστιας, η τέχνη. Ας δούμε, όμως, τώρα τι είναι το TEDx. Το TEDx είναι μια ανεξάρτητη εκδήλωση βασισμένη στην αρχική ιδέα του TED, που προορίζεται για μια μικρότερη κοινότητα ή οργανισμό, δίνοντας τη δυνατότητα συζητήσεων σε τοπικό επίπεδο, ακολουθώντας όμως τις προδιαγραφές του TED.

projectmanagerTEDxUniversityofPiraeus

Η project manager, Σοφία Ξυνή, στα backstage της φωτογράφισης της ομάδας του TEDxUniversityofPiraeus2016.

Έτσι λοιπόν, ξεκίνησε το 2013 το TEDxUniversityofPiraeus, που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς, φοιτητές και μη, να παρακολουθήσουν ένα συνέδριο υψηλών προσδοκιών υπό την αιγίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΠΑΠΕΙ, ή – γιατί όχι; – να συμμετάσχουν ενεργά ως εθελοντές σε αυτό. Περισσότερα θα μας εξηγήσει η project manager του TEDxUniversityofPiraeus, Σοφία Ξυνή, σε μια συνέντευξη που μας παραχώρησε για τους αναγνώστες του Frapress!

Ποιo ήταν το κίνητρό σου για την ενεργό σου δράση στο TEDxUniversityofPiraeus;

Ο εθελοντισμός θα είναι πάντα κάτι που με συναρπάζει ιδιαίτερα. Το να μπορώ να συνεισφέρω στο να κάνω ανθρώπους ευτυχισμένους και πιο διαδραστικούς με γεμίζει εξαιρετικά σαν άνθρωπο. Η απόφασή μου να αιτηθώ ως project manager της ομάδας του TEDxUniversityofPiraeus για το 2016 έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήθελα να ακουστεί η φωνή μου, η φωνή όλων αυτών των φοιτητών που έχουν βρεθεί σε ένα τέλμα και πολύ απλά δεν έχουν ιδέα του τι θα ακολουθήσουν στη μετά του Πανεπιστημίου πορεία τους. Μια φωνή που θα εκπροσωπεί όλους τους μπερδεμένους, απογοητευμένους και άξαφνα προσγειωμένους στη σκληρή πραγματικότητα Έλληνες φοιτητές. Θέλω λοιπόν σε όλους αυτούς να δώσω ένα αίσθημα αισιοδοξίας, επαναπροσδιορισμού στόχων και έμπνευση στο να πραγματοποιήσουν κάτι το οποίο μπορεί να αναβλήθηκε λόγω αντίξοων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.

Τι μπορεί να κερδίσει κάποιος που παρακολουθεί το TEDxUniversityofPiraeus και τι ένας φοιτητής ως εθελοντής;

Είναι δύο πολύ διαφορετικές οπτικές του TEDxUniversityofPiraeus και όμως αντιστοίχως εποικοδομητικές. Το να είσαι μέλος στην οργανωτική ομάδα σημαίνει την πλήρη κατανόηση της οργάνωσης ενός συνεδρίου, και ειδικά στην δική μας περίπτωση ενός πλέον απαιτητικού TEDxUniversityofPiraeus event. Ζεις τα πράγματα εκ των έσω και μπορείς να έχεις πλήρη γνώση για το τι βρίσκεται πίσω από τα φώτα, τις κάμερες και τους καταξιωμένους ομιλητές σε κάθε event. Ως θεατής όμως βιώνεις κάτι συναρπαστικό, γνωρίζεις και αλληλεπιδράς με κόσμο σε ένα θέαμα που ουσιαστικά μπορεί και να σου αλλάξει τρόπο ζωής και σκέψης. Μέσα σε μια ημέρα μπορείς να πάρεις ερεθίσματα μιας ολόκληρης ζωής και να πορευτείς με ένα τελείως διαφορετικό πλάνο δράσης από εκείνο που είχες την προηγούμενη μέρα.

Τι προσέχεις σε έναν υποψήφιο εθελοντή του TEDxUniversityofPiraeus κατά τη διάρκεια της συνέντευξης; Τι στοιχεία θέλεις να δεις σε αυτόν;

Αυτή η ερώτηση είναι τελείως υποκειμενική και εξαρτάται από το τι είδους event θα ήθελα εγώ ως Σοφία να παρακολουθήσω φέτος στο TEDxUniversityofPiraeus. Προσωπικά, θα σας εκμυστηρευτώ πως δε θα μπορούσα να έχω κάποια άλλη ομάδα πέρα από αυτή που έχω δημιουργήσει και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γι’ αυτό. Ο κάθε ένας ξεχωριστά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τη διεξαγωγή του event φέτος και όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως δουλεύουν ασταμάτητα για ένα ιδιαίτερο και πολλά υποσχόμενο TEDxUniversityofPiraeus 2016 που έρχεται. Αυτό όμως που κοιτούσα κυρίως ήταν αυτή τη σπιρτάδα και την ενέργεια στα μάτια των παιδιών, που δύσκολα τη συναντάς σε μια καταδικασμένη γενιά, όπως μας αποκαλούν. Ήθελα να μου δείξουν ότι το θέλουν αρκετά, ώστε να αφιερώσουν ουσιαστικά πολύτιμο χρόνο εθελοντικά και να καταφέρουν να εμπνεύσουν, να παρακινήσουν αλλά και να συγκινήσουν ίσως το πιο δύσκολο target group τη σύγχρονη εποχή, αυτό του Έλληνα επαναπαυμένου φοιτητή.

omada.TEDxUniversityofPiraeus2016

Η ομάδα του TEDxUniversityofPiraeus2016, φωτο: Λιλή Γαρεφαλάκη

Μπορεί η επικαιρότητα να γίνει αντικείμενο ενασχόλησης του TEDxUniversityofPiraeus;

Φυσικά και μπορεί, αφού η επικαιρότητα είναι αυτή που δίνει το έναυσμα κάθε χρόνο για τη διεξαγωγή του TEDxUniversityofPiraeus, ώστε να έρθουν στην επιφάνεια προβληματισμοί και καινούριες ιδέες που μας κάνουν να θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα αντιπροσωπευτικότατο παράδειγμα είναι δυστυχώς το πρόβλημα με τους πρόσφυγες, που καταφθάνουν μέχρι σήμερα στη χώρα μας, περιπλανόμενοι, δίχως να έχουν ούτε τα απαραίτητα για να ζήσουν. Γι’ αυτό, αποφασίσαμε με την υπόλοιπη ομάδα να αναλάβουμε δράση και να συγκεντρώσουμε τρόφιμα, βασικά είδη πρώτης ανάγκης και παιχνίδια. Για δύο μέρες λοιπόν, 17 και 18 Δεκεμβρίου, η ομάδα μας θα βρίσκεται και θα σας περιμένει όλους στην είσοδο του Πανεπιστημίου Πειραιά, καθώς και στο super market Σκλαβενίτης (34ου Συντάγματος Πεζικού), ώστε να ενισχύσουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια.


Τώρα λοιπόν που έμαθες ακριβώς τι είναι το TEDxUniversityofPiraeus τι περιμένεις για να λάβεις μέρος; Ανάλαβε δράση, το TEDxUniversityofPiraeus 2016 έρχεται! Μείνε συντονισμένος στο frapress.gr για να ενημερωθείς για τις επερχόμενες δραστηριότητες του TEDxUniversityofPiraeus!

backstageTEDxUniversityofPiraeus

Εικόνα από τα backstage της φωτογράφισης της ομάδας του TEDxUniversityofPiraeus2016, που έγινε στις 4/12/2015.

Σχόλια