Απλές συμβουλές για αποτελεσματική εργασία από το σπίτι!

Γράφει η αναγνώστριά μας Χριστίνα Αμανατίδου 

Στείλε μας και εσύ το άρθρο σου με τις σκέψεις σου στην καραντινα ή και μετά…την καραντίνα! 

Η περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία για την ανθρωπότητα. Καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και ο περιορισμός στο σπίτι έγινε αδήριτη ανάγκη, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα στο χώρο εργασίας.

Εν έτη 2020, χάρη στην τεχνολογία η εργασία από το σπίτι  έγινε πιο εύκολη χαρίζοντας πολλά πλεονεκτήματα στους εργαζομένους. Η τηλεργασία δίνει την ευκαιρία στους εργαζομένους να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους όπου κι αν βρίσκονται χωρίς να χρειάζεται να σπαταλήσουν χρόνο περιμένοντας στο λεωφορείο ή στο αμάξι κολλημένοι στην κίνηση για να φτάσουν στο γραφείο τους. Επιπλέον μπορεί να επιτευχθεί η εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αφού τα ωράρια εργασίας είναι πιο ευέλικτα καθώς μπορεί κανείς να προσαρμόσει όπως επιθυμεί την δουλειά του, χωρίς να ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τέλος υπάρχει αντίκτυπος και στην ψυχική υγεία των ατόμων καθώς μειώνεται το άγχος, αφού εργάζονται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. 

Μπορεί η εργασία από το σπίτι να αποτελεί πρόκληση για κάποιους εξαιτίας της ύπαρξης περισπασμών, της έλλειψης λογοδοσίας και της λιγότερης επικοινωνίας από την εργασία στο γραφείο, όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εργαστείς παραγωγικά και αποτελεσματικά ακόμη και από το σπίτι.

  1. Οργάνωσε και τακτοποίησε το γραφείο και το σπίτι σου

Δημιούργησε ένα περιβάλλον που θα σε εμπνέει και θα σε κάνει να νιώθεις άνετα. Φέρε κοντά σου όλα όσα χρειάζεσαι για την εργασία σου, ώστε να μην χάνεις το χρόνο σου ψάχνοντας. Τακτοποίησε το γραφείο σου και το σπίτι σου και προσπάθησε να είναι οργανωμένο για να είσαι πιο συγκεντρωμένος και παραγωγικός. Ο καθορισμός ενός εβδομαδιαίου προγράμματος καθαρισμού μπορεί να σε βοηθήσει για να μην μπαίνεις στον πειρασμό να καθαρίζεις κατά τις ώρες εργασίας. 

  1. Ντύσου σαν να είσαι στη δουλειά

Ακόμα κι αν δεν αλληλοεπιδράς με άλλο άτομο όλη την ημέρα, είναι σημαντικό να ακολουθήσεις όλη τη ρουτίνα προετοιμασίας που έκανες και όταν πήγαινες στη δουλειά. Αυτό θα δώσει σήμα στον εγκέφαλό σου ότι είναι χρόνος εργασίας, όχι χρόνος χαλάρωσης και έτσι θα έχεις πολύ περισσότερη ενέργεια.

  1. Καταπολέμησε την επιθυμία σου για πολλαπλές εργασίες.

Φυσικά και πιστεύεις πως μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα όπως να απαντάς σε mails και ταυτόχρονα να κάνεις τηλεδιάσκεψη με τους συναδέλφους σου. Διαιρώντας όμως την προσοχή σου σε διάφορες δραστηριότητες, ουσιαστικά δεν δίνεις την απαραίτητη σημασία και τον χρόνο σε καμία από αυτές. Το καλύτερο είναι να εστιάζεις σε ένα πράγμα κάθε φορά, να το ολοκληρώνεις και ύστερα να ξεκινάς κάτι άλλο.

  1. Αφαίρεσε τους περισπασμούς

Το να εργάζεσαι στο σπίτι, σου δίνει την ελευθερία να κάνεις ότι θέλεις, όποτε το θέλεις, όπως για παράδειγμα να χαζέψεις στην τηλεόραση ή να κάνεις γυμναστική, πράγματα που δε θα μπορούσες να κάνεις στο γραφείο σου. Για αυτό καλό είναι να απομακρυνθείς από ότι σου αποσπά την προσοχή και να αφοσιωθείς στην εργασία σου.  Όταν ολοκληρώσεις τη δουλειά σου μπορείς να ξεκινήσεις τις δραστηριότητες που σου αρέσουν.

  1. Καθόρισε τα όρια γύρω από τον χρόνο εργασίας και τον προσωπικό χρόνο.

Οι φίλοι σου και η οικογένειά σου θεωρούν πως δεν τρέχει και τίποτα εάν διακόψεις και λίγο τη δουλειά σου για να μιλήσετε στο τηλέφωνο, αφού βρίσκεσαι σπίτι. Όμως αυτό θα σε αποσπάσει πλήρως από την δουλειά σου και θα χάσεις τη συγκέντρωσή σου. Κατέστησε σαφές ότι όταν εργάζεσαι από το σπίτι, εξακολουθείς να είσαι υπεύθυνος για την ολοκλήρωση της εργασίας σου.

  1. Αξιοποίησε στο έπακρο την τεχνολογία

Υπάρχουν τόσα πολλά προγράμματα, εφαρμογές και εργαλεία διαθέσιμα για να είναι πιο γρήγορη και ευκολότερη η εργασία. Μην αφήσεις όμως το ίντερνετ να σε αποσπάσει από αυτά που έχεις να κάνεις. Οι περιστασιακοί έλεγχοι στο Facebook και το LinkedIn είναι εντάξει με την προϋπόθεση όμως πως θα θέσεις ένα χρονικό όριο στη χρήση τους, βάζοντας για παράδειγμα ένα χρονόμετρο. 

  1. Κάνε τακτικά διαλείμματα

Ακόμα κι αν είναι απλώς να περπατήσεις ως την κουζίνα για να ανανεώσεις τον καφέ σου ή να βγεις για λίγο στο μπαλκόνι, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά σου να εστιάζεις και να συγκεντρώνεσαι. Λίγα λεπτά αποφόρτισης από την εργασία για κάτι διαφορετικό μπορεί να σε βοηθήσει να αναζωογονηθείς και να ξαναξεκινήσεις με όρεξη.

  1. Προγραμμάτισε τις δραστηριότητες σου στην αρχή ή στο τέλος της ημέρας

Μπορεί να είναι δύσκολο να δουλέψεις από το σπίτι όταν περιτριγυρίζεσαι από δουλειές που μπορείς να κάνεις και χόμπι ή δραστηριότητες που απολαμβάνεις. Αντιμετώπισε την εργάσιμη ημέρα σου όπως θα έκανες εάν εργαζόσουν σε ένα γραφείο. Είναι πιο αποτελεσματικό να κάνεις τις δραστηριότητες που θέλεις πριν ή μετά το πέρας της εργασίας σου, παρά να τη διακόπτεις συνεχώς. 

  1. Μείνε συνδεδεμένος με τους συνεργάτες σου

Ένα από τα θετικά στοιχεία του να εργάζεσαι στο γραφείο είναι η δυνατότητα κοινωνικοποίησης και συνεργασίας. Η παραμονή στο σπίτι ίσως σε έχει απομακρύνει από την αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους σου, όμως προσπάθησε να μην χάνεις την επαφή μαζί τους. Προσπαθήστε να επικοινωνείτε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μέσω email, τηλεφώνου ή Skype, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο για να μένεις συνέχεια  ενημερωμένος για ότι συμβαίνει. 

  1. Πέρνα χρόνο στο τέλος της μέρας σου για να προετοιμαστείς για την επόμενη

Έχεις πολύ δουλειά αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις και αν θα προλάβεις να την ολοκληρώσεις στο χρόνο που έχεις; Δημιούργησε μια λίστα υποχρεώσεων και βάλε με σειρά σημαντικότητας όλα αυτά που πρέπει να γίνουν και θα δεις πως η επόμενη μέρα θα είναι λιγότερο αγχωτική αν έχεις ένα πρόγραμμα.

Σχόλια