Τα projects του Meds Workshop αναλύθηκαν, οι ομάδες ανακοινώθηκαν και χτες ξεκίνησαν δυναμικά οι αρχιτεκτονικές δημιουργίες.

Η δεύτερη μέρα του Meds Workshop μας βρήκε στο Cine Titania, όπου και έγινε η παρουσίαση των 12 project από τους tutors. Οι tutors είναι ουσιαστικά νέοι αρχιτέκτονες και designers από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους πάνω σε τοπικά, παραδοσιακά επαγγέλματα στους συμμετέχοντες του Meds Workshop.

Γράφουν οι Μαριάνθη Δόβρη και Πολέμαρχος

Meds Workshop

Τις συγκεκριμένες γνώσεις τις έλαβαν από τους mentors, δηλαδή τους ντόπιους τεχνίτες, καθώς προκειμένου να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε prοject ο κάθε tutor συνεργάστηκε στενά με τον εκάστοτε τεχνίτη από τον προηγούμενο Δεκέμβριο ως και τώρα.

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε ορισμένα project, τα οποία μας κίνησαν το ενδιαφέρον από την πρώτη κιόλας στιγμή που παρουσιάστηκαν επί σκηνής.

Αρχικά, ενδιαφέρον φάνηκε το λαογραφικού ενδιαφέροντος project Under my umbrella, κατά τη διάρκεια του οποίου θα δημιουργηθούν ομπρέλες που θα καλυφθούν με υφάσματα, τα οποία θα είναι κεντημένα με παραδοσιακά patterns σε αργαλειό. Γι’ αυτό το λόγο κατά την έναρξη του project θα διεξαχθεί ένα διήμερο σεμινάριο παραδοσιακών στολών.

Meds Workshop

Ένα εξίσου αξιόλογο project είναι το Letters of Spetses, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν στο νησί των Σπετσών φωτογραφίζοντας διάφορες σημάνσεις στα ελληνικά. Έπειτα, θα σχεδιάσουν κάποιες σημάνσεις στο νησί και την τελευταία εβδομάδα θα δημιουργήσουν μία τοιχογραφία στο Δημοτικό Σχολείο Σπετσών.

Meds Workshop

Ένα από τα project που φάνηκε αρκετά πνευματώδες είναι το Running stories. Εκεί, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν μία συγκεκριμένη διαδρομή στο νησί, βιώνοντας στο χώρο και έπειτα ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου θα μπορέσουν να δημιουργήσουν κάτι στο χώρο το οποίο θα είναι χρήσιμο και συνάμα θα παραπέμπει σε μία αφηρημένη αρχιτεκτονική ιστορία.

Meds Workshop

Έπειτα υπάρχει ένα ιδιόμορφο project, το Sensory Garden, το οποίο λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ 2 άλλων project και ουσιαστικά περιλαμβάνει το Space and food και το Unfolding the thread of life.

Το project Unfolding the thread of life κινείται στα ίδια πλαίσια με to Running stories, αλλά με μία παραπάνω δόση νοσταλγίας. Εκεί, οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ένα μονοπάτι κατά το μήκος του οποίου θα κατασκευάσουν διάφορες συνθέσεις αποτελούμενες από διαφορετικά πράγματα, όπως λουλούδια και παγκάκια. Η καθεμία σύνθεση θα αντιπροσωπεύει και μία διαφορετική φάση του ανθρώπου ξεκινώντας από την παιδική ηλικία και φτάνοντας ως την ενήλικη ζωή.

Meds Workshop

Όσον αφορά το Space and food πρόκειται για μία ανατρεπτική ιδέα σύμφωνα με την οποία θα προσεγγιστούν αρχιτεκτονικές συνθέσεις συγκριτικά με μαγειρικές συνθέσεις. Κοινός παρανομαστής φαίνεται να είναι η γεωμετρία και η πειθαρχία που επικρατεί τόσο στην αρχιτεκτονική ενός χώρου, όσο και στη μαγειρική.

Δύο διαφορετικά project με έντονο το αίσθημα της αγάπης για την παράδοση και την ανάγκη να μεταδώσουν ένα μήνυμα για τη διατήρησή της είναι το Emerging ruins και το Triton- no dirt. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν αφορά τη διατήρηση της παραδοσιακής τεχνικής της ξυλοναυπηγικής που τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα.

Έτσι, οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν ένα γλυπτό στο οποίο θα παρουσιάζονται σκαριά τοποθετημένα σε διαφορετικές στάσεις, ενώ θα επαναχρησιμοποιηθούν ξύλινα σκαριά με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού που θα έρθει σε επαφή μαζί τους.

Αυτά είναι και μόλις λίγα από τα projects που θα υλοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αφότου ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των project, οι συμμετέχοντες επέλεξαν σε ποια θέλουν να συμμετάσχουν και δημιουργήθηκαν οι 12 ομάδες, οι οποίες από σήμερα είναι έτοιμες για δράση.

Φυσικά τις επόμενες ημέρες εμείς θα βρισκόμαστε εδώ και θα καταγράψουμε αναλυτικά τις εντυπώσεις μας για το κάθε project ξεχωριστά!

Μέχρι τότε δείτε όλα όσα συνέβησαν στην τελετή έναρξης!

Σχόλια