Το χιπ χοπ και η ραπ μουσική κερδίζει όλο και περισσότερο κοινό παγκοσμίως. Η άνοδος που ζει τα τελευταία χρόνια έχει φέρει μαζί της πολλά νέα ονόματα και καινούργια στυλ.

Υπάρχουν όμως κάποια ονόματα κάποιοι άνθρωποι που, παρά τη διαρκή κίνηση τους και τις εναλλαγές σε ύφος και στυλ, παραμένουν σταθερές δυνάμεις στον χώρο. Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από το μεγαθήριο που ακούσει στο όνομα Στίχοιμα.

Οι Στίχοιμα κρατώντας αέναο το ενδιαφέρον του κοινού, επί σειρά ετών, είναι πλέον το μεγαλύτερο χιπ χοπ συγκρότημα της Ελλάδας.

Με αποκλειστικό σκοπό την επικοινωνία, ο Βαλάντης γράφει διαρκώς. Οι στίχοι του καταφέρνουν να αφυπνίσουν και να θυμίσουν, ενώ η Μαρίνα δίνει το ρυθμό με τα μοναδικά και εμπνευσμένα beats της!

Βαλάντη, τι σε ιντρίγκαρε να πρωτογράψεις και εν συνεχεία να ραπάρεις;

Δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο να με ιντρίγκαρει. Από μικρός γράφω, μου βγήκε από μόνο του.

Και τι είναι αυτό που σε κάνει να συνεχίζεις ακόμα;

(Βαλάντης) Μου αρέσει, γι αυτό και συνεχίζω. Σίγουρα έχει να κάνει και με την αγάπη που μας δείχνει ο κόσμος. Δεν ξέρω πως θα ήταν οι Στίχοιμα χωρίς την υποστήριξη του κόσμου μας.

(Μαρίνα) Είμαστε πολύ περήφανοι για τον κόσμο μας. Ακόμα και όταν κάνουν χαμό το κάνουν με στυλ! Από την πρώτη στιγμή όμως και εμείς δείξαμε τον απαιτούμενο σεβασμό σε όσους μας στήριζαν και έτσι συνεχίζουμε μέχρι σήμερα.

(Βαλάντης) Τον κόσμο, ουσιαστικά, τον επιλέγεις. Πρέπει να υπάρχει μια σχέση αλληλοσεβασμού.

Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο σε αυτό που κάνετε;

(Βαλάντης) Μου αρέσει να επικοινωνώ μέσω του ραπ και να καταθέτω αυτό που αισθάνομαι, για την κοινωνία, την πολιτική, τις σχέσεις ανθρώπων. Αν έπρεπε να σου χωρέσω σε μία φράση αυτό που μου αρέσει πιο πολύ στο ραπ είναι ότι μπορώ και δίνω μια άλλη οπτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

(Μαρίνα) Εμένα μου αρέσουν πάρα πολλά πράγματα, αλλά 3 είναι τα κύρια. Αρχικά, το ότι το κάνω με έναν άνθρωπο που είναι δικός μου, που είναι πραγματικός φίλος και πλέον θεωρώ οικογένεια. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να το κάνω με αυτόν τον άνθρωπο και όχι με κάποιον άσχετο. Έχουμε έντονη χημεία με τον Βαλάντη, με τα καλά που συνεπάγεται, αλλά και με τα κακά.

2ον, μου αρέσει η αμεσότητα που έχει η μουσική αυτή. Παρόλο που τα ακούσματά μου δεν είναι καθαρά ραπ -είμαι πιο ροκ- η μουσική αυτή προσφέρει ένα μοναδικό είδος επικοινωνίας. Και 3ον, ο τρόπος έκφρασής της δεν έχει όρια. Μπορείς να πάρεις κάτι από οποιοδήποτε είδος και στυλ μουσικής και να το κάνεις ένα δυνατό ραπ τραγούδι. Αυτό με εξιτάρει πάρα πολύ!

Μιας και τ΄αναφέραμε, εσύ (Βαλάντη) τι ακούσματα έχεις τώρα και τι ακούσματα είχες μικρότερος;

Άκουγα ελληνικό ραπ -εμείς ανήκουμε ουσιαστικά στην 3η γενιά χιπ χοπ της Ελλάδας -Nirvana, The Doors, Prodigy και άλλα πολλά. Τώρα δεν έχω συγκεκριμένο είδος που ακούω. Έχω στην playlist μου λίγα κομμάτια απ΄όλα τα είδη, εκτός φυσικά από ελληνικά (λαϊκά, χορευτικά, κτλ). Ρεμπέτικο θα ακούσω.

Η συνεργασία μεταξύ σας πώς γίνεται συνήθως, του στέλνεις ήχους και ο Βαλάντης πατάει πάνω σ΄αυτούς ή αντίστροφα;

(Μαρίνα) Στο άλμπουμ “Θάλασσα” κυρίως εγώ του έστελνα μπιτς και μελωδίες και αυτός έγραφε πάνω τους. Στις μηχανές όμως λειτουργήσαμε ανάποδα. Ο Βαλάντης μου έστελνε στίχους και εγώ έπειτα έβρισκα τη μουσική υπόκρουση.

Και όταν είναι να βγάλετε άλμπουμ πώς λειτουργεί η συνεργασίας σας;

(Μαρίνα) Κοίτα δε γίνεται ξαφνικά να πεις πάω να κάνω άλμπουμ. Πρέπει να υπάρχει ένα work flow, που σημαίνει διαρκώς να γράφεις είτε έχεις σκοπό να βγάλεις άλμπουμ, είτε όχι. Δεν μπορείς να τ΄αφήνεις γιατί αν πιεστείς να βγάλεις κάτι, δε θα βγει καλό. Κατ’ εμέ, το να εστιάζεις στο να βγάλεις κάτι δεν είναι αυθόρμητο και δεν είναι “εσύ”.

Καλύτερα να σαι συνέχεια σε εγρήγορση και όποτε έχεις κάτι καλό να το γράφεις. Όταν έρθει η ώρα να βγάλεις κάτι είτε συλλέγεις όλο το αποτέλεσμα, είτε όντας ζεστός φτιάχνεις κάτι καινούργιο πιο εύκολα.

Και τι ώρες- σε τι φάση γράφετε συνήθως;

(Βαλάντης) Δεν έχω στάνταρ, ό,τι ώρα με “χτυπήσει” πιάνω και γράφω.

(Μαρίνα) Εγώ είχα πάντα την τρέλα να φτιάχνω μουσική μόνο το βράδυ. Όλα τα προηγούμενα άλμπουμ τα δούλευα βραδινές ώρες. Με το “Θάλασσα” κάτι άλλαξε μέσα μου και πλέον λειτουργώ καλύτερα πρωί με καφέ. Και βράδυ θα καθίσω, αλλά πότε μεσημέρι ή απόγευμα.

Από τα άλμπουμ σας, ποιο είναι το αγαπημένο σας;

(Βαλάντης) Κάθε δίσκος είναι ένα σημείο αναφοράς για κάθε συγκρότημα. Ο κάθε δίσκος συναντά τους επόμενους που έρχονται – όπως έρχονται. Τους αγαπώ όλους, αλλά αφού με ρωτάς τώρα σου απαντώ πως το άλμπουμ “Θάλασσα” είναι το αγαπημένο μου!

(Μαρίνα) Κάθε δίσκος παίζει έναν ρόλο στη ζωή σου. Αγαπώ περισσότερο τις “Μηχανές” όχι καθαρά σαν μουσική, αλλά σαν φάση της ζωής μου. Προσωπικά σαν producer θεωρώ πολύ πιο ενδιαφέρον ένα άλμπουμ που έχει μέσα του διάφορες αυξομειώσεις και ποικιλία στον ήχο, παρά κάτι το τελείως ομοιόμορφο. Γι αυτό οι Μηχανές και η Θάλασσα είναι ποικιλόμορφα.

Η “Θάλασσα” είναι πολύ πρόσφατο για να μπορώ να το κρίνω με ψυχραιμία και να μαι αντικειμενική. Αλλά αν έπρεπε να επιλέξω τώρα θα επέλεγα τη “Θάλασσα”. Σε 5-6 χρόνια που θα χει μεστώσει στο μυαλό μου η “Θάλασσα” θα είναι πιο δίκαιο να τη συγκρίνω με έναν δίσκο που χει τόσα χρόνια στην πλάτη του.

Πριν τα live τι κάνετε;

(Βαλάντης) Η αλήθεια είναι πως ακόμα αγχώνομαι πριν τα live, αλλά δεν έχω την πολυτέλεια να αφήσω το άγχος να με καταβάλει. Απλώς προσπαθώ να μείνω συγκεντρωμένος. Αλλά το άγχος δε φεύγει, οπότε όταν έρχεται η ώρα να κολυμπήσεις, απλά κολυμπάς!

(Μαρίνα) Πάντα έχεις άγχος, όσα χρόνια και αν περάσουν. Αυτό το πράγμα δεν αποβάλλεται, δε διδάσκεται και δε μαθαίνεται δυστυχώς. Στο στούντιο, το παραγωγικό κομμάτι, το μαθαίνεις, το βρίσκεις και μετά από λίγο καιρό αυτοματοποιούνται κάποια πράγματα και βγαίνουν αβίαστα. Αλλά τη σκηνή.. εγώ προσωπικά δεν τη συνηθίζω.

Το νέο σας άλμπουμ το αγκάλιασε πολύ θερμά ο κόσμος. Ξεχωρίζετε κάποιο live σας από τα υπόλοιπα;

(Βαλάντης) Live δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Όντως αυτόν τον δίσκο τον αγκάλιασε ιδιαίτερα θερμά ο κόσμος και με συγκινεί αυτό. Αλλά να ξεχωρίσω κάποιο δε γίνεται, γιατί το κάθε live σου δίνει κάτι διαφορετικό.

(Μαρίνα) Σε όλα τα live δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και ο κόσμος μας το ίδιο. Είναι πολύ σημαντικό για μας που δεχόμαστε τέτοια αγάπη! Αλλά ναι, δε γίνεται να ξεχωρίσω κάποιο.

Τελευταία συνεργαστήκατε με τους Zoro & Buzz και τον Σεπτέμβρη έχετε το μεγάλο live με τους Λόγο Τιμής, έχεις κάτι να πεις για τη συνεργασία αυτή;

Είναι η πρώτη φορά που μοιραστήκαμε τη σκηνή με τα παιδιά και ειλικρινά πιστεύω πως πρόκειται για εξαιρετικά παιδιά με πολύ ταλέντο. Γενικά πρόκειται για μια φουρνιά που είναι όλοι πολύ καλοί και το σημαντικότερο καλοί χαρακτήρες. Έχω ακούσει δουλειά των Λόγο Τιμής και ήξερα πως θα ερχόταν γρήγορα η ώρα που θα συνεργαζόμασταν. Πιστεύω έχουν τα φόντα να γίνουν από τους καλύτερους.


Στίχοιμα και Λόγος Τιμής στην Τεχνόπολη | 07 Σεπτεμβρίου 2019

Σχόλια