«Το Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη, από την Key BOOKS, είναι ένα τετράδιο θαυμάτων -όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει- γεμάτο με μικρές, καθημερινές ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος που κουβαλούν σπουδαία μηνύματα. Και είναι το βιβλίο που θα σε αφυπνίσει για το δώρο που λέγεται Ζωή.

«Να μην περνάνε απλά οι μέρες σου. Να μαθαίνεις απ’ αυτές. Να μη ρωτάς τι έχω να κερδίσω. Να ρωτάς τι έχω να μάθω. Μια τέτοια ζωή αξίζει να ζεις.»

Ο συγγραφέας, που έχει αφιερωθεί στην αυτοβελτίωση και την αυτογνωσία, προσπαθεί να μεταδώσει έναν παλμό αισιοδοξίας, ελπίδας, δυναμικότητας σε μία εποχή που πολλά μοιάζουν να καταρρέουν.

Με απλή, κατανοητή γλώσσα σου εξηγεί πώς:

  • να βρίσκεις τη δύναμη να σηκώνεσαι μετά από κάθε χτύπημα.
  • να ζεις την κάθε σου στιγμή.
  • να προσπαθείς παρά τις δυσκολίες που συναντάς.
  • να απολαμβάνεις και να εξελίσσεις κάθε σου ρουτίνα.
  • να μοιράζεσαι υλικά και αξίες.
  • να είσαι ο εαυτός σου.

Αυτά είναι “δώρα” που δεν θα έπρεπε να περιμένεις από τους άλλους. Θα έπρεπε εσύ να τα προσφέρεις στον εαυτό σου.

Αυτό έκανα κι εγώ. Είχα διαβάσει μόνο την περίληψη στο οπισθόφυλλο όταν αποφάσισα να μου κάνω αυτό το «Δώρο». Και έκτοτε, είδα όσα μου ζητούσε το βιβλίο να δω.

Η χαρά δεν είναι το γεγονός. Η χαρά είναι τα γυαλιά για να δεις το γεγονός.

Κάθε μέρα είναι ένα Δώρο. Να το ανοίγεις. Μην το πετάς.

Το ταλέντο είναι για χρήση, όχι για αποθήκευση.

Ολόκληρη η ζωή σου μπορεί να αλλάξει, αν αλλάξεις έστω και μια λέξη από το λεξιλόγιο σου. Η ζωή σου δημιουργεί τις λέξεις σου και τ’ ανάποδο.

Η ζωή σου είναι αυτά που κάνεις όταν είσαι μόνος. Όταν κανείς δε βλέπει.

Δεν μας μας έμαθαν να ακούμε. Δε μας έμαθαν ότι δυνατός είναι αυτός που αναθεωρεί. Αυτός που μαθαίνει. Αυτός που εξελίσσεται. “Τελικά, θέλεις να ‘χεις δίκιο ή να είσαι ευτυχισμένος;”

Καταφεύγουμε στην εύκολη λύση, αλλά όχι στη σωστή. Δε μας αρέσει να ζοριζόμαστε, γι’ αυτό και δεν έχουμε αυτό που θέλουμε.

Να κάνεις ό,τι κάνεις σαν ήταν το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο κι ας μην είναι. Οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν 500 λόγους να μην κάνουν κάτι κι όμως επιλέγουν τον ένα για να το κάνουν.

το-δώρο-στέφανος-ξενάκης

Εκτός από τα κείμενα και τις ομιλίες του, ο Στέφανος Ξενάκης έχει δημιουργήσει παράλληλα και το «ΝΑΙ ΜΠΟΡΏ», ένα μάθημα αυτογνωσίας που ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε πολλά ελληνικά σχολεία. Γιατί «τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονείς που θα φωτίσουν όλους τους δρόμους αλλά δε θα τα κατευθύνουν» αλλά και επειδή «προσπαθούμε να οδηγήσουμε τα παιδιά μας με το ζόρι στο δικό μας κόσμο αντί ν’ αφεθούμε στο δικό τους μαγικό».

Μέσα σε αυτή τη μικρή όαση, θα ανακαλύψεις μέσα από αλλεπάλληλα γεγονότα πως αρκεί μόνο μία στιγμή, ένα νεύμα, μία καλημέρα, μία αποτυχία, για να σου αλλάξει την κοσμοθεωρία. Μην τα αφήνεις όλα στην τύχη τους και μην περιμένεις να συμβεί κάτι κακό για να εκτιμήσεις τα καλά.

Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το μεγαλείο που έχουμε. Δεν έχουμε χωνέψει πόσο ευλογημένοι είμαστε.

Αλλά ακόμα και αν κάτι δυσάρεστο σου συμβεί,

Η ζωή δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει αλλά το τι κάνεις με αυτό που σου συμβαίνει.

Η ζωή σου είναι η ενέργεια σου. Όσο καλύτερα τη διαχειρίζεσαι, τοσο καλύτερα ζεις.

Τον περισσότερο χρόνο της ζωής σου, τον περνάς στο να παραπονιέσαι, να για όσα έχεις ή δεν έχεις. Είναι σπουδαίο το να βρίσκεις τη χαρά στο καθετί.

Τη χαλάμε τη ρημάδα. Διάθεση τη λένε. Επιστημονικά τη λένε κι ενέργεια. Κι είναι ό,τι σημαντικότερο έχεις στη ζωή σου. Πάνω κι απ’ την υγεία. Αυτή καθορίζει την υγεία. Υπάρχουν πράγματα που περνάνε απ’ το χέρι μας κι εκεί πρέπει να τα δώσουμε όλα. Επιλέγουμε όμως να τα δώσουμε όλα σ’ αυτά που δεν περνάνε”.

«Κάθε φορά που τελειώνεις ένα βιβλίο, δεν είσαι ποτέ ο ίδιος μ’ αυτόν που το ξεκίνησες». Αυτό υπόσχεται να “πάθει” κάθε αναγνώστης του. Και σου μιλάει μια παθούσα.

Γιατί να ψάχνεις για ήρωες όταν μπορείς να είσαι ο δικός σου ήρωας;

Σχόλια