«Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις», ισχυρίζονται ορισμένοι. Πόσα λογοτεχνικά αριστουργήματα παραμένουν ανεξιχνίαστο τοπίο για όσους δεν συμμερίζονται την αίγλη της ανάγνωσης; Πόσοι αναρωτιούνται με ποιο τρόπο θα αποτυπώνονταν στην τηλεοπτική οθόνη τα βιβλία που μονοπωλούν την προσοχή τους το τρέχον διάστημα; Σε κάθε περίπτωση η επιρροή της λογοτεχνίας στις τηλεοπτικές παραγωγές είναι αδιαμφισβήτητη.

Παρακάτω ακολουθούν βιβλία που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη μικρή οθόνη, ώστε να γίνει κανείς μάρτυρας των ιδεών που παράγονται και να συλλάβει τα νοήματα που προβάλλονται στα πολυεπίπεδα αυτά έργα. Όταν οι λέξεις μετουσιωθούν σε εικόνα, ίσως δημιουργηθεί ένα ασύλληπτο αποτέλεσμα…

1. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, Άννα Φρανκ

βιβλία

Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, όπως αυτά αποδίδονται από την Άννα Φρανκ, μια νεαρή Γερμανοεβραία που ζει στην αιματοκυλισμένη εποχή του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Οι στοχασμοί και τα συναισθήματα ενός μικρού κοριτσιού που παραμένει κρυμμένο για δύο χρόνια για να αποφύγει να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης από τους Ναζί. Τελικά τόσο το κορίτσι όσο και η οικογένεια του δεν κατάφεραν να αποφύγουν τη σύλληψη. Επιβίωσε μόνον ο πατέρας, στον οποίο και οφείλουμε την έκδοση του ημερολογίου.

Δημοφιλές βιβλίο που μεταφράστηκε σε 32 γλώσσες, απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ το 1955 και έδωσε τροφή στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Έργο που δεν αφήνει τον αναγνώστη ανεπηρέαστο και τον μεταφέρει απευθείας στον πυρήνα της φρίκης του ναζισμού. Η επιβίωση της ηρωίδας σε ένα περιβάλλον συνεχούς τρόμου και εγκλεισμού χάρη στο καταφύγιο της γραφής είναι ένα πρωτοφανές και θαυμαστό στοιχείο για μας. Το ημερολόγιο αυτό αποτελεί εξαίρετο κάτοπτρο της εποχής εκείνης, προβάλλοντας ανθρώπινους χαρακτήρες με τρωτά σημεία, δυνατά συναισθήματα και την άσβεστη επιθυμία για ελευθερία.  

2. Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ, Oscar Wilde  

βιβλία

Ο Ντόριαν Γκρέυ είναι ένας όμορφος νεαρός με έντονες τάσεις ναρκισσισμού. Η επιθυμία του αλαζόνα αριστοκράτη συνοψίζεται στο να αποφύγει το απεχθές γήρας και να διατηρήσει στην αιωνιότητα την ιδιαίτερη ομορφιά του. Η ευχή του πραγματοποιείται όταν ένας φίλος του φιλοτεχνεί το πορτρέτο του. Ο ήρωας πουλάει την ψυχή του στο διάβολο και επιδίδεται σε έναν μη ηθικό τρόπο ζωής , τον οποίο καταφέρνει να κρατήσει κρυφό από την υψηλή κοινωνία. Αντί του εαυτού του γερνά ή φθείρεται  το πορτρέτο με κάθε του αμάρτημα, πράγμα που λειτουργεί ως διαρκής ενθύμηση των επιπτώσεων που έχουν οι πράξεις του στην ψυχή του.

Μυθιστόρημα που δημιούργησε έντονες αντιδράσεις και συναισθήματα οργής στο αναγνωστικό κοινό και λογοκρίθηκε για την ανηθικότητα του. Έργο δύσκολο να χωνέψει ο καθένας, προκλητικό και συνάμα ακραίο, όπου βάλλονται φανερά η ηθική και οι αξίες. Ξεχώρισε ανάμεσα στα βιβλία του συγγραφέα, καθώς παρά τις αρνητικές κριτικές παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο. Ο φόβος του ανθρώπου μπροστά στη φθορά και το θάνατο και οι συνέπειες που συνοδεύουν τις επιλογές μας είναι μοτίβα που θίγονται και βρίσκουν καθημερινά χώρο ανάμεσα στις σκέψεις του ανθρώπου.

3. In Aeternum, Μαρία Α. Γεωργοπούλου

Η μοναχική Λυδία μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο μετά το θάνατο της μητέρας της κατά τη διάρκεια της γέννας μην έχοντας γνωρίσει ποτέ τον αδιάφορο πατέρα της. Μετά τις σπουδές της, η μοίρα φαντάζει ευνοϊκότερη για κείνη. Όλα ανατρέπονται όταν αναλαμβάνει την προετοιμασία μιας έκθεσης με ζωγραφικούς πίνακες και γκραβούρες με θέμα την Κόλαση. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπη με ανθρώπους που διαθέτουν μεγαλύτερη γνώση από την ίδια για τη ζωή της. Η αναγκαία συνεργασία με το Μάξιμο, την ύπαρξη του οποίου καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου, θα την οδηγήσει σε έναν σκοτεινό δρόμο με μυστικά που θα της φανερώσουν την Κόλαση…

Ιστορία με ενδιαφέρουσα πλοκή και γρήγορο ρυθμό που δημιουργεί στον αναγνώστη περιέργεια και αγωνία για τη διαλεύκανση της κατάστασης. Θρησκευτικές και καλλιτεχνικές αναφορές, θεολογικές προφητείες και σύγκρουση του καλού και του κακού παρασύρουν τον αναγνώστη στα σκοτεινά μονοπάτια του μυστηρίου. Εγείρονται προβληματισμοί για το ενδεχόμενο να ενυπάρχουν στο κακό καλά στοιχεία καθώς και για την ανατρεπτική δύναμη του έρωτα που μπορεί να μεταβάλλει συθέμελα την ανθρώπινη ύπαρξη.

4. Καλιγούλας, Simon Turney

Η ιστορία του διαβόητου Ρωμαίου αυτοκράτορα ιδωμένη από την οπτική της Λιβίλλας, της μικρότερης αδερφής του Καλιγούλα. Όταν ο αυτοκράτορας Τιβέριος βρίσκεται στο κατώφλι του θανάτου, θα αρχίσει μια σειρά μαχών για τη διαδοχή του που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την οικογένεια του Καλιγούλα. Η μοίρα της Ρώμης πρόκειται να αλλάξει ριζικά με την άνοδο του Καλιγούλα στην εξουσία. Ένας πράος, οξύνους και περίσκεπτος άνθρωπος που επιθυμεί να επαναφέρει στη Ρώμη την τάξη που είχε στερηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Μια ιστορία γεμάτη ίντριγκες, δολοπλοκίες και αίμα που σηματοδοτεί την αλλαγή της Ρώμης.

Ένα βιβλίο που καλεί τον αναγνώστη να δει τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία και δημιουργεί ερωτήματα. Η προσωπικότητα του ήρωα σκιαγραφείται με τρόπο που κάνει τον αναγνώστη να αμφισβητεί όσα γνώριζε μέχρι τώρα. Κάθε γεγονός έχει νόημα και επιπτώσεις στο ρου της ιστορίας.

Είναι άραγε ο Καλιγούλας το αιμοβόρο και διεστραμμένο τέρας που παρουσιάζουν οι πηγές; Πως τελικά ο σκληρός αυτοκράτορας άλλαξε τη Ρώμη; Είναι στο χέρι του αναγνώστη να νιώσει συναισθήματα συμπάθειας ή αντιπάθειας προς το πρόσωπο του Καλιγούλα και να αποφασίσει αν τελικά θα δικαιολογήσει τα πεπραγμένα του τυράννου της Ρώμης ή θα τον κατακρίνει. Ένα ταξίδι από τα παιδικά χρόνια του Καλιγούλα ως την παρακμή της εξουσίας του.

5. Το Αγριολούλουδο, Παύλος Νιρβάνας

βιβλία

Ο Άλκης είναι ένας νεαρός γιατρός, απογοητευμένος από τον βίαιο χωρισμό με την αγαπημένη του. Όλα αλλάζουν όταν πηγαίνει σε ένα βουνό για να επιβλέπει την πορεία της υγείας μιας φυματικής κοπέλας. Εκεί γνωρίζει ξανά τον έρωτα στο πρόσωπο της Μαρίας, μιας όμορφης και αγνής κοπέλας από το χωριό. Η γοητεία του κοριτσιού φαντάζει αγριολούλουδο στα μάτια του νεαρού. Έτσι παντρεύεται το κορίτσι και το φέρνει στην Αθήνα. Θα επιβιώσει το αθώο κορίτσι στους γρήγορους και εκ διαμέτρου διαφορετικούς ρυθμούς της αστικής ζωής;

Συγκαταλέγεται στα βιβλία που παρουσιάζουν το πάθος που πυροδοτεί ο νεανικός έρωτας. Ο συγγραφέας αντιπαραβάλλει δύο αντίθετους κόσμους. Από τη μία πλευρά η καθαρή, άγρια και ακηλίδωτη ομορφιά της ζωής κοντά στη φύση. Από την άλλη η σκοτεινή και συμβατική ζωή στην Αθήνα. Ασκεί σαφώς δριμεία κριτική στην υποκρισία της αθηναϊκής κοινωνίας, η οποία δεν είναι όσο καλή παρουσιάζεται. Θα ευοδωθεί ο έρωτας των νέων παρά τις κοινωνικές τους διαφορές; Ή μήπως το αποκομμένο αγριολούλουδο θα μαραθεί μακριά από το φυσικό του περιβάλλον;

Σχόλια