Αν είσαι πραγματικός βιβλιοφάγος και κάθε ανάγνωση σε αφήνει προβληματισμένο, σίγουρα έχεις στο μυαλό σου μία λίστα με βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο!

Από την αρχαιότητα έχουν γραφτεί πολλά βιβλία τα οποία ενισχύουν την γνώση, δίνουν έμπνευση και δημιουργούν νέους κόσμους για τον αναγνώστη. Ωστόσο υπάρχουν πολλά των οποίων η επιρροή είναι τόσο μεγάλη που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων, να μετακινήσουν κάτι μέσα τους ώστε αυτοί να επιθυμήσουν και ίσως να επιχειρήσουν να αλλάξουν τον κόσμο. Ακολουθεί μία σειρά με βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο και ασχολούνται με θέματα που αφορούν την πολιτική, το κράτος και την κοινωνία.

1. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκβιβλία που άλλαξαν τον κόσμο

Το βιβλίο αυτό αποτελεί καταγραφή γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου όπως τα βίωσε η τότε έφηβη Άννα Φρανκ καθώς και την έκφραση των ονείρων και των φόβων της, τα οποία παρουσιάζουν ομοιότητες με τα αντίστοιχα των σημερινών εφήβων παρά τις διαφορετικές συνθήκες ζωής.

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ εκδόθηκε το 1947, δύο χρόνια μετά το θάνατο της από τύφο σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, από τον πατέρα της Όττο Φρανκ.

Ο ίδιος, όντας ο μόνος επιζώντας της οικογενείας, παρέλαβε από κάποιους φίλους ορισμένα δημόσια έγγραφα, ανάμεσά τους και το ημερολόγιο της κόρης του, τα οποία βρίσκονταν στο τελευταίο μέρος που ζούσαν πριν την σύλληψή τους από τη Γκεστάπο.

Ο Όττο Φρανκ στην πρώτη έκδοση του ημερολογίου θεώρησε ότι ήταν σκόπιμο να αφαιρεθούν ορισμένα αποσπάσματα.

Το γεγονός αυτό δεν συνεχίστηκε και στις επόμενες εκδόσεις αφού μετά τον θάνατό του το γενικό ίδρυμα της βασιλείας ως γενικός κληρονόμος εξέδωσε το ημερολόγιο χωρίς καμία περικοπή, συμπληρώνοντας μάλιστα κάποιες προσθήκες τις οποίες η ίδια Άννα Φρανκ είχε κάνει πριν την σύλληψη της κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ολλανδία.

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες πουλώντας χιλιάδες αντίτυπα ενώ έχει μεταφερθεί τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο αποτελώντας ένα διαχρονικό έργο στο οποίο περιγράφεται η κτηνωδία του ανθρώπου από τα μάτια ενός παιδιού.

Διάβασε εδώ για 5 βιβλία που θα σε βάλουν σε σκέψεις!

2. 1984

βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ου αιώνα.

Γράφτηκε σε ένα ερημικό νησί στη Σκωτία και εκδόθηκε το 1949, ένα χρόνο πριν τον θάνατο του Τζωρτζ Όργουελ. Έχει μεταφραστεί σε 65 γλώσσες ενώ έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα συνεχίζοντας να είναι στις λίστες με τα ευπώλυτα μέχρι και σήμερα.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα προφητικό μανιφέστο, μία προειδοποίηση του συγγραφέα μισό αιώνα πριν για όσα επρόκειτο να συμβούν.

Στο βιβλίο περιγράφεται το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου αδελφού που παρακολουθεί συνέχεια τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες τηλεοθόνες, ασκώντας τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και στις συνειδήσεις.

Η κοινωνία που περιγράφεται στο βιβλίο κυβερνάται από το «Κόμμα». Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Γουίνστον Σμιθ μέλος του «Κόμματος» όντας δημόσιος υπάλληλος. Ο ήρωας ζει γεμάτος φόβο και μίσος για τον Μεγάλο αδελφό, δεν είναι σε θέση να συμφιλιωθεί με την υπάρχουσα κατάσταση αλλά ούτε έχει και την δύναμη να την αλλάξει.

Κατά τη διάρκεια του βιβλίου ο Μεγάλος Αδελφός εφαρμόζει τακτικές όπως η απλοποίηση της γλώσσας, με την συνεχή κατάργηση λέξεων, οδηγώντας στην απλοποίηση της σκέψης του ανθρώπου άρα και την εύκολη χειραγώγηση του.

Τρόποι για να διαβάσεις περισσότερα βιβλία τη χρονιά που έρχεται!

3. Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο

βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο

Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, ένα βιβλίο των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς εκδόθηκε το 1848 με αφορμή την ένωση Κομμουνιστών στο Λονδίνο. Υπήρξε και παραμένει μέχρι και σήμερα μία από τις πιο ευφυείς προσεγγίσεις περιγραφής της καπιταλιστικής κοινωνίας του 19ου αιώνα.

Στο πρώτο μέρος του μανιφέστου παρουσιάζονται οι δύο κοινωνικές τάξεις που έρχονται σε σύγκρουση μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα.

Η αστική και η εργατική. Η διαφορά τους ορίζεται στη σχέση που έχουν με τα μέσα παραγωγής. Η αστική τάξη είναι αυτή που διαθέτει τα μέσα ενώ η εργατική τάξη είναι αυτή που πουλάει την εργατική της δύναμη, δουλεύοντας τα μέσα παραγωγής.

Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο είναι ένα κείμενο πολυδιαβασμένο που επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν στις γραμμές του την υπόσχεση για έναν καλύτερο κόσμο.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου εξηγείται λεπτομερώς ο τρόπος λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος. Η παραγωγή αποτελεί μια μαζική κοινωνική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν πολλοί όμως τα κέρδη τα απολαμβάνουν λίγοι.

Με τον τρόπο αυτό όμως όπως αναφέρεται στο βιβλίο η εργατική τάξη δυναμώνει, αφού αποτελεί την πλειοψηφία, και θα μπορέσει να ανατρέψει το σύστημα. Το μόνο που έχει να χάσει είναι οι ίδιες της οι αλυσίδες.

Διάβασε εδώ για 10 βιβλία που σημάδεψαν τους αρθρογράφους του frapress.gr!

4. Άκου Ανθρωπάκο

βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο

Πρόκειται για ένα βιβλίο του Βίλχελμ Ράιχ, διακεκριμένου ψυχαναλυτή και αγαπημένου μαθητή του Σίγκμουντ Φρόυντ. Γράφτηκε το 1946 και εκδόθηκε το 1948 με αφορμή την έλευση ενός κύματος φασισμού, παραμένοντος διαχρονικό μέχρι και σήμερα.

Ο Βίλχελμ Ράιχ παρακολουθεί καθ’ όλη την διάρκεια του έργου με απορία αλλά και φόβο την συμπεριφορά του Ανθρωπάκου στον ίδιο του τον εαυτό αλλά και το πόσο εύκολα εμφανίζει κτηνώδη συμπεριφορά στους γύρω του όταν η δύναμη της εξουσίας τον καταλαμβάνει.

Παρόλο που έχουν περάσει πολλά χρόνια από την ημέρα που γράφτηκε, δεν έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στην ανθρώπινη συνείδηση και αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό και από την υπάρχουσα παγκόσμια κατάσταση.

Ο Ανθρωπάκος υπάρχει ακόμα αρνούμενος να δει καθαρά τις αλήθειες της ζωής και να παρασυρθεί από αυτές.

Διάβασε εδώ για 8 βιβλία που θα αλλάξουν τη στάση σου απέναντι στη ζωή!

Σχόλια