Υπάρχουν έργα του Όσκαρ Ουάιλντ που αξίζουν το χρόνο σου! Έργα που προβληματίζουν και εμπνέουν, όπως και ο ίδιος, ως ένας από τους πιο ανατρεπτικούς και πετυχημένους συγγραφείς της εποχής του!

Μέσα από αυτά τα διηγήματα – έργα του Όσκαρ Ουάιλντ, που είναι εξαιρετικά απλά και με αγάπη γραμμένα, θα προβληματιστείς και θα μπεις σε σκέψεις για τη συμπεριφορά και την στάση σου απέναντι στους ανθρώπους και στη ζωή σου.

Αγαπητέ αναγνώστη, μπορεί κάποια από τα παρακάτω έργα του Όσκαρ Ουάιλντ να σου φανούν «παιδικά» για να αφιερώσεις χρόνο διαβάζοντάς τα -όντας πλέον «ενήλικος»- αλλά πίστεψέ με κάνεις λάθος!

Μπορεί να τα θεωρείς «χαζά» και «αυτονόητα», αλλά καιρός είναι να αναθεωρήσεις!

Διαβάζοντας τα συγκεκριμένα έργα, θα συνειδητοποιήσεις τι σημαίνει να είσαι καλός και να δίνεις αγάπη και πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά πιο πολύ από ποτέ στις μέρες μας.

έργα του Όσκαρ Ουάιλντ

1. Η σημασία να είσαι σοβαρός ή Ο σοβαρός κύριος Ερνέστος

Έργο της ώριμης περιόδου του συγγραφέα, που θαμπώνει το κοινό με το επιγραμματικό του χιούμορ και τον άκρατο κυνισμό του.

Δύο νέοι φίλοι, τυπικοί Άγγλοι gentlemen κατά τα άλλα, καταφέρνουν να βάλουν ενδιαφέρον στη ζωή τους αλλάζοντας την αλήθεια. Ο ένας από αυτούς έχει εφεύρει έναν φανταστικό αδελφό, τον Έρνεστ, ως δικαιολογία για να αφήνει που και που τη βαρετή επαρχιακή ζωή του και να επισκέπτεται την ενδιαφέρουσα ζωή του Λονδίνου, αφού μια αγαπημένη του ζει εκεί.

Ο Έρνεστ είναι γυμνός, όπως ο μέσος άνθρωπος του σήμερα, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ανθρώπινες αντιξοότητες. Η ιστορία εκτυλίσσεται ως ένα ερωτικό παιχνίδι διεκδίκησης, με αφορμή την αναζήτηση του ανθρώπου για την ουσιαστική του ταυτότητα και την προσπάθεια να «διπλώσει», για να μην πορεύεται μόνος.

Όντας το αριστούργημά του, θεωρείται ίσως το γνωστότερο και μάλλον πιο πνευματώδες από τα έργα του Όσκαρ Ουάιλντ και σίγουρα το τελευταίο θεατρικό έργο του.

2. Η βεντάλια της λαίδης Γουίντερμιρ

Ένα έργο για μια ενάρετη γυναίκα, μέσω της οποίας σατιρίζονται εύστοχα τα ήθη της βικτωριανής κοινωνίας, όπως και στα περισσότερα θεατρικά έργα του Όσκαρ Ουάιλντ.

Η ιστορία αφορά σε μια ηθική γυναίκα, τη λαίδη Γουίντερμιρ, η οποία αποφασίζει να τον εγκαταλείψει για κάποιον άλλον, όταν υποψιάζεται πως ο άντρας της είναι άπιστος.

Όμως, μέσα από μια σειρά ανατρεπτικών συμβάντων, αποκαλύπτεται πως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται αρχικά. 

Το έργο αυτό, με τα χιουμοριστικά υπονοούμενα και τα έξυπνα παράδοξα, συνιστά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πετυχημένης δραματουργικής τεχνικής του Όσκαρ Ουάιλντ, δηλαδή την αντιπαράθεση του κωμικού με το σοβαρό. 

3. Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ

Ένα από τα έργα του Όσκαρ Ουάιλντ, που αποτελεί το μοναδικό μυθιστόρημά του, που δημοσιεύτηκε και σκανδάλισε την κοινή γνώμη με το θέμα του!

Ένα από τα πιο ανορθόδοξα μυθιστορήματα της νεότερης εποχής, το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ, αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του ηδονοθήρα Ντόριαν, ο οποίος, συνεπαρμένος από το εξαιρετικά όμορφο πορτρέτο που του φιλοτεχνεί ο ζωγράφος Μπάζιλ Χόλγορτ, πουλάει τη ψυχή του στον διάβολο με αντάλλαγμα την αιώνια νεότητα και το αιώνιο κάλλος.

Υπό την επιρροή του φίλου του, του λόρδου Χάρρυ Γουότον, ο Ντόριαν θα παραδοθεί σ’ έναν ακόλαστο τρόπο ζωής, τον οποίο κρατά κρυφό από την υψηλή κοινωνία, στα μάτια της οποίας παραμένει ένας τζέντλεμαν. Σε αντίθεση με το άψογο παρουσιαστικό του, το πορτρέτο φέρει τα σημάδια της φθοράς του.

4. Εκ βαθέων (De profundis)

Σχεδόν έναν αιώνα μετά, από όταν γράφτηκε, το “De profundis” παραμένει ένα από τα πιο συναρπαστικά αυτοβιογραφικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ταυτόχρονα το πιο αληθινό και ανθρώπινο βιβλίο του Όσκαρ Γουάιλντ.

Πικρός, σαρκαστικός, πονεμένος, πέφτοντας ξάφνου από τα φτερά της δόξας στα ανήλιαγα κελιά της φυλακής του Ράιντιγκ, ο ποιητής της Σαλώμης και του Ντόριαν Γκρέυ απευθύνει στο νεκρό ερωμένο του Άλφρεντ Ντάγκλας ένα αμείλικτο “κατηγορώ”, που στρέφεται ουσιαστικά ενάντια στην πουριτανική ηθική της βικτωριανής Αγγλίας.

Θεωρείται, επίσης, δραματική προσωπική εξομολόγηση και δημοσιεύτηκε πλήρης μετά το θάνατό του.

έργα του Όσκαρ Ουάιλντ

5. Σαλώμη

Η Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ είναι μια εμβληματική γυναικεία μορφή, πλήρως απενοχοποιημένη, που διεκδικεί τον έρωτα και προκαλεί με την αμεσότητά της τη συντηρητική βικτωριανή κοινωνία.

Ο μύθος της Σαλώμης που γυρεύει το κεφάλι του προφήτη Ιωάννη παρέμεινε ανέγγιχτος για πάνω από 1800 χρόνια και ο Όσκαρ Ουάιλντ, ως τρομερός και ανδρείος τον πλάθει όπως εκείνος ποθεί, τον πραγματεύεται με τη δική του προσωπική και σκωπτική χροιά.

Η Σαλώμη είναι μια ηρωίδα που στιγματίζεται από τη μορφή του Ιωάννη, ο οποίος δεν υπέκυψε ούτε στιγμή στα θέλω της και απαρνήθηκε τον έρωτά της, γνωρίζοντας όμως πως η άρνησή του θα του κόστιζε την ίδια του τη ζωή.

Γοητευμένος αλλά όχι θολωμένος από την παρουσία της την κατέκτησε με την θυσία του, κατάφερε να της γίνει έμμονη ιδέα και να την εξουθενώσει αναγκάζοντάς την «να πάρει το στόμα του» δίχως να την κοιτάξει ποτέ.

Διάβασε εδώ τα πάντα για τον ανατρεπτικό Όσκαρ Ουάιλντ!

6. Μια γυναίκα χωρίς σημασία

Αποτελεί μία από τις τέσσερις κλασικές κωμωδίες ανάμεσα στα έργα του Όσκαρ Ουάιλντ, γραμμένη στα 1893, όπου ο Ιρλανδός συγγραφέας σατιρίζει τα δακρύβρεκτα κοινωνικά δράματα του 19ου αιώνα, ενώ παράλληλα καταγγέλλει τον βικτωριανό πουριτανισμό.

Οι ήρωες του έργου, με όπλα τους το επιγραμματικό χιούμορ και την παραδοξολογία, αποτελούν ένα μωσαϊκό που διακωμωδεί την κοσμική κοινωνία του Λονδίνου με όλες τις μικρότητές της.

7. Ένας ιδανικός σύζυγος

Μία θαυμάσια κωμωδία ανάμεσα στα έργα του Όσκαρ Ουάιλντ, που σατιρίζει τη δημόσια, κοσμική, και πολιτική ζωή των ανωτέρων τάξεων.

Ο Sir Robert Chiltern, λαμπρός νέος πολιτικός, τέλειος τζέντλεμαν και ιδανικός σύζυγος για την πανέμορφη Lady Chiltern, μοιάζει να τα έχει όλα σ’ αυτή τη ζωή.

Μαζί με τη σύζυγό του δίνουν την ειδυλλιακή εικόνα ενός ευτυχισμένου ζεύγους, ως τη στιγμή που η κυρία Cheveley μια παλιά γνώριμη από τα σχολικά χρόνια απειλεί ν’ αποκαλύψει ένα σκοτεινό μυστικό από το παρελθόν του, θέτοντας σε κίνδυνο το γάμο και την καριέρα του.

Ένα γράμμα αποδεικνύει τον παράνομο τρόπο με τον οποίο έχει αποκτήσει την περιουσία του.

Ο φίλος του Sir Robert, λόρδος Goring, περιζήτητος εργένης, γνωστός και ως «ο μεγαλύτερος χασομέρης του Λονδίνου», ξεπερνά τη συνήθη απάθειά του και προσπαθεί να τον βγάλει από την δύσκολη θέση.

έργα του Όσκαρ Ουάιλντ

Επιπλέον, για τους δύο γιους του, ο Όσκαρ Ουάιλντ έγραψε δύο συλλογές με παραμύθια: τον Ευτυχισμένο Πρίγκιπα και Το σπίτι με τις ροδιές.

Και οι δύο συλλογές, αποτελούμενες και οι δύο μαζί από εννιά παραμύθια με μαγευτικές ιστορίες, δείχνουν τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της αλληγορίας, του συμβολισμού και της ποίησης. Μικρές ιστορίες που όμως το νόημά τους είναι βαθύ και ουσιαστικό βάζοντας πραγματικά σε σκέψεις κάθε αναγνώστη!

8. Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας

Αποτελεί τον πρώτο κύκλο με παραμύθια που αποτελείται από τα επιμέρους διηγήματα: «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας», «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο», «Ο εγωιστής γίγαντας», «Ένας καλός φίλος», «Μια αξιοθαύμαστη ρουκέτα».

9. Το σπίτι με τις ροδιές

Αυτή η συλλογή διηγημάτων αποτελεί το δεύτερο κύκλο παραμυθιών αποτελούμενη από τα: «Ο νεαρός βασιλιάς», «Τα γενέθλια της Ινφάντα», «Ο ψαράς και η ψυχή του», «Το αστερογέννητο παιδί».

Σχόλια