Πήγαμε με τους νέους αρχιτέκτονες μια βόλτα στις Σπέτσες, να μάθουμε για τις παραδόσεις και την κουλτούρα της πόλης.

Γράφουν οι Μαριάνθη Δόβρη και Πολέμαρχος

Φίλες και φίλοι, αγαπητέ αναγνώστη καλησπέρα σας!

Άλλη μια γ@μάτη μέρα ξεκίνησε και σήμερα (για εμάς σήμερα-για εσένα που μας διαβάζεις πλέον χθες) εδώ στις Σπέτσες στο MEDS workshop. Η διοργάνωση έχει πάρει φωτιά, βρίσκεται στα καλύτερα της και πλέον κανείς δεν καταλαβαίνει εδώ πέρα για πότε περνάει ο χρόνος…

Σήμερα εγώ και η Μαριάνθη (η Μαριάνθη και εγώ) είχαμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά εξυπηρετώντας την οργανωτική επιτροπή του MEDS, να εκτελέσουμε χρέη μεταφραστών της ομάδας που έχει αναλάβει το project με κωδική ονομασία “Running Stories”.

Ένα project που θέλει μέσα από την αρχιτεκτονική του να περάσει ένα μήνυμα για την εξέλιξη των γενεών, ενδεχομένως για το χάσμα τους, ακόμα και για τις γεωλογικές τους διαφορές.

MEDS

Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε με όλο το γκρουπ να βαδίζουμε από την Αναργύρειο Σχολή, φτάνοντας στο κέντρο της πόλης χωριστήκαμε σε δύο ομάδες.

Εμείς (οι δυο σαν ένα, με την Μαριάνθη), ο Φίλιπ από την Ελβετία και η Σουεβντά από την Τουρκία (όχι Σεβντά, 5 φορές την ρώτησα ρε μλκ), ξεκινήσαμε περπατώντας στα ρομαντικά στενάκια των Σπετσών (κάτω από 58 βαθμούς κελσίου και 117% υγρασία) να ρωτάμε όποιον βρίσκαμε στο δρόμο μας, πληροφορίες για την αρχιτεκτονική των παλαιών παραδοσιακών σπιτιών.

Για αρχή ρωτήσαμε τον κύριο Γιώργο να μας πει που μπορούμε να βρούμε στην πόλη σπίτια παλαιάς παραδοσιακής κοπής.

MEDS

Αφού μας έδειξε 2-3 τα οποία ήταν πάνω στο δρόμο μας, μας ρώτησε τι ακριβώς ψάχνουμε και τον λόγο για τον οποίο το ψάχνουμε.

Συζητώντας μαζί του μας άκουσε από την βεράντα της η κυρία Γιάννα, 70 χρονών, με 2 παιδιά, μόνιμη κάτοικος Σπετσών, η οποία μας έκανε την τιμή να μας βάλει και στο σπιτικό της, να μας πει δύο λόγια και να απαντήσει στις ερωτήσεις των παιδιών.

MEDS

Τα 2 εντυπωσιακά της κουβέντας που κάναμε μαζί της ήταν τα εξής 2:

  • Γνώριζε για το MEDS Workshop καθώς επίσης γνώριζε και την υπεύθυνη αυτού Στέφι (η οποία βέβαια είναι και βέρα Σπετσιώτισα).
  • Μας έδειξε από το μπαλκόνι της το σπίτι της Μπουμπουλίνας και το μπαλκόνι στο οποίο αυτή σκοτώθηκε.

Ένα ρίγος μας το νιώσαμε η αλήθεια είναι…

MEDS

Για όσους δεν γνωρίζουν η Μπουμπουλίνα σκοτώθηκε από Έλληνα.

Ο γιος της έκλεψε την κόρη ενός κατοίκου του νησιού και έφυγαν για την Πελοπόννησο. Ο πατέρας της κόρης πήγε να ζητήσει τα ρέστα από την Μπουμπουλίνα, η οποία φημιζόταν για την αθυροστομία της και του απάντησε και αυτός πάνω στα νεύρα του την πυροβόλησε.

Βγαίνοντας από την οικεία της αξιολάτρευτης κυρίας Γιάννας περάσαμε μια βόλτα και από το Δημαρχείο.

Ένα δημαρχείο που διατηρεί στο έπακρο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η άσπρη και η μαύρη πέτρα στους διαδρόμους της αυλής αλλά και λίγο πριν την είσοδο του Δημαρχείου.

Την ξενάγηση στον χώρο μας έκανε ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κύριος Σπύρος Φαρδελλος ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί πως ενώ δεν ήταν ενημερωμένος για την επίσκεψη μας, μας φιλοξένησε και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας με πολύ ευχάριστη διάθεση, στοργή και προδέρμ.

Αφού μας είπε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πανέμορφο νησί, μας εξήγησε για ποιον λόγο αυτό που κάνει το MEDS είναι τόσο σημαντικό για τις Σπέτσες και πως μαζί με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Πάνου, ήταν αυτοί οι 2 που στάθηκαν αρωγοί σε όλη την προσπάθεια που γίνεται αυτά τα 2 χρόνια που πέρασαν όταν και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο project.

Άλλη μια πληροφορία που μας εντυπωσίασε ήταν ότι στο συγκεκριμένο κτήριο επισκεπτόταν ο Οδυσσέας Ελύτης και έχει γράψει διάφορα έργα του.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κλείνοντας κάπου εδώ και τη σημερινή μέρα θα ήθελα να διατυπώσω την αύρα που μας άφησε η σημερινή μας περιπλάνηση.

Άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους, άνθρωποι που εκτιμούν το έργο της νεολαίας, άνθρωποι που έχουν όλη την διάθεση να πουν την ιστορία τους, άνθρωποι με παραδοσιακή κουλτούρα και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά.

Αυτό είναι οι Σπέτσες.

Και αυτή εδώ είναι η Μαριάνθη η οποία νιώθει Μπουμπουλίνα στην τοποθεσία Κέντρο…

Να περνάτε καλά και να προσέχετε… Keep Good!

Σχόλια