Μια γνωστή παροιμία λέει ότι «Σπίτι σου είναι εκεί που ανήκει η καρδιά σου».

Τι συμβαίνει όμως όταν πρέπει να βρεις την φοιτητική σου κατοικία; Οι επιλογές εκεί έξω είναι πραγματικά ανεξάντλητες και η σύγκριση των πολλών διαφορετικών επιλογών μπορεί να σας φανεί δύσκολη υπόθεση και η τυπική λίστα με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ίσως να μην σας βοηθήσει όσο περιμένετε. Για αυτό, λοιπόν, η Student.com, η μεγαλύτερη πλατφόρμα εύρεσης φοιτητικής στέγης παγκοσμίως που φιλοξενεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο καταλύματα σε 400 πόλεις σε όλο τον κόσμο, έρχεται να σας διευκολύνει, παρουσιάζοντάς σας 5 χρήσιμα tips για την επιλογή της ιδανικής φοιτητικής κατοικίας – σε όποιο μέρος του κόσμου και αν σκοπεύετε να πάτε.

Ευεξία – Φυσική κατάσταση και Υγεία

Η καλή φυσική κατάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία και την ευημερία. Σίγουρα στο πανεπιστήμιο θα βρεθείς υπό πίεση από τα διάφορα deadlines, όμως οι ενδορφίνες από την άσκηση θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτή.

Συνεπώς, καλό θα ήταν το φοιτητικό σας διαμέρισμα να βρίσκετε κοντά σε κάποιο πάρκο, για να μπορείτε να απολαύσετε τον φρέσκο αέρα όποτε θέλετε.

Βέβαια, πλέον, πολλά φοιτητικά συγκροτήματα διαθέτουν γυμναστήριο ή πρόσβαση σε κάποιο αθλητικό κέντρο της περιοχής, κάνοντας πιο εύκολη την άσκηση κατά τις σπουδές σας. Έτσι, μπορείτε επίσης να εξοικονομήσετε και αρκετά χρήματα, καθώς η ετήσια συνδρομή για ένα χρόνο στο γυμναστήριο μπορεί να φτάσει το ποσό των £180 – επιπλέον του κόστους διαμονής.

Διακόσμηση- Χώρος και Φωτισμός

Προτιμάτε τους ανοιχτούς, φωτεινούς χώρους ή τις ζεστές γωνιές για το διάβασμά σας; Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο σωστός χώρος θα κάνει πιο αποδοτικό το διάβασμα και τον ύπνο σας, η επιλογή του είναι σημαντική υπόθεση. Κατά την αναζήτηση του διαμερίσματός σας σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε καλύτερα το χώρο και αν θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελός σας.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά το να επιλέξετε να μείνετε σε ένα σπίτι με μικρούς και κλειστούς χώρους, ενώ εσείς προτιμάτε τους ανοιχτούς χώρους μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην διάθεση σας. Εάν πρόκειται να δείτε πολλά σπίτια πριν πάρετε την τελική σας απόφαση, βεβαιωθείτε ότι έχετε τραβήξει φωτογραφίες και έχετε κρατήσει σημειώσεις από το καθένα, για να μπορέσετε να κάνετε πιο εύκολα την σύγκριση όταν έρθει η ώρα της τελικής επιλογής.

Τοποθεσία- Περιοχή και Απόσταση

Ως φοιτητής μπορείτε να πάτε όπου σας αρέσει και ακόμη περισσότερο στην εποχή μας, όπου περισσότεροι φοιτητές από ποτέ σπουδάζουν σε άλλες χώρες. Από πού, λοιπόν, θα ξεκινήσετε την αναζήτηση για την κατάλληλη τοποθεσία του σπιτιού σας; Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ορισμένους παράγοντες πρώτα.

Εάν προτιμάτε να έχετε την ησυχία σας, τότε επιλέξτε μια πιο ήσυχη γειτονιά, ενώ αντίθετα εάν επιθυμείτε να βρίσκεστε συνεχώς «εν δράσει», επιλέξτε μια πιο κεντρική τοποθεσία.

Υπολογίστε επίσης και την απόσταση από το πανεπιστήμιο, για να αποφασίσετε πιο εύκολα που θα σας άρεσε να μετακομίσετε. Αν δεν είστε πρωινός τύπος, ίσως είναι καλύτερα να αποφύγετε τη διαμονή σε μια περιοχή που θα χρειάζεστε μία ώρα για να πάτε στο πανεπιστήμιό σας.

Οικονομικά – Έξοδα και  Λογαριασμοί

Η διαχείριση των οικονομικών είναι ένα θέμα που πολλοί θα ήθελαν να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν. Η γραφειοκρατία είναι ατελείωτη και δυστυχώς δεν μπορεί να αποφευχθεί. Εδώ το μυστικό είναι η καλή οργάνωση, ώστε να κατανοήσετε τα ακριβή κόστη και να κάνετε και ένα πλάνο με τον προϋπολογισμό σας.

Για μεγαλύτερη ευκολία και για να αποφύγετε περαιτέρω προβλήματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποια εφαρμογή οργάνωσης. Μπορείτε, ακόμα, να ζητήσετε από τους εκμισθωτές ακινήτων να σας ενημερώσουν σχετικά με το τι συμπεριλαμβάνεται στο συμβόλαιο, τι όχι και κατά πόσο η υπηρεσία που παρέχεται είναι απεριόριστη.

Αυτό μπορεί να σας «σώσει» από το να πληρώσετε δύο φορές για κάτι, καθώς συχνά το διαδίκτυο, η θέρμανση και το νερό στα φοιτητικά καταλύματα συμπεριλαμβάνονται στην τιμή ενοικίου και δεν χρειάζεται να τα ξαναπληρώσετε.

Παρέες –  Ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό (Αριστοτέλης)

Αναμφισβήτητα, τα φοιτητικά χρόνια είναι τα καλύτερα, καθώς μπορείτε να κάνετε φιλίες που θα διαρκέσουν για μια ολόκληρη ζωή. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει από τη μία στιγμή στην άλλη και τα πρώτα εξάμηνα μπορεί να είναι δύσκολα σε αυτό το κομμάτι.

Το να βρείτε ανθρώπους που έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης και αγαπούν τις ίδιες δραστηριότητες με εσάς, θεωρείται μια καλή αρχή. Τα περισσότερα πανεπιστήμια διαθέτουν ομάδες στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε – μάλιστα αυτό θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε και ως αφορμή για να αποκτήσετε μια νέα δεξιότητα.

Επίσης, αξίζει να ελέγξετε εάν το κατάλυμα σας έχει ομάδες ή διοργανώνει δραστηριότητες, όπου θα μπορείτε να γνωρίσετε νέα άτομα. Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε τοπικές καφετέριες που κάνουν εκδηλώσεις για να κοινωνικοποιηθείτε ακόμα περισσότερο.

Συμπερασματικά, λοιπόν, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει το καλύτερο διαμέρισμα για εσάς.

Δεν χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας να πάρετε μία απόφαση έαν δεν είστε 100% βέβαιοι, καθώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε προκειμένου να βρείτε το τέλειο σπίτι μακριά από το σπίτι σας.

Σχόλια