Το «με το τσιγκέλι» είναι ένα μικρό βιβλίο με 57 σπονδύλους μιας ιστορίας. Βγάζει με το τσιγκέλι από την συγγραφέα 57 μικρά διηγήματα, φαινομενικά αυτοτελή.

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο του βιβλίου «με το τσιγκέλι»:

Μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος ξεδιπλώνεται φαινομενικά σύντομα σε ένα ταξίδι 57 μικρών και καλά κωδικοποιημένων ιστοριών. Στο πρώτο διήγημα, εξηγεί πώς ξεκίνησαν όλα και στο τελευταίο, πώς τελείωσαν! Στις υπόλοιπες 55 ιστορίες μας εξιστορεί λιτά και απέριττα τους βασικούς σταθμούς στη ζωή της.

Το ζήτημα στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι ότι, ουσιωδώς και όσο πιο λακωνικά γίνεται, η συγγραφέας περιγράφει τη ζωή κάποιας, μα δεν γνωρίζουμε ποτέ ποιας. Κάθε ιστορία και σπόνδυλος μαζί, είναι όπως προ ειπώθηκε ένας σταθμός, κάτι σημαντικό και βαθύ πέραν των «σημαντικών» που μια ρηχή κοινωνία ορίζει.

με το τσιγκέλι

Με το τσιγκέλι

Ένα τέτοιο βιβλίο έχει μια σημασία πιο «κρυμμένη» ας το πούμε. Φέρνει, κάτω από τη φλούδα μιας επιφάνειας, τους αναγνώστες αντιμέτωπους με την ψυχή. Γιατί κάτω; Γιατί δεν είμαστε όλοι πάντα το ίδιο έτοιμοι να προβληματιστούμε για τις προτεραιότητες του ασυνειδήτου μας. Γιατί δεν είμαστε όλοι πάντα το ίδιο έτοιμοι να δούμε τι μια ψυχή κάποτε και κάπου όρισε κάτι ως σημαντικό.

Δεν είναι κρυφοί οι λόγοι πίσω από μια τέτοια άρνηση, μα ούτε και καταδικαστέοι. Είναι απειλή να αναλύεις το ασυνείδητό σου. Το ίδιο αυτό θα σε εμποδίσει με προφάσεις που ξεπερνούν του καθενός μας τη συνείδηση. Μα μία, δύο, τρεις, κάποια στιγμή πρέπει όλοι να πούμε: «Ως εδώ ήταν, τέρμα οι υπεκφυγές» και να δούμε μέσα μας.

Τέτοια βιβλία, λοιπόν, σαν και το βιβλίο αυτό της Θούλης Στάικου, είναι υποκινητές για τέτοιου είδους εναύσματα. Το να βλέπουμε τι έχει να πει στο έργο του ένας άλλος για τα άδυτα της ψυχής του, είναι το καλύτερο μάθημα στο πώς να βουτήξουμε στα δικά μας άδυτα και πονεμένα. Με το τσιγκέλι, λοιπόν, βγαίνουν μικρά διαμαντάκια από μέσα μας, ποτέ βέβαια δίχως κόπο!

με το τσιγκέλι

Αντί επιλόγου

Για όποιον θέλει να ξεκινήσει ένα είδος αναζήτησης που να ξεκινάει από τα λόγια και τις εμπειρίες των άλλων, αυτό το βιβλιογραφικό έργο αξίζει οπωσδήποτε έστω και μια απλή πρώτη ανάγνωση. Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν απαράμιλλα ψυχαναλυτικά στοιχεία που μπορούν να συνεπάρουν.

Διαθέσιμο στις εκδόσεις Έναστρον.

Δείτε επίσης: Βιβλιοκριτική: 21 Ιστορίες και το Κοράκι του Edgar Allan Poe

Σχόλια