1965: έτος κυκλοφορίας της ελληνικής ταινίας «Υπάρχει και φιλότιμο», που έθιξε τη σημασία της πολιτικής ορθότητας. Φέτος, είναι η ώρα να παρακολουθήσεις το δίδαγμα αυτό στη θεατρική σκηνή του Θεάτρου Προσκήνιο.

Υπάρχει και Φιλότιμο

Ένας αγνώμων -κατά τα άλλα- πολιτικός, ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος, συστήθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τη δεκαετία του 1960 μέσα από την ασπρόμαυρη ταινία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, «Υπάρχει και φιλότιμο», η οποία εξαιτίας της μακροπρόθεσμης ματιάς της, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη έως και σήμερα. Ο ρόλος του πολιτικού αυτού είχε «σφραγιστεί» τότε από τον μοναδικό ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου, Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά, ο θρυλικός αυτός ρόλος έρχεται φέτος να ενσαρκωθεί από τον αγαπημένο ηθοποιό Γιάννη Μπέζο, ο οποίος θαρραλέα αναλαμβάνει τόσο να σκηνοθετήσει την παράσταση, όσο και να πρωταγωνιστήσει σε αυτή, έχοντας στο πλευρό του έναν ταλαντούχο και πολλά υποσχόμενο θίασο.

Ας πούμε, όμως, λίγα λόγια για το έργο. Η πλοκή του έργου εστιάζει σε έναν αφελή και κάπως αγνώμονα πολιτικό, τον Υπουργό Ανδρέα Μαυρογιαλούρο, ο οποίος γίνεται θύμα μιας απάτης εξαιτίας της υπερβολικής εμπιστοσύνης που έτρεφε για τους κοντινούς συνεργάτες του. Με την αφορμή μίας επίσκεψης του στο χωριό Πλατανιά, ανακαλύπτει πόσο δυσαρεστημένοι είναι μαζί του οι κάτοικοι – ψηφοφόροι του εκεί.

Υπάρχει και Φιλότιμο

Βρίσκεται, λοιπόν, αντιμέτωπος με μία σωρεία καλά στημένων δολοπλοκιών από τους συνεργάτες του, οι οποίοι χρησιμοποιώντας συστηματικά το όνομά του, καταχράστηκαν πολλά εκατομμύρια εν αγνοία του. Έξαλλος και απογοητευμένος, αποφασίζει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση και να βάλει σε τάξη τη ζωή του και το σπίτι του. Η αρχή γίνεται με την χαρτοπαίχτρα σύζυγό του, Νάντα (Δάφνη Λαμπρόγιαννη) και τη γλετζού κόρη του, Αλίκη (Εύη Δαέλη).

Υπάρχει και Φιλότιμο

Το έργο σατιρίζει εξαιρετικά επιτυχημένα και με άφθονο χιούμορ τα όσα μυστικά συμβαίνουν στον πολιτικό χώρο αλλά και την κατάχρηση εξουσίας, που ανέκαθεν υπήρχε στους κύκλους των πολιτικών. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σκηνοθετημένη παράσταση, που έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό το πρωτότυπο σενάριο, προσθέτοντας λίγες ακόμα έξυπνες και χιουμοριστικές ατάκες, οι οποίες συμπληρώνουν απόλυτα την ουσία του έργου.

Υπάρχει και Φιλότιμο

Ο Γιάννης Μπέζος είναι πραγματικά απολαυστικός. Ξεφεύγοντας από την απλή ενσάρκωση του ρόλου, προχωρά σε μία ερμηνεία εκ βαθέων, μεταδίδοντας στο κοινό την εντύπωση ότι βιώνει πραγματικά την κατάσταση του Υπουργού Μαυρογιαλούρου, ο οποίος ξεσπά και αγανακτεί με τις απάτες που «ξετυλίγονται» μπροστά του.

Και, φυσικά, σε στιγμές που ο ηθοποιός ταυτίζεται με το ρόλο, βλέπεις το μεγαλείο αυτού και ως θεατής νιώθεις τυχερός και συνάμα περήφανος, που τον παρακολουθείς να κάνει μπροστά σου μία κατάθεση ψυχής και να γίνεται ένα με το ρόλο.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα έργο, το οποίο «αγγίζοντας» το θέμα της πολιτικής, σχολιάζει με απόλυτα σατιρική και σαρκαστική διάθεση ένα πρόβλημα, που υπήρχε, υπάρχει και πάντα θα υπάρχει στην πολιτική ζωή της χώρας: την κατάχρηση εξουσίας εις βάρος του απλού λαού. Η παράσταση «Υπάρχει και φιλότιμο» αποτελεί ιδανική επιλογή, καθώς θα γελάσεις, θα συγκινηθείς και, σίγουρα, φεύγοντας θα προβληματιστείς.


Κλείνοντας, θα σου αφήσω μία ατάκα, τροφή για σκέψη.

«Το δύσκολο δεν είναι να είσαι Υπουργός. Το δύσκολο είναι να είσαι κύριος!»


Πληροφορίες παράστασης:

Θέατρο Προσκήνιο – Καπνοκοπτηρίου 8, Αθήνα

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 7 μ.μ., Πέμπτη 8 μ.μ., Παρασκευή 9 μ.μ., Σάββατο 6 & 9 μ.μ., Κυριακή 6 μ.μ.

Εισιτήρια: από 15€

Μη ξεχνάς να τσεκάρεις στο Viva.gr για προσφορές!


Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019.

Σχόλια