Φίλε αναγνώστη όχι δεν σε ξέχασα έρχομαι με το επόμενο μου άρθρο σχετικά με την Ολλανδία. Πιο συγκεκριμένα, ξεκιναμε ένα όμορφο ταξίδι στο Ρότερνταμ, στη δεύτερη πιο όμορφη πόλη της Ολλανδίας!

Το Ρότερνταμ αποτελεί ένα εναλλακτικό city break από τις υπόλοιπες πόλεις της Ολλανδίας, οι οποίες είναι γεμάτες κανάλια. Είναι μια ευρωπαϊκή πόλη με αυθεντική και έντονη “urban” κουλτούρα. Ευκαιρία, λοιπόν, να βάλεις στην ταξιδιωτική σου ατζέντα το αντίπαλο δέος του Άμστερνταμ και να κάνεις ένα ταξίδι στο Ρότερνταμ!

1. Rotterdam central

Όταν το design και η ατμόσφαιρα κυριαρχούν, ακόμη και το να περιμένεις το τρένο σταματάει να είναι μια βαρετή διαδικασία. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα της urban κουλτούρας αυτής της πόλη. Το κεντρικό κομμάτι του σταθμού Centraal στο Ρότερνταμ είναι η κεντρική είσοδος, μοιάζει με γυαλιστερό μπούμερανγκ και άνοιξε επίσημα το Μάρτιο του 2014 μετά την ανακατασκευή του.

2. Markthall: Μια καινοτόμος αγορά

Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτήριο τεραστίων διαστάσεων σε σχήμα πετάλου. Τους τοίχους στο εσωτερικό του κτηρίου κοσμεί η πολύχρωμη ψηφιακή τοιχογραφία του Ολλανδού καλλιτέχνη Arno Coenen σε συνεργασία με ειδικούς στα ψηφιακά εφέ. Πολλοί την αποκαλούν και «Καπέλα Σιξτίνα του Ρότερνταμ»!

Εκεί θα βρείτε τεράστια ποικιλία εγχώριων προϊόντων όπως σοκολάτες και τυριά. Να μην παραλειψεις να μπεις μεσα σε μια από τις καλύτερες αλυσίδες καταστημάτων.

Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. (12.00 μ.μ. την Κυριακή) έως 8.00 μ.μ., Παρακευή έως 9.00 μ.μ. και Κυριακή έως 6.00 μ.μ.

3. Εξερεύνησε στο ταξίδι στο Ρότερνταμ την πιο cool περιοχή της πόλης

Η περιοχή “Kop van Zuid” κάποτε δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά εγκαταλελειμμένες αποβάθρες του τεράστιου λιμανιού του Ρότερνταμ. Τη δεκαετία του ’90, όμως, άρχισε να μεταμορφώνεται σε μία κοσμοπολίτικη περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή, γεμάτη θέατρα, café, εστιατόρια και μπαράκια, τα περισσότερα από τα οποία στεγάζονται σε ιστορικά κτίρια. Το Ρότερνταμ στην ουσία αποτελεί ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό πάρκο!

Μερικά από τα highlights είναι το Hotel New York, που στεγάζεται στο ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο και πρώην έδρα της Holland American Line, ο ουρανοξύστης World Port Center (χαρακτηριστικό δείγμα του μοντερνισμού) σχεδιασμένος από τον αναγνωρισμένο και πολυβραβευμένο βρετανό αρχιτέκτονα Norman Foster, καθώς και ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης Montevideo, το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο με διαμερίσματα στην Ολλανδία.

4. Εναλλακτικά σουβενίρ

H Meent είναι η κατάλληλη εμπορική περιοχή για να αγοράσετε τα αναμνηστικά σας. Ξεχάστε τα αδιάφορα εμπορικά κέντρα με τα mainstream καταστήματα, εδώ θα βρείτε την πιο ζωντανή, απροσποίητα cool και μοντέρνα πιάτσα του Ρότερνταμ! Στο Zola θα βρείτε ό,τι πιο hip και μοδάτο, στο Oqium τα πιο καινούργια και σπάνια παπούτσια. Οι άνδρες θα ενθουσιαστούν με το Van Gils Store.

Διάβασε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις αν επισκεφτείς τη Χάγη!

5. Μην ξεχάσεις να δεις στο ταξίδι στο Ρότερνταμ το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης!

Το Ρότερνταμ έχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Κάντε το Spido Harbour Tour. Η αίσθηση του να περνάς ανάμεσα στα τεράστια πλοία, containers, στις αποβάθρες και κάτω από τη γέφυρα Erasmus είναι μοναδική. Στον ορίζοντά σας θα έχετε συνεχώς το φοβερό skyline με τα μοντέρνα πολυώροφα κτίρια και τους ουρανοξύστες του Ρότερνταμ -βγάλτε φωτογραφία με όλο το skyline της πόλης για background! Το tour διαρκεί 75 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει €11.75 για τους ενήλικες και €7.25 για τα παιδιά.

6. Διαφορετικός τρόπος ξενάγησης

Γλιτώστε το περπάτημα και το καινούργιο ζευγάρι παπούτσια! Ανεβείτε σε ένα από τα City Sightseeing λεωφορεία του Ρότερνταμ και κάντε τον γύρο της πόλης (καλή λύση εάν δεν έχετε πολλές μέρες στη διάθεσή σας για το ταξίδι σας).

Η ξενάγηση ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο και συνεχίζει με το Πάρκο των Μουσείων (Museumpark) όπου βρίσκονται τα γνωστά μουσεία τέχνης Boijmas van Beuningen και Kunsthal Rotterdam καθώς και πολλά άλλα.

Στη συνέχεια θα δείτε τη μοντέρνα γέφυρα Erasmus, τον πύργο Euromast, την περιοχή Kop van Zuid – τερματικός σταθμός κρουαζιερόπλοιων – και τέλος το Rathaus. Μπορείτε να ανεβείτε και να κατεβείτε σε οποιαδήποτε από τις στάσεις.

Το κόστος του εισιτηρίου είναι για τους ενήλικες €17.50 και για τα παιδιά ηλικίας 4-11 ετών €12.50. Μπορείτε να κλείσετε τα εισιτήριά σας online. Η πρώτη ξενάγηση της ημέρας ξεκινά 10.00 π.μ. και η τελευταία 5.00 μ.μ.

Ανεβείτε στην κορυφή του πύργου Euromast, το σχήμα του οποίου θυμίζει κατάρτι πλοίου. Κατασκευασμένος ανάμεσα στο 1958 και στο 1960, παραμένει μέχρι σήμερα το ψηλότερο κτίριο του Ρότερνταμ και αποτελεί τρόπον τινά μια μαρτυρία για τον πολυπολιτισμικό, κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της πόλης όπως υποδηλώνει και το όνομά του (“euro” επειδή βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και “mast” επειδή η λέξη απαντά σε πολλές γλώσσες).

Δες εδώ όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το ταξίδι σου στο Άμστερνταμ!

7. Μην ξεχάσεις τον ιστορικό ναό Laurenskerk.

Μπορεί σήμερα το Ρότερνταμ να είναι κέντρο αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας, δεν στερείται όμως ιστορίας και το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στο ταξίδι στο Ρότερνταμ.

Η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου (St Laurenskerk) αποτελεί ίσως τη μοναδική υπενθύμιση του ιστορικού παρελθόντος της πόλης ανάμεσα στα πολλά πολυώροφα και μοντέρνα κτίρια. Ούσα χτισμένη στα 1449-1525 σε υστερογοτθικό ρυθμό αποτελεί το μοναδικό μεσαιωνικό στολίδι της πόλης. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου βομβαρδίστηκε και ανοικοδομήθηκε στις δεκαετίες του ’50 και ’60.

Στα highlights μπαίνουν: οι τάφοι των θαλασσοπόρων Kortenaar, Van Brakel και Witte de With, το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο της χώρας (ένα από τα 4 που θα βρείτε εδώ) και οι πόρτες από μπρούτζο φιλοτεχνημένες από τον Ιταλό καλλιτέχνη Giacomo Manzù το 1968.

Η είσοδος κοστίζει €1.50 και είναι ελεύθερη για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Η εκκλησία παραμένει κλειστή Κυριακές και Δευτέρες.

8.   Τέχνη, τέχνη και περισσότερη τέχνη στο Museumpark!

Ένα πάρκο για την τέχνη!

Στο κέντρο του Ρότερνταμ θα βρείτε το πάρκο που φιλοξενεί μια σειρά από μουσεία, το πιο γνωστό μουσείο της πόλης είναι το Boijmas van Beuningen (είσοδος €17.50, κλειστό τις Κυριακές) που διαθέτει μία τεράστια συλλογή 140.000 αριστουργημάτων –από Bosch και Rembrandt μέχρι Van Gogh, Kandinsky και Dalí.

Από τα αγαπημένα μας είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Kunsthal Rotterdam, γνωστό για τον πιο «progressive» χαρακτήρα του, το οποίο φιλοξενεί κάθε χρόνο περισσότερες από 25 εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μόδας, φωτογραφίας και design.

Μάθε εδώ τα πάντα για το Ντελφτ

Στο Chabot Museum θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε έργα του Ολλανδού εξπρεσιονιστή Henk Chabot. Η άσπρη villa στην οποία στεγάζεται το μουσείο ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Έχετε χρόνο και για άλλα; Τότε ακολουθούν το Ινστιτούτο Ολλανδικής Αρχιτεκτονικής (Netherlands Architecture Institute), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Rotterdam Natural History Museum) και το Μουσείο Φωτογραφίας Fotomuseum

9. Διασκέδαση στην πιο mainstream πόλη της Ευρώπης

Μην ξεχασεις να κανεις βόλτα στο καταστρωμα του SS  στο Rotterdam. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ολλανδία και προτού μετατραπεί σε κρουαζιερόπλοιο, εκτελούσε το δρομολόγιο Ρότερνταμ-Νέα Υόρκη.

Η «Μεγάλη Κυρία» του Ρότερνταμ αποσύρθηκε το 2000 και σήμερα μπορείτε να την επισκεφτείτε. Περπατήστε στο κατάστρωμα προτού πάτε στο εστιατόριο Lido που βρίσκεται μέσα στο πλοίο και έχει θέα έξω στον ποταμό Maas. Υπάρχουν καθημερινά δίωρα tours με οδηγό.

Οι λάτρεις των πλοίων μπορείτε να μείνετε στο ξενοδοχείο που βρίσκεται μέσα στο πλοίο, τα δωμάτια του οποίου είναι διακοσμημένα σε στιλ της δεκαετίας του ’50(τιμές από €39.50 το βράδυ ανά άτομο).

Τι λες λοιπόν; Θα ετοιμάσεις και εσύ ένα ταξίδι στο Ρότερνταμ;

Σχόλια