Ετοιμάζεσαι να κάνεις διακοπές στη Χάγη; Εδώ θα βρεις όλα όσα πρέπει να δεις!

Αγαπητέ αναγνώστη θα ήθελα να σου εξομολογηθώ κάτι…Την έκατσες, θα σε πρήξω με την Ολλανδία. Μετά το υπέροχο Delft έρχεται η Χάγη. Και δυστυχώς ακολουθεί και συνέχεια. Εκεί που ταξίδευα και σκεφτόμουν, που να πάω, είδα τη Χάγη, αλλά ήμουν διστακτική σε αυτό το βήμα. Έλεγα από μέσα μου τι να πάω να κάνω διακοπές στη Χάγη; Να δω τα δικαστήρια; Και όχι μόνο πήγα, αλλά δεν το μετάνιωσα…
Γιατί πίσω από αυτή την σοβαρή εικόνα της Χάγης κρύβεται μια κουλτούρα και ένας ευρωπαϊκός αέρας, που δύσκολα τον βρίσκεις αλλού.

Η Χάγη είναι η διοικητική πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, στην επαρχία της Νότιας Ολλανδίας, της οποίας αποτελεί επίσης την πρωτεύουσα. Με πληθυσμό 475.959 είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας μετά το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ.

Η Χάγη ή Haag που σημαίνει φράχτης, πήρε την ονομασία «φράχτης των κόμηδων» από τον Κόμη Floris IV, ο οποίος ψάχνοντας ένα μέρος για να καταφεύγει την περίοδο του κυνηγιού, βρήκε ένα μικρό χωριό, το οποίο ονόμασε έτσι.

Είναι μια πόλη με πανέμορφα μουσεία, καταπράσινα τεράστια πάρκα, που γουστάρεις να χαλαρώνεις και να κάνεις πικ-νικ κάτω από τα δέντρα και την πανέμορφη σκιά τους. Και για να μην ξεχνιόμαστε και μια υπέροχη ολλανδική ακτή, που περιμένει τους επισκέπτες να απολαύσουν τα όμορφα ηλιοβασιλέματα.

Την παράσταση κλέβουν οι τουλίπες σε διάφορα σημεία της πόλης, που τις έχουν τοποθετήσει στην σειρά και χωρισμένες ανά χρώμα. Η χαρά του ψυχαναγκαστικού.

Το αυστηρό προφίλ της Χάγης αντικατοπτρίζεται από την έδρα της ολλανδικής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, πολλών γραφείων και ινστιτούτων των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ειλικρινά μόλις το αντίκρισα έπαθα σοκ… Όλα αυτά τα κτήρια σε κάνουν να νιώθεις ένα δέος, μια κλειστοφοβία και υψοφοβία ταυτόχρονα. Όλα αυτά μαζί.

Τι να δεις αν πας διακοπές στη Χάγη:

Πρώτος σταθμός είναι το Haag central, ένας υπερσύγχρονος σταθμός τρένων, που δέχεται έναν τεράστιο αριθμό ταξιδιωτών κάθε λεπτό της ημέρας.

Den Ηaag Centraal

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη Βασιλική Γκαλερί Mauritshuis, που χρονολογείται από το 1636. Εκεί υπάρχουν σημαντικοί πίνακες του Γιοχάνες Βερμέερ και του Ρέμπραντ. Το εισιτήριο λίγο τσούζει, αλλά μια φορά τα βλέπεις. Η τέχνη πολλές φορές κοστίζει και αυτή την επίσκεψη σου θα πρέπει να την συνδυάσεις σίγουρα με μια επίσκεψη στην Prince William V Gallery.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μην ξεχάσεις να δεις την πιο παλιά ευρωπαϊκή σχολή τέχνης στην Χάγη. Η Βασιλική Ακαδημία Τέχνης της Χάγης είναι η πιο παλιά σχολή τέχνης στην Ευρώπη. Γνωστή στα ολλανδικά ως “Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag” ιδρύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1682.

Πρέπει επίσης να περιπλανηθείς σίγουρα στα πανέμορφα πάρκα της και να απολαύσεις την απίστευτη ηρεμία που κυριαρχεί παντού.

Ένα από τα πιο όμορφα πάρκα στη Χάγη

Λίγο έξω από την πόλη, βρίσκεται η Μαντούρονταμ. Πρόκειται για μια πόλη από μινιατούρες με κλίμακα 1:25, που αποτελείται από σημαντικά αξιοθέατα της χώρας όπως τα παλάτια, οι καθεδρικοί ναοί και το λιμάνι του Ρότερνταμ.

madurodam haag

Θεωρώ αυτονόητη την επίσκεψη σου στο Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο της Χάγης. Ειδικά άμα είσαι φοιτητής Νομικής είναι μια καλή εύρεση μεταπτυχιακών σε μια πόλη, όπου οι δικηγόροι αποτελούν το 90% του πληθυσμού. Και που ξέρεις ίσως μπορεί να αγορεύσεις σε κάποιο από τα δικαστήρια της Χάγης αύριο, μεθαύριο.

Σχόλια