Λίγο πριν πέσει η αυλαία για το 2018, έφτασε η ώρα για την κινηματογραφική ανασκόπηση της χρονιάς.

Οι 10 καλύτερες ταινίες – στιγμές που σημάδεψαν τη χρονιά που μας πέρασε και θα τις θυμόμαστε για καιρό.

1Shoplifters

Οι “Κλέφτες Καταστημάτων” του Χιροκάζου Κόρε-εντά που κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών δεν μπορούν παρά να σου κλέψουν την καρδιά. Μια τρυφερή, ειλικρινής, ανθρώπινη ωδή στους άτυπους δεσμούς αίματος, με ηθικές προεκτάσεις που κινείται με πυξίδα την αγάπη.

Αν αναρωτιέστε τι είναι ευτυχία, πατήστε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο. Οι “Κλέφτες Καταστημάτων” έχουν την απάντηση.

2Cold war

Η επιστροφή του σπουδαίου Πάβελ Παβλικόφσκι, είναι ένα αψεγάδιαστο ασπρόμαυρο τραγούδι για μια αδιέξοδη σχέση που θυμίζει ψυχρό πόλεμο. Ο Βίκτορ και η Ζούλα, ζουν ένα παράφορο και αυτοκαταστροφικό έρωτα εν μέσω πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών ανακατατάξεων που τους ενώνουν και τους χωρίζουν.

Ο χρόνος σταματάει, όταν είσαι ερωτευμένος.

3Roma

Το νέο αυτοβιογραφικό πόνημα του Αλφόνσο Κουαρόν, καταγράφει την πραγματικότητα μια συνοικίας στο Μεξικό, ονόματι Roma, με πρωτοφανή λυρισμό και αξιέπαινη ευαισθησία. Ένα νοσταλγικό, ασπρόμαυρο έπος που έχει ανάγκη το παγκόσμιο σινεμά.

4Favourite

Η πολυαναμενόμενη ευνοούμενη του Γιώργου Λάνθιμου κατάφερε να γίνει ευνοούμενη κριτικών και κοινού. Με φόντο ένα βικτωριανό σκηνικό, τη γνωστή λανθιμική δυστοπική διάθεση και με Ολίβια Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάις και Έμμα Στόουν στο υποκριτικό τιμόνι, δεν έχουμε παρά να υποκλιθούμε για μια ακόμη φορά στο ταλέντο του ανερχόμενου σκηνοθέτη.

5Phantom Thread

Το κύκνειο άσμα του μοναδικού Ντάνιελ Ντέι Λούις στη μεγάλη οθόνη, είναι ένα κομψοτέχνημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, με την υπογραφή του Πολ Τόμας Άντερσον. Μια ταινία για τα αόρατα νήματα που μας κρατούν δέσμιους.

Το εμμονικό βλέμμα του σχεδιαστή Γούντστοκ θα στοιχειώνει την μεγάλη οθόνη για καιρό.

6In the fade

Μια από τις καλύτερες σκηνοθετικές στιγμές του Φατίχ Ακίν. Στο “Μαζί ή Τίποτα”, η Κρούγκερ σαν μια άλλη Ζιλιέτ Μπινός στο Μπλε του Κισλόφσκι χάνει σύζυγο και παιδί. Μόνο που στη δική της περίπτωση δεν έχει να διαχεριστεί μόνο την απώλεια αλλά την αδικία, το φασισμό και τη Χρυσή Αυγή.

Ένα σπαρακτικό πολιτικό σχόλιο που τραντάζει την κοινωνική ηρεμία χάρη και στη συγκλονιστική ερμηνεία της Ντάιαν Κρούγκερ.

7Shape of water

Με τέσσερα όσκαρ στην πλάτη του, ανάμεσα τους και αυτό της καλύτερης ταινίας για το 2018, το συγκινητικό παραμύθι του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο μας ταξιδεύει σε έναν ανορθόδοξο έρωτα που προσπαθεί να δώσει μορφή στην αγάπη.

8Burning

Η ζωή είναι ένα μυστήριο”. Με οδηγό αυτή τη φράση ως αξίωμα και με όχημα το μυθιστόρημα του Μουρακάμι, “Ban Burning“, ο Λι τσάνγκ Ντόγκ, πλάθει μια πολυπεπίπεδη ταινία μυστηρίου με άξονα την υπαρξιακή αναζήτηση, που δεν μπορεί παρά να σε σαγηνεύσει.

9If Beale Street could talk

Ο οσκαρικός Μπάρι Τζένκινς επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη μετά το εξαιρετικό “Moonlight”, με ένα αντιρατσιστικό δράμα, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν, γνωστού θιασώτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένα ερωτευμένο ζευγάρι -η Φόνι και ο Τις- ετοιμάζεται να φτιάξει τη δική του οικογένεια μέχρι τη στιγμή που ο Φόνι κατηγορείται για βιασμό. Μια ρομαντική ιστορία ενάντια στο σκληρό πρόσωπο του ρατσισμού, που κέρδισε τις εντυπώσεις.

10In a quiet place

Το πιο ηχηρό θρίλερ της χρονιάς. Μια οικογένεια. Μια απειλή. Ένας απαράβατος κανόνας. Για να επιβιώσεις πρέπει να σιωπήσεις. Υποβλητικό, μυστηριώδες, καλοφτιαγμένο, το φιλμ του Τζον Κραζίνσκι αναμφίβολα δεν θα σε κάνει να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό.

Υ.Γ. Καλή χρονιά με πολύ σινεμά!

Σχόλια