Το κύκνειο άσμα του Ντάνιελ Ντέι Λούις στη μεγάλη οθόνη είναι ένα κομψοτέχνημα υψηλής αισθητικής και σκηνοθετικής αρτιότητας.

Αόρατη Κλωστή

Υπόθεση: Λονδίνο 1950. Ο Ρέινολντς Γούντκοκ, διάσημος σχεδιαστής ρούχων που ντύνει την υψηλή κοινωνία της Βρετανίας, αλαζονικός και κακότροπος υφαίνει τη ζωή του με κλωστές και υφάσματα αναζητώντας την τελειότητα στα φορέματα του. Την απόλυτα ενορχηστρωμένη τελειότητα και τάξη που περιβάλλει τον οίκο του έρχεται να ταράξει η νεαρή σερβιτόρα Άλμα που εμφανίζεται ως μούσα και επίδοξη σύντροφος που διεκδικεί την αγάπη ενός ψυχρού και δύσκαμπτου συναισθηματικά άντρα.

Η Αόρατη Κλωστή (Phantom Thread), υποψήφια για 6 όσκαρ -μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας- είναι ένα ατμοσφαιρικό σκοτεινό ρομάντζο που βουτάει βαθιά στη ψυχοσύνθεση των ηρώων του, ξεμπροστιάζει συνειδήσεις και ένστικτα και στο τέλος τους χαιδεύει την πλάτη γιατί όλοι, ερωτευμένοι και μη, έχουμε ανάγκη να μας χρειάζονται.

Με φόντο το αριστοτεχνικά σχεδιασμένο σκηνικό του οίκου Γούντκοκ και  τα προσεγμένα κοστούμια, η Αόρατη Κλωστή κινείται σεναριακά σε μια ευθεία γραμμή διακριτικά και αβίαστα χωρίς να κάνει κόμπους καθώς είναι μια ταινία που σε τοποθετεί στην εποχή της  χωρίς περιθώρια διαφυγής τις 2 ώρες που θα είσαι εκεί. Βυθίζεσαι στην αξιέπαινη αισθητική της και στα στυλιζαρισμένα πλάνα του Άντερσον, ντυμένα με  τις υπέροχα μελαγχολικές,και  αριστοκρατικές μελωδίες του Τζόνι Γκρίνγουντ.

Δες εδώ και την ταινία που έχει προταθεί για 13 Όσκαρ 

Ο Πολ Τόμας Άντερσον, πατάει στη «Ρεβέκκα» του Χίτσκοκ και σχεδιάζει ένα αψεγάδιαστο έργο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του εξαιρετικού Ντάνιελ Ντέι Λούις. Με άψογες σκηνοθετικές γραμμές που σκιαγραφούν το ασκητικό πρόσωπο του απαιτητικού Ρέινολντς και κεντράρουν με κομψότητα τις haute couture δημιουργίες που σχεδιάζει, δίνει πνοή  στην υψηλή ραπτική.

Για τον Ρέινολντς, η δουλειά του είναι η ζωή του και οι μούσες του, το μέσο για να αγγίξει την τελειότητα. Χωρίς τις κλωστές του, νιώθει γυμνός και αδύναμος, γεγονός που ο Άντερσον καταδεικνύει με εμφατικό τρόπο.

Αόρατη Κλωστή

Η εμμονή του στη λεπτομέρεια, η νευρικότητα και η υποδόρια παράνοια που τον περιβάλλει συνθέτουν με μαεστρία μια προβληματική και συνάμα σαγηνευτική προσωπικότητα που ενσαρκώνεται μεθοδικά από τον  μοναδικό Ντάνιελ Ντέι Λούις και καθιστά σχεδόν αδύνατη την υποταγή και την παράδοση του στον έρωτα.

Βιώνοντας την απώλεια της μητέρας του, η οποία ήταν η πρώτη του μούσα ο φλεγματικός σχεδιαστής έχει αδρανοποιηθεί συναισθηματικά. Την παγωμένη του καρδιά καλείται να αναθερμάνει η ντροπαλή και ανασφαλής Άλμα που έρχεται να αλλάξει τις ισορροπίες, με τον αυθορμητισμό και τις συναισθηματικές της εκδηλώσεις.

Σε ένα αυστηρό περιβάλλον όπου όλα γίνονται με μαθηματική ακρίβεια, δεν χωράει έρωτας, κάτι που υπενθυμίζει η αδερφή και πιστή βοηθός του Σίριλ (εξαιρετική Λέσλι Μάνβιλ), η οποία όταν βλέπει την προγραμματισμένη τους ζωή να καταρρέει, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο έρωτας σε οδηγεί στα άκρα, χάνεις τον έλεγχο και κάνεις όλα εκείνα που δεν τολμούσες να σκεφτείς.

Ο Πολ Τόμας Άντερσον ακολουθεί αυτό το πατρόν και πλάθει ένα παράδοξο τρίγωνο. Μια ερωτευμένη γυναίκα που προσπαθεί να ξεφύγει από τον εμμονικό έλεγχο της Σίριλ, η οποία είναι η σκιά του αγαπημένου της (σαν δίδυμη αδερφή ψυχή του) και να επιβληθεί σε έναν άντρα που πάλλεται μεταξύ των δύο μεγάλων ερώτων της ζωής του, εκείνης και της υψηλής ραπτικής.

Η μάχη είναι αμφίρροπη και μόνο όταν και οι δύο ξεφεύγουν από τα εσωτερικά τους εμπόδια, υπνωτισμένοι και αδύναμοι συναντιούνται σε ένα παράδοξο ερωτικό σταυροδρόμι. Ο Ρέινολντς αρχίζει να αισθάνεται, όταν σταματά να αμύνεται και να επιβάλλεται. Η Άλμα γεύεται την ευτυχία όταν τον έχει υποταγμένο στην αγκαλιά της. Στον έρωτα όλα επιτρέπονται. Στον έρωτα όλοι χρειαζόμαστε να μας έχουν ανάγκη.

Αόρατη Κλωστή

H Αόρατη Κλωστή αποκαλύπτει με το γάντι εκείνες τις αόρατες κλωστές που μας κρατούν δέσμιους. Εκείνα τα νήματα που δεν μας αφήνουν να παρεκκλίνουμε. Εκείνα τα νήματα που μας ωθούν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Με όσκαρ ή χωρίς, το εμμονικό βλέμμα του Ντάνιελ Ντέι Λούις ως Ρέινολντς Γούντκοκ, που επιβλέπει τις λεπτομέρειες στο φόρεμα της Άλμα, δεν θα μπορούσε να αποτελεί καλύτερο τρόπο για  να ρίξει την αυλαία στην καριέρα του.

Σχόλια