Το Kindness Revolution: The Art Edition φέτος ήταν καλύτερο από ποτέ!    

Πόσο μπορείς να αλλάξεις την πόλη σε μια ημέρα; Αλήθεια, ποια είναι η 10η τέχνη; Αυτά ήταν μόνο λίγα από τα ερωτήματα, που είχαμε πριν το Kindness Revolution: The Art Edition!

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, η ethelon ανανέωσε το ραντεβού της στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, όπου μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στο The Cube Athens και εκεί πραγματοποιήθηκε το Kindness Revolution: The Art Edition.

Μέσα σε μία μέρα, ήρθαμε σε επαφή με το αληθινό μας κομμάτι κάνοντας κάτι για το συνάνθρωπό μας, μέσα από 12 παράλληλες κοινωνικές δράσεις για όλα τα γούστα βασισμένες στις καλές τέχνες, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Αυτή η πληθώρα δράσεων προσέφερε τη δυνατότητα σε κάθε συμμετέχοντα να επιλέξει τη δράση εκείνη, που σχετίζεται με τις προτιμήσεις του και των προσωπικών ευαισθησιών του. Πιο συγκεκριμένα, στο κέντρο της Αθήνας ξεχυθήκαμε στους δρόμους για να παρατηρήσουμε την πόλη μέσα από απλές, καθημερινές πράξεις καλοσύνης, οι οποίες μπορούν να αποτυπωθούν στον φακό, με κυρίαρχους πρωταγωνιστές τους ανθρώπους δίνοντας έμφαση στην τέχνη του κινηματογράφου.

Ταυτόχρονα στο The Cube Athens, «χορέψαμε» με τα χέρια μας και ακουστήκαμε πιο δυνατά από ποτέ υπό τη καθοδήγηση του κυρίου Νίκου Γαλάνη, ο οποίος ήταν ο πρώτος κωφός που δίδαξε την ελληνική νοηματική γλώσσα σε ακούοντες.

Με την καθοδήγηση της ΜΚΟ Δρω μάθαμε στη νοηματική το τραγούδι ”You give me love” της Μαριέττας Φαφούτη και του Gautier με σκοπό το τραγούδι αυτό να αποτελέσει φωτεινό φάρο και να είναι προσβάσιμο και κατανοητό σε άτομα με προβλήματα ακοής.

Ο κ. Γαλάνης μας έμαθε να «μιλάμε» στη νοηματική, αλλά ταυτόχρονα μας βοήθησε να κατανοήσουμε και να συναισθανθούμε τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ένας κωφός άνθρωπος σήμερα δημιουργώντας μας την έννοια της ενσυναίσθησης και της υπευθυνότητας, που οφείλουμε να έχουμε όλοι οι πολίτες απέναντι στους συνανθρώπους μας.

Παράλληλα στο Μεταξουργείο, «χρωματίσαμε» την ημέρα όλων όσων συμμετείχαν ενεργά στην ανάπλαση του εσωτερικού χώρου της Δομής Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΜΚΟ ΆΡΣΙΣ. Τα πινέλα μας ήταν έτοιμα να δώσουν μια ξεχωριστή νότα στο χώρο ανανεώνοντας τόσο το μέρος, όσο και τη διάθεση των παιδιών, που μένουν εκεί. Ο χώρος του ”The Cube Athens” προσφέρθηκε για να δημιουργήσουμε σελιδοδείκτες και καρφίτσες από το περιοδικό του δρόμου «Σχεδία».

Επιστρατεύσαμε όλη μας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, ώστε να στολίσουμε τα βιβλία μας.

Στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Maison Sofos” οι εθελοντές μαζί με την ομάδα «οι Άγγελοι της Χαράς» προσέφεραν ώρες δημιουργικότητας και συντροφικότητας μέσα από ατελείωτο χορό και τραγούδι. Οι ηλικιωμένοι φαίνονταν να απολαμβάνουν τη στιγμή με αποτέλεσμα το μέρος να αποκτήσει άλλη ενέργεια και ζωντάνια.

Στις παραπάνω δράσεις ήρθε να προστεθεί η δυναμικότητα που έχει ο χορός, αφού δίπλα στην ομάδα του Kyma ProjectInclusive Dance άτομα με αναπηρία και εμείς χορέψαμε για να απελευθερωθούμε με μοναδική προϋπόθεση τη μουσική και την καλή διάθεση. Τις στιγμές μαζί μας μοιράστηκε η Μαίρη Συνατσάκη και ο Φίλιππος Ιωάννου, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στη χορογραφία.

Η μέρα έφτασε στο τέλος της και συναντηθήκαμε ξανά όλοι στον ίδιο χώρο μετά τις έντονες στιγμές, που βιώσαμε προκειμένου να μοιραστούμε το κοινό όλων συμπέρασμα, ότι η 10η τέχνη, αυτή του εθελοντισμού, όπως και κάθε τέχνη εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο και για τον καθένα σημαίνει κάτι μοναδικό.

Το σίγουρο είναι ότι αυτό που παραμένει κοινό σε όλους όσους αποτέλεσαν μέρος της επανάστασης της καλοσύνης, είναι τα χαμόγελα, τα συναισθήματα και οι κοινές αξίες.

Το να προσφέρεις, βοηθώντας τον συνάνθρωπο σου και από αυτή την ενέργεια να αισθάνεσαι πληρότητα αποτελεί τέχνη. Και όπως κάθε τέχνη, έτσι και αυτή αποτελεί πράξη ελευθερίας.

Σ’ ευχαριστούμε πολύ Εthelon!

Το Kindness Revolution: The Art Edition κάλυψε η αναγώστρια μας Έλενα Παρδάλη.

Σχόλια