Το Shamone κλαμπ του Φώτη Σεργουλόπουλου και του Βαγγέλη Γερασίμου, έγινε 6 ετών και περνάει την καλύτερη του φάση!

Όσοι θέλουν να έχουν μια πραγματικά διασκεδαστική βραδιά στην Αθήνα, οφείλουν να περάσουν από την Ελασιδών 46 στο Γκάζι. Το μαγαζί αυτό ξεκίνησε αρχικά ως μπαρ-ρέστοραντ, αλλά πλέον είναι και επίσημα το πιο χάι γκέι κλαμπ της Αθήνας, βέβαια και πολλοί στρέιτ επισκέπτονται το μαγαζί για την ωραία μουσική του, την ανεβαστική του ατμόσφαιρα και φυσικά την Holly Grace!

To Frapress.gr και εγώ βρεθήκαμε στο καμαρίνι του Θέμη, που μπροστά στα μάτια μας μεταμορφώθηκε στην πανέμορφη Holly Grace και μιλήσαμε για την persona του, την ζωή του και την Drag κόρη του!

Μίνι στόρι

Ο Θέμης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρισα. Από μικρός ήθελε να γίνει κάτι μπροστά από τα φώτα, αλλά στην Λάρισα δεν ήταν εύκολο να παρακολουθεί θέατρο ή να πάει σε κάποιο καλλιτεχνικό εργαστήρι.

Ανέκαθεν ήθελα να γίνω ή ηθοποιός ή τραγουδιστής ή κάτι τέτοιο, μην σου πω ότι ήμουν σίγουρος κιόλας ότι τελικά θα γίνω… Στο σχολείο τρελαινόμουν όταν μου έδιναν ποίημα να πω και αισθανόμουν φοβερά αδικημένος αν δεν μου έδιναν. Μου έμοιαζε μονόδρομος και στο Λύκειο πήρα την τελική απόφαση και έβαλα στόχο την Καλών Τεχνών στην Θεσσαλονίκη, όπου πέρασα και σπούδασα υποκριτική και έπειτα σκηνοθεσία.

Στην Θεσσαλονίκη πως ήταν;

Στην Θεσσαλονίκη ήταν πολύ όμορφα. Πέρασα 10 χρόνια εκεί σπουδάζοντας και δουλεύοντας και τα ευχαριστήθηκα πάρα πολύ. Δούλευα στο θέατρο, αλλά και στη νύχτα, έκανα φίλους, καλούς φίλους και σκηνοθέτησα και τις πρώτες μου παραστάσεις. Μία από αυτές ήταν και η “Μπέττυ”, στην οποία υπέγραφα τη σκηνοθεσία και τη δραματουργία και στην οποία ήρθα και για πρώτη φορά σε επαφή με έναν πιο glam κόσμο και το drag φυσικά.

Τι ακριβώς πραγματευόταν η παράσταση;

Η παράσταση, είχε επίκεντρο τη ζωή της Μπέττυ Βακαλίδου και έφερνε επί σκηνής τον βίο των τρανς γυναικών την δεκαετία του ’80. Μάλιστα, όταν έκανα την παράσταση είχε πρωτοανοίξει το Shamone, η Μπέττυ δούλευε εκεί και μου είχε πει: “Αν ποτέ αποφασίσεις να κάνεις show (εγώ ακόμα δεν είχα κάνει αποφασίσει αν μπορούσα να το κάνω), να μου το πεις να σε φέρω σε επαφή με τον Φώτη.”

Και κοίτα πως τα έφερε η ζωή που δεν χρειάστηκε. Όμως, για μένα όλο αυτό σχημάτισε έναν πολύ όμορφο κύκλο. Οι περισσότερες νεαρές drag queens έχουν μία drag mother να τους δασκαλεύει, να τους δείχνει κάποια τρικς ειδικά και ενδεχομένως να τους προσφέρουν και βήμα σε κάποια σκηνή. Εγώ δεν είχα ποτέ drag mother και γι’ αυτό ένιωθα εξαρχής ότι η Μπέττυ ήταν ουσιαστικά η δική μου…

Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις τα drag show;

Κοίτα εγώ δεν είχα κάνει ποτέ κάτι τέτοιο. Έβλεπα ένα reality show που μου άρεσε πολύ, είχα μάθει 5 πράγματα μέσα από το θεατρικό που σκηνοθετούσα (πιο πολύ για να δασκαλεύω τον ηθοποιό). Το ήθελα, αλλά φοβόμουν πολύ να βγω στην σκηνή και ας ήμουν ηθοποιός…

Κάποια στιγμή βρήκα το θάρρος να το κάνω και το έκανα. Έκτοτε προσπαθώ να βελτιώνομαι διαρκώς και να ‘μαι ένα βήμα μπροστά από τους άλλους. Αυτό είναι κάτι που μου έμαθε η Μπέττυ. Η Μπέττυ μας έλεγε πάντα -το γράφει και στο βιβλίο της- ότι αυτό που την έσωσε και την έβγαλε από τον βούρκο στον αφρό ήταν ότι πάντα ήταν ένα βήμα μπροστά από τους άλλους.

Υπήρξαν πολλές πόρνες, αυτή όμως έβγαλε λεφτά και έκανε περιουσία. Αυτό, δηλαδή, που με δίδαξε ήταν ότι μπορώ να έχω τα πάντα στην ζωή μου αρκεί να είμαι έξυπνος και δουλευταράς. Και σε αυτήν την δουλειά χρειάζεται διπλά, γιατί είναι νύχτα και η νύχτα είναι σκληρή και δύσκολη!

Πλέον έχεις καταλήξει στο Drag στιλ σου;

Η αλήθεια είναι πως μου αρέσει να πειραματίζομαι φουλ, οπότε δεν έχω καταλήξει σε ένα στιλ. Εδώ στο Shamone είναι συγκεκριμένα τα πράγματα. Είμαστε ένα κλαμπ που θέλουμε να περάσουμε ωραία, να είμαστε ανεβασμένοι, glam και άνετοι, οπότε τυχαίνει να βγω και με ένα κορμάκι απλό. Καμία φορά ντύνομαι και πιο θεματικά, όπως σήμερα που ξεκινάω με σόου ντυμένη Σερ!

Φαντάζομαι παίρνει αρκετή ώρα η μεταμόρφωση σου;

Η αλήθεια είναι ότι παίρνει αρκετή ώρα. Το βάψιμο είναι από μόνο του μία πολλή μεγάλη διαδικασία. Αν τύχει να βιάζομαι και ξέρω ότι πρέπει να ετοιμαστώ βιαστικά, αλλά να βαφτώ και ωραία, μου παίρνει μίνιμουμ μία ώρα. Κανονικά έρχομαι εδώ 3-4 ώρες νωρίτερα και ετοιμάζομαι με την ησυχία μου.

Μου αρέσει να κατεβαίνω κάτω λίγο νωρίτερα και να πίνω ένα ποτό ως Holly Grace. Είναι σημαντικό να με βλέπουν πριν το show, δημιουργείται ένα connection, νιώθουν μία οικειότητα και μετά-κατά την διάρκεια του σόου με στηρίζουν περισσότερο.

Τους δείχνει ότι δεν είμαι ντίβα και η αλήθεια είναι ότι η περσόνα μου δεν είναι ντίβα. Την Holly Grace δεν την έχω μη μου άπτου, θέλω να είναι μαζί με τον κόσμο, να αγγίζει και να αγγίζεται -εκτός φυσικά από τα μαλλιά και το μακιγιάζ… Αυτά είναι κρίμα να τα χαλάμε, βλέπεις πόσο κόπο θέλουν.

Το φαν κλαμπ σου από τι άτομα απαρτίζεται κυρίως;

Δεν το έχω ψάξει ιδιαίτερα, αλλά οι περισσότεροι που ανταποκρίνεται στα σόσιαλ είναι κυρίως γυναίκες που ασχολούνται με το μέικ απ, γκέι άντρες που βλέπουν RuPaul και κάποιες γυναίκες/μάνες/διαζευγμένες που μου στέλνουν αρκετά συχνά για να τους δώσω συμβουλές πως να αποδέχονται την διαφορετικότητα του παιδιού τους.

Αυτό με τιμάει αφάνταστα, δεν πίστευα ποτέ ότι: πρώτον θα ήθελαν γυναίκες τη συμβουλή μου και δεύτερον ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο! Και φυσικά υπάρχουν και οι “κρυφοί” θαυμαστές που είναι στρέιτ άντρες που κατά βάθος με ποθούν.

Σου αρέσει αυτό; Το να έχεις πέραση ως Holly Grace σε στρέιτ άντρες;

Δεν μου αρέσει αυτό καθόλου. Εγώ δεν λειτουργώ ως Holly στην σεξουαλική μου ζωή, λειτουργώ ως Θέμης, οπότε είναι πολύ πλασματικό το να θέλουν την Holly Grace. Μην σου πω ότι με ενοχλεί κιόλας, πληγώνει τον αντρικό μου εγωισμό, όταν βλέπω ότι η γυναικεία ύπαρξη μου έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση από την αντρική μου.

Γενικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα δέχομαι περίεργες προτάσεις. Πότε όμως από κοντά, πάντα από την ασφάλεια της απόστασης, κυρίως μέσω του ίνσταγκραμ. Και με τρελαίνει αυτό και με τρελαίνει το γεγονός ότι αυτοί που μου στέλνουν έχουν φωτογραφίες με τα παιδιά τους και τις οικογένειες τους σε χαρούμενες στιγμές.

Μεγάλωσα με γυναίκες -μεγάλωσα με την μητέρα μου, με την αδερφή μου και φίλες- και δεν μπορώ την προδοσία απέναντι στις γυναίκες. Γιατί το κάνεις αυτό; Γιατί δεν χωρίζεις αφού κατά βάθος θες κάτι άλλο. Πως το κάνεις αυτό στον εαυτό σου και στην οικογένειά σου;!

Πως σου φαίνεται η Αθήνα τα 2 χρόνια που είσαι εδώ;

Τα 2 χρόνια που μένω Αθήνα και εργάζομαι ως ηθοποιός και ως Drag Queen έχω βγάλει 2 σημαντικά συμπεράσματα:

  1. Πρέπει να είσαι καλός με όλους τους ανθρώπους -με όρια φυσικά.
  2. Να μην σταματάς ποτέ να δουλεύεις!

Πολλές φορές σταματάω να πάρω ανάσα το σκέφτομαι διπλά και τριπλά. Πέρυσι πέρασα μία πολύ δύσκολή χρονιά, με πολύ άγχος και αυτό μου έβγαλε περίεργες αντιδράσεις στο σώμα μου.Το Drag με βοήθησε πολύ στον ψυχολογικό τομέα, γιατί ντυνόμουν ένας ρόλος που δεν μπορώ να ζήσω στην καθημερινότητα και αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να δω πράγματα για εμένα που ποτέ μου δεν θα έβλεπα.

Π.χ όταν ντύνομαι Holly Grace υπάρχουν πολλοί που νιώθουν άνετα να με χουφτώσουν, αυτό όποτε συμβαίνει αλλάζει και τον Θέμη όχι μόνο την περσόνα μου, περνάει και σε μένα. Έμαθα να θέτω πιο άμεσα τα όρια μου προς τους άλλους κυρίως στην καθημερινότητά μου. Η Holly με έμαθε να μιλάω, να έχω φωνή. Παλαιότερα αν με ενοχλούσε κάτι δεν θα το έλεγα, τώρα τολμάω και μιλάω!

Αντιδράς δηλαδή;

Ναι, είμαι αντιδραστικός εκ φύσεως, απλώς το κάνω με τον δικό μου τρόπο. Δεν θέλω να μου επιβάλλουν άλλοι πως να αντιδράω. Θα το κάνω με τα μέσα και τον τρόπο μου. Π.χ αυτό που έγινε με τον Ζακ… Ο Ζακ ήταν ένα εκπληκτικό παιδί, ένα αξιοθαύμαστο πλάσμα, πολύ έξυπνος άνθρωπος και τον δολοφόνησαν πολύ άδικα…

Εσύ έχεις δεχτεί γενικά bullying;

Κοίτα, στην Λάρισα ήταν ωραία και ήμουν πολύ τυχερός που είχα καλούς φίλους -δεν ήταν πολλοί- αλλά ήταν καλοί και τους αγαπούσα. Αυτό με βοήθησε μετέπειτα στην ζωή μου στο να αγαπάω πραγματικά τους φίλους μου, γιατί έτσι όπως διαμορφώνεται η κοινωνία, οι φίλοι είναι η οικογένεια μας. Πέραν αυτού ήταν πολύ δύσκολα και “έτρωγα” πολύ bullying εντός και εκτός σχολείου.

Με μεγάλωσε, όμως, μία φοβερή μάνα και ένας φοβερός πατέρας (βασικά ο πατέρας μου έγινε φοβερός και κουλ μεγαλώνοντας, οι άντρες αργούμε λίγο να μεγαλώσουμε). Η μητέρα μου με μεγάλωσε με οδηγό το να αγαπάω τον εαυτό μου και να μην ξεχνάω ποτέ το ποιος είμαι. Πάντα να μένω συγκεντρωμένος στον στόχο μου και στα όνειρά μου, χωρίς να με νοιάζει τι λένε οι υπόλοιποι. 

Αυτό ήταν και το μεγαλύτερό μου όπλο κόντρα στην κλειστή κοινωνία της Λάρισας. Είναι ζωτικής σημασίας, οι γονείς να στηρίζουν τα παιδιά τους. Εγώ λ.χ ήξερα ότι θα βγω από το σπίτι και θα ακούσω πάλι βρισίδια και άλλα πολλά. Ήξερα, όμως, επίσης ότι θα γυρίσω σπίτι και θα είναι όλα σούπερ! Αυτό μου έδινε δύναμη για να αντιμετωπίσω την καθημερινότητα στην Λάρισα. Έχω ζήσει πολύ δύσκολα πράγματα, αλλά τελικά είμαι ευτυχισμένος.

Στην Θεσσαλονίκη ήταν πολύ πιο ήρεμα τα πράγματα. Πήγα στα 17 μου, έζησα πολύ ωραία πράγματα και συναναστράφηκα με καλούς ανθρώπους τους οποίους μπορούσα να εμπιστευτώ. Εκεί οι άνθρωποι είναι ειλικρινείς και εκτιμούν, όταν και εσύ είσαι ειλικρινής. Αυτό ισχύει ακόμα και στα σόου τους… Προτιμούν δηλαδή να κάνεις ένα σόου που σε αντιπροσωπεύει, παρά κάτι που κάνεις για να φανεί ωραίο.

Στην Αθήνα ήρθα στα 27 μου και δεν έχω βρει ακόμα πολλούς να εμπιστεύομαι. Χαχα. Παρ’ όλα αυτά μου αρέσει η Αθήνα και χαίρομαι που είμαι εδώ γιατί μου επιτρέπει να είμαι παραγωγικός. Έχει λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή, αλλά περισσότερες στη δουλειά και αυτήν την περίοδο η δουλειά μου είναι Νο 1 προτεραιότητά μου!

Το Drag παιδί σου πώς το βλέπεις; Είναι έτοιμο για την σκηνή;

Έτοιμος είναι όποιος το νιώθει. Εγώ προσπαθώ να τον δασκαλεύω, αλλά όπως όλα τα παιδιά…Αντιδρά…

Σωκράτης/Socrates: Ναι, δεν έχω κατασταλάξει ακόμα, που σημαίνει ότι τρώω πολλές ώρες προβάροντας στο σπίτι και ξοδεύω πολλά χρήματα σε διάφορα πραγματάκια και έχω ακόμα την σχολή μου. Γενικά πιστεύω πως αν είσαι σίγουρος πως αν έχεις βρει αυτό που όντως θες να ακολουθήσεις, πρέπει να το πας σιγά σιγά. Έτσι και εγώ δεν βιάζομαι καθόλου τώρα.

Ως νεότερος, πως σου φαίνεται η Drag σκηνή της Αθήνας;

Ισχύει κάτι για την drag σκηνή, που ισχύει και για πολλά πράγματα στην Ελλάδα: είμαστε πολύ λίγες Drag Queens και πόσο γραφικό, τρωγόμαστε τόσο πολύ αναμεταξύ μας… Εγώ, όμως, χαίρομαι γιατί είμαι πολύ τυχερός που έχω drag μαμά τον Θέμη που και αυτός όπως και εγώ βλέπουμε το Drag ως τέχνη/τρόπο έκφρασης!

Και μία τελευταία ερώτηση Holly Grace, για να κλείσουμε και να απολαύσουμε το show. Τι κάνεις μόλις τελειώσει το show;

Πρώτα απ΄όλα τρέχω να βγάλω τα τακούνια μου.. Μετά γυρίζω σπίτι, φτιάχνω καφέ, βγαίνω στο μπαλκόνι, βλέπω το ξημέρωμα και ακούω…μουσική, ξέρετε εσείς 😜.

Ευχαριστούμε πολύ το Shamone Club για την ζεστή φιλοξενία του, την Εύα Μπεσελμέ για τις φωτογραφίες της και φυσικά τον Θέμη και τον Σωκράτη για τον χρόνο τους!

Σχόλια