Είχε δεν είχε ήρθε και ο Νοέμβρης μαζί με το αγαπητό μας Σαββατοκύριακο! Τσέκαρε τι σου ετοιμάσαμε! Προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο στην Αθήνα κι όχι μόνο!

Επιμέλεια: Δανάη Μπασαντή και Βασιλική Κοκμοτού

Η ώρα άλλαξε και μπήκαμε και επισήμως στους χειμερινούς μας ρυθμούς. Για να αποτινάξουμε, λοιπόν, τη ρουτίνα της εβδομάδας προσπαθήσαμε να βρούμε προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο με ενδιαφέρον!

Σίγουρα θα χαλαρώσεις, αλλά δεν θα βαρεθείς! Θα βγούμε έξω, αλλά θα μείνουμε και μέσα.

Θα γυρίσουμε σε γνώριμες γειτονιές της Αθήνας, αλλά θα εισπνεύσουμε και το δροσερό
αεράκι της θάλασσας (αν μας το επιτρέψει ο καιρός φυσικά)!

Θα φροντίσουμε και το πνεύμα μας, αλλά και το σώμα μας!
Έτσι δεν αρμόζει άλλωστε σε ένα Σαββατοκύριακο; Να έχεις επιλογές για τα πάντα! Για πάμε να δούμε παρακάτω!

1. Έκθεση «Η Εικόνα της Γυναίκας στη Νεοελληνική Ζωγραφική (19ος-20ός αιώνας)» του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη.

προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο

Οι Έλληνες ζωγράφοι εμπνέονται από τη γυναικεία μορφή και την αποτυπώνουν στα έργα τους.

Από το Θεόδωρο Βρυζάκη στο Νικόλαο Γύζη και από τον Κωνσταντίνο Παρθένη στο Γιάννη Μόραλη, οι γυναικείες μορφές αφηγούνται την εξέλιξη των εποχών αλλά και των εικαστικών ρευμάτων.

Η εικόνα της Ελληνίδας, όπως διαμορφώθηκε μέσα στη νεοελληνική τέχνη από το 19ο έως τον 20ο αιώνα, προβάλει τα ιδανικά της κάθε εποχής. Διατρέχοντας τα χρόνια, η γυναίκα παρουσιάζεται από τους καλλιτέχνες να εκπέμπει συναισθήματα, να αναλαμβάνει ρόλους, να προβάλλει κοινωνικές συμβάσεις και να αποκαλύπτει σε εμάς έναν αθέατο δικό της κόσμο.

Αυτή η περιοδική έκθεση είναι μια συνεργασία του Ιδρύματος Θεοχαράκη με την Εθνική Πινακοθήκη και θα διαρκέσει από τις 24/10/2018 έως και τις 3/2/2019.

2. Εκδρομή στη θάλασσα στη Λούτσα

προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο

Όταν έχει λιακάδα το Σαββατοκύριακο τότε μια εκδρομή στη θάλασσα ακούγεται δελεαστική. Αν μένεις κοντά στην Ανατολική Αττική, μάζεψε την παρέα σου και γραμμή για Λούτσα.

Δίπλα στην παραλία, στη βορεινή άκρη, βρίσκεται το Surf Club Nissakia, ένα καφέ-μπαρ-εστιατόριο που λειτουργεί όλο το χρόνο, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το βράδυ. Η παραλία της Λούτσας θεωρείται ο παράδεισος των θαλάσσιων σπορ. Απολαμβάνεις τον καφέ ή το φαγητό σου χαζεύοντας τις ιστιοσανίδες να σκίζουν τα κύματα.

προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο

Η θέα των πολύχρωμων πανιών και αετών να τεντώνονται και να φουσκώνουν από το θαλασσινό αέρα καθώς γλιστρούν πάνω στο νερό είναι συναρπαστική. Μια μικρογραφία της Σάντα Μόνικα στην Αττική!

Αν είσαι αρκετά τολμηρός, το surf club παρέχει τη δυνατότητα να ενοικιάσεις εξοπλισμό για να δοκιμάσεις να παίξεις κι εσύ με τον άνεμο.

3. Βιβλιοπρόταση: Origin του Dan Brown

προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο

Αν σου αρέσει η δράση, η περιπέτεια, το μυστήριο, η αποκρυπτογράφηση, η τέχνη, τα εντυπωσιακά μνημεία, η ιστορία, η αγωνία, η εξερεύνηση μεγάλων πόλεων και οι ανατροπές αλλά δεν θέλεις να σε φάνε οι δρόμοι τότε σίγουρα θα σε συνεπάρει το βιβλίο Origin του Dan Brown.

Στη Βαρκελώνη ξεκινάει αυτή τη φορά η περιπέτεια του καθηγητή συμβολολογίας και θρησκευτικής εικονολογίας του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Λάνγκτον. Ο συγγραφέας των πολυδιαβασμένων αστυνομικών θρίλερ Κώδικας Ντα Βίντσι και Inferno αυτή τη φορά επιλέγει την Ισπανία για να διαπλέξει ένα μυστήριο που η θρησκεία, η επιστήμη και η τέχνη συναντιούνται.

4. Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο

Αρχαία Αγορά-Ναός Ηφαίστου | Φωτογραφία: Δανάη Μπασαντή

Στην Ελλάδα κάθε μεγάλη πόλη έχει το δικό της αρχαιολογικό μουσείο. Εσύ έχεις επισκεφτεί το αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο της πόλης σου;

Αυτή την Κυριακή, όπως και κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου του εκάστου έτους, η είσοδος στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία είναι ελεύθερη.

5. Βραδιές στο Αστεροσκοπείο

προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο

Σάββατο 3/11/2018
Ώρα: 6-8 μ.μ.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στεγασμένο σε ένα υπέροχα κομψό κτίριο του 19ου αιώνα ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό της Action Plus. Η αστροφυσικός Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού μας μιλά για τη μουσική του σύμπαντος, τους αστερισμούς και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Το τηλεσκόπιο Δωρίδη μας περιμένει για παρατήρηση του ουρανού, ενώ οι αίθουσες του Αστεροσκοπείου ανοίγουν για εμάς για να θαυμάσουμε τους θησαυρούς και τα μυστικά της βιβλιοθήκης του.

Οι θεματικές ομιλίες πραγματοποιούνται όλα τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου, και η θεματική αυτού του Σαββάτου είναι: «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων».

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την πρόσβαση, το κόστος και τη δήλωση συμμετοχής, μπορείς να βρεις στο σύνδεσμο.

6. Χαλαρή έξοδος στα Πετράλωνα

προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο

Μία «γειτονιά» της Αθήνας που έχει πολύ καλά κρυμμένες, αλλά καθόλου δύσκολες στο να τις βρεις, προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το καθιστούν βαρετό!

Βρες εδώ μερικές μόνο από τις επιλογές που έχεις για έξοδο στα Πετράλωνα!

Γιατί κάτι μας λέει ότι πρέπει να ακολουθήσει κι άλλο άρθρο για εξόδους στα Πετράλωνα, μιας και διαρκώς ανακαλύπτουμε νέα στέκια!

7. «Η κοσμοπλάστρα μουσική» του Zbigniew Preisner, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο

Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Νοεμβρίου, 8.30-11 μ.μ.

Ο συνθέτης των ταινιών του Κριστόφ Κισλόφσκι Μπλε, Κόκκινη, Λευκή ταινία, Η διπλή ζωή της Βερόνικας, Δεκάλογος κ.α. έρχεται στην Αθήνα για να μας θυμίσει ότι η αληθινή μουσική αναβλύζει αγάπη, αναβλύζει τη μόνη δύναμη που μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους και τους λαούς…

«Η μουσική μου δεν είναι κλασική, όμως ταυτοχρόνως δεν είναι και μουσική ταινιών με τη στενή του όρου έννοια. Φτιάχνω δημιουργίες. Γράφω δημιουργική μουσική με την καρδιά. Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης: Ζούμε με συναισθήματα, όχι με τις ώρες στο ηλιακό ρολόι. Θα έπρεπε να μετράμε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς…»

Έτσι περιγράφει τη μουσική του ο σπουδαίος συνθέτης Ζμπίκνιου Πράισνερ, που έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει, στις 3 και στις 4 Νοεμβρίου, δύο εφ’ όλης της ύλης συναυλίες, στο Μέγαρο.

Συμμετέχουν:
LISA GERRARD, ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ, EDYTA KRZEMIEN σοπράνο, KONRAD MASTYLO πιάνο, ZBIGNIEW PALETA βιολί, Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Μικτή Χορωδία «Νίκος Αστρινίδης».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να ακολουθήσεις τον παρακάτω σύνδεσμο.

8. Φεστιβάλ Χειροτεχνίας «Χειροτέχνικα» στο HELEXPO στο Μαρούσι

Χειροτέχνικα

Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Νοεμβρίου, 10π.μ.- 9μ.μ.

Η Χειροτέχνικα, το μεγαλύτερο festival χειροτεχνίας και DIY στην Ελλάδα, ετοιμάζεται με πολύ όρεξη για την όγδοη διοργάνωσή της, που θα γίνει από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου στο Helexpo Μαρούσι.

Στα εννέα ειδικά διαμορφωμένα Craft Room, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και να παρακολουθήσουν από μία πληθώρα σεμιναρίων, που αριθμητικά θα πλησιάζει τα 150 και το καθένα θα απευθύνεται σε 12 άτομα. Όλα τα υλικά περιλαμβάνονται στο κόστος των σεμιναρίων, ενώ παίρνεις μαζί σου και το αντικείμενο που έφτιαξες κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ «Χειροτέχνικα» μπορείς να βρεις εδώ.

9. Παράσταση «Η σημασία να είναι κανείς ειλικρινής» του Όσκαρ Ουάιλντ, στο Θέατρο Αλκμήνη

προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο

Η κλασική κωμωδία του Όσκαρ Ουάιλντ, «Η σημασία να είναι κανείς ειλικρινής» από την ομάδα «New Lab Theatre Company», σε σκηνοθεσία της Όλγας Τζωρτζ για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Αλκμήνη από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 12 Ιανουαρίου 2019 κάθε Σάββατο, στις 19:00, μόνο για λίγες παραστάσεις.

Υπόθεση:

Δύο νέοι κύριοι ξεγελούν την αλήθεια για να βάλουν λίγο ενθουσιασμό στη μονότονη ζωή τους. Ο κύριος Ουόρδινγκ εφευρίσκει έναν αδελφό, τον Έρνεστ, τον οποίο χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για να αφήνει τη βαρετή ζωή του πίσω στην εξοχή και να επισκέπτεται την εξαιρετική Γκουέντολιν στο γοητευτικό Λονδίνο.

Ο κύριος Μονκρίηφ αποφασίζει να πάρει το όνομα του φανταστικού αδελφού Έρνεστ και επισκέπτεται το σπίτι του κύριου Ουόρδινγκ στην εξοχή. Τα πρόσωπα συναντιούνται και εμπλέκονται σε μια σειρά από διασκεδαστικά γεγονότα, αντιμετωπίζοντας έτσι την κρυφή τους επιθυμία να είναι ο σοβαρός και ειλικρινής εαυτός τους.

Σκηνοθεσία: Όλγα Τζωρτζ
Σκηνικά: Όλγα Τζωρτζ
Κοστούμια: Βικτωρία Γιαννάκη, Έβελυν Κάκκου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Φωτογραφίες: Σύλβια Κουβέλη
Διανομή:
Άλτζερνον: Γιάννης Δαμάλας, Τζακ: Γιώργος Στυλ, Λαίδη Μπράκνελ: Ιωάννα-Μαρία Μπατή, Γκουέντολιν: Εύα Ζουμπουνέλλη, Σέσιλι: Βίκυ Μιχαλοπούλου, Μις Πρισμ: Ελεάννα Χρυσανθοπούλου, Τζάζουμπλ: Ευθύμης Ξυπολιτάς

Στο πιάνο η Κατερίνα Δεληγιαννίδου.

Αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ, αλλά και για οχτώ ακόμη έργα του, μπορείς να πατήσεις εδώ.

10. Βγες για τρέξιμο

προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο

Ίσως θα μπορούσα κάθε φορά που γράφω το όνομά μου, να το γράφω κάπως έτσι «Βασιλική-τρέξιμο», αλλά εντάξει, όχι! Ως λάτρης του τρεξίματος, προτείνω να κλείσεις το Σαββατοκύριακό σου φορώντας τα αθλητικά σου και βγαίνοντας όπου επιθυμείς, για ένα χαλαρό ή με περισσότερη ένταση τρέξιμο.

Μπορείς αν θέλεις να τσεκάρεις και μερικά πάρκα στην Αθήνα που είναι ό,τι πρέπει για τη γυμναστική σου!

Θα χαλαρώσεις, θα αδειάσεις το μυαλό σου από κάθε είδους χαζή και αρνητική σκέψη, θα βάλεις σε σειρά όσες πρέπει και θα είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις δυναμικά την εβδομάδα σου.

Όχι, οι Δευτέρες δεν είναι άσχημες αν έχεις περάσει όμορφα το Σαββατοκύριακο!


Ελπίζουμε να βρήκες ενδιαφέρουσες τις προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο που σου ετοιμάσαμε!
Ό,τι κι αν επιλέξεις φρόντισε να περάσεις καλά και να ξεκουραστείς (όπως ο Goofy στη φωτογραφία εξωφύλλου)! 😉

Σχόλια