Η γραφικότητα «ετοιμάσου να ζήσεις την καλύτερη περίοδο της ζωής σου» που ακούς από τους μεγαλύτερους όταν φεύγεις για φοιτητής, τελικά είναι αλήθεια.

Ο καθένας θα έχει τους δικούς του λόγους που θα ήθελε να ζήσει για πάντα ως φοιτητής. Εγώ θα σου πω τους δικούς μου και ελπίζω να συμφωνούμε γιατί τα φοιτητικά χρόνια είναι τα καλύτερα!

1) Γιατί είναι η μοναδική περίοδος της ζωής σου που δικαιολογείται να είσαι χαραμοφάηςφοιτητικά χρόνια

Από τα πιο σημαντικά. Ξεκινάει μία περίοδος κατά την οποία μπορείς να κάνεις τη ζωάρα σου και να μη νιώθεις τύψεις που καταναλώνεις ασύστολα το οικογενειακό εισόδημα που σου προσφέρεται απλόχερα.

Σπουδάζεις, έχεις ανάγκες και για αυτό η οικογένεια δουλεύει για πάρτη σου. Ευχαριστήσου τον ρεμπεσκέ εαυτό σου όσο μπορείς, γιατί πολύ σύντομα θα πρέπει να βρεις δουλειά. Υπάρχουν και συμφοιτητές σου που δουλεύουν αχαΐρευτε/η!

2) Γιατί γίνεσαι άνθρωπος

Τέρμα τα σχολικά βιβλία. Εδώ μιλάμε για γνώσεις πανεπιστημίου. Εδώ είναι που καταλαβαίνεις ότι τόσο καιρό δεν είχες ιδέα για πολύ σημαντικά ζητήματα.

Επίσης φοιτητικά χρόνιακαταλαβαίνεις ότι για πολλά ζητήματα, αυτά που ήξερες ως τώρα δεν ισχύουν.

Βέβαια, αν δεν ενδιαφερθείς εσύ να μάθεις πράγματα, μην περιμένεις ότι το πανεπιστήμιο θα στα μάθει όλα ως δια μαγείας.

Γνωρίζεις εμπειρίες που-ειδικά αν είσαι από επαρχία- δεν είχες φανταστεί (όχι ότι και οι πρωτευουσιάνοι είναι ιδιαίτερα ψαγμένοι μέχρι να σπουδάσουν).

Ξεφεύγεις από τον τρόπο σκέψης της κλειστής κοινωνίας στην οποία ενδεχομένως να μεγάλωσες και καταλαβαίνεις ότι ο κόσμος δεν είναι ακριβώς όπως τον παρουσίαζε ο περίγυρός σου στο χωριό.

Εντάξει αυτό ίσως να το είχες ψυλλιαστεί από πριν, αλλά πλέον σιγουρεύεσαι.

Πολύ βασικό: Μαθαίνεις ότι η φράση «δεν ξέρω» δεν είναι ντροπή, αλλά το ισχυρότερό σου όπλο για να επεκτείνεις συνεχώς τις γνώσεις σου μέσα από το διάλογο.

Αν δεν έχεις καταλάβει αυτό, σόρρυ αλλά σπούδασες τζάμπα.

3) Γιατί μαθαίνεις τον εαυτό σου

Έφτασε η στιγμή να καταλάβεις (ή και όχι) το λόγο ύπαρξής σου και το σκοπό σου σε αυτή τη ζωή. Παρατηρείς το πώς συμπεριφέρεσαι σε καινούρια άτομα, σε καταστάσεις που ίσως να μην είχες ξαναζήσει και σίγουρα εκπλήσσεσαι με τις πτυχές τις προσωπικότητάς σου που δεν είχες ανακαλύψει.

φοιτητικά χρόνιαΛαμβάνεις υπόψη σου πάρα πολλά ερεθίσματα από τους γύρω σου σε σχέση με τη συμπεριφορά σου.

Τα ερεθίσματα αυτά σε βοηθούν να καταλάβεις τι αρέσει στους άλλους σε σχέση με εσένα και τι τους ενοχλεί (το πόση σημασία έχει αυτό βέβαια, είναι σχετικό).

Στο τέλος της ημέρας κατά πάσα πιθανότητα θα είσαι μόνος σου σπίτι. Αυτό θα συμβεί πολλές φορές και θα το αναπολείς όταν δε θα συμβαίνει.

Τότε είναι η στιγμή που θα έχεις όλο το χρόνο να επεξεργαστείς όλες τις πληροφορίες που έχεις συλλέξει και να καταλάβεις ποιος πραγματικά είσαι. Μείνε μόνος σου!

4) Γιατί οι υποχρεώσεις σου δεν είναι και τόσο πιεστικέςφοιτητικά χρόνια

Πας πανεπιστήμιο όποτε θες. Εντάξει, αν έχεις υποχρεωτικά μαθήματα αλλάζει λίγο η κατάσταση, αλλά ο κανόνας είναι ότι δε σε πιέζει κανείς να τα παρακολουθείς όλα. Έχεις την ευχέρεια να επιλέξεις ποια μαθήματα θα παρακολουθείς και ποια θα πιστολιάζεις.

Για παράδειγμα, ίσως από τις καλύτερες εμπειρίες που σου προσφέρει το πανεπιστήμιο είναι η εξής κατάσταση: βάζεις ξυπνητήρι για να πας μάθημα το πρωί, ξυπνάς, κλείνεις το ξυπνητήρι, γυρνάς πλευρό και συνεχίζεις να κοιμάσαι. Και δε σου λέει κανείς τίποτα! Εκτός από τους γονείς σου οι οποίοι θα το ξέρουν μόνο αν τους το έχεις πει εσύ.

5) Γιατί είσαι για πρώτη φορά αυτόνομος

Ίσως κάποιοι φοιτητές εκτός από αυτόνομοι να είναι και ανεξάρτητοι. Και μπράβο τους! Βασικά όμως, οι περισσότεροι χρηματοδοτούνται από τους γονείς τους, οπότε δεν είναι ανεξάρτητοι σε καμία περίπτωση.

Είναι όμως αυτόνομοι. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν τη διακριτική ευχέρεια να ρυθμίζουν την καθημερινότητά τους (πάντα με βάση τα μέσα που έχουν διαθέσιμα).

Πιθανότατα για πρώτη φορά να φροντίζουν μόνοι τους τον εαυτό τους, ανακαλύπτοντας ότι οι δουλειές στο σπίτι δεν γίνονται από μόνες τους.

Πέρα από την αυτονομία στην επιβίωση όμως, διαθέτεις αυτονομία και στη διασκέδαση. Φεύγεις από το σπίτι όποτε γουστάρεις και ομοίως γυρνάς σε αυτό. Δεν έχεις γκρίνιες, δεν έχεις ιδιαίτερους περιορισμούς σε ό, τι θες να κάνεις. Και αν έχεις τηλεφωνικές γκρίνιες, είναι πανεύκολο να τις προσπεράσεις.

Γενικότερα, εσύ είσαι πλέον αυτός που βάζει τους κανόνες στη ζωή σου. Κάνεις τις επιλογές σου και, φυσικά, είσαι υπεύθυνος για αυτές.

6) Ωριμότητα-ανωριμότητα: η απόλυτη ισορροπία

Είσαι αρκετά ανώριμος ώστε να διασκεδάζεις συνεχώς και χωρίς καθόλου ποιότητα και σιγά σιγά αποκτάς την απαραίτητη ωριμότητα που σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι την ανωριμότητά σου (what?). Μπαίνεις δηλαδή σε μία φάση όπου αποκτάς την κριτική ικανότητα να επιλέγεις πότε θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν ταγάρι και πότε σαν άνθρωπος.

Είσαι όσο ώριμος και όσο ανώριμος χρειάζεται να είσαι. Έχεις βρει τη χρυσή τομή στη ζωή σου!φοιτητικά χρόνια

7) Γιατί όταν τελειώνεις, νοσταλγείς το 1ο έτος

Και το 2ο. Και το 3ο. Το 4ο όχι και τόσο, γιατί είναι το τελευταίο και δε σε ενθουσιάζει. Δεν ξέρω πώς να το αναπτύξω αυτό το μπούλετ. Θα το καταλάβεις όταν θα δώσεις την τελευταία σου εξεταστική.


Αυτοί ήταν μόνο 7 από τους δεκάδες λόγους που σου επιβεβαιώνουν ότι από τα 18 έως τα (συμπληρώστε αριθμό) ίσως ζεις την καλύτερη περίοδο της ζωής σου. Αν δεν σε κάλυψαν, δε με νοιάζει πες μας τους δικούς σου!

Υ.Γ.: ΠΡΟΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ: Σας παρακαλώ, μην μπείτε ΣΕ ΚΑΜΙΑ παράταξη.

Σχόλια