Ποια είναι τα μυστικά για μια ομαλή συγκατοίκηση;

Η συγκατοίκηση έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της. Αν ήδη έχεις συγκάτοικο, τότε έχεις βιώσει όλες τις πτυχές της. Αν πάλι, σκέφτεσαι να συγκατοικήσεις με κάποιον χρειάζεσαι κάποιες συμβουλές για να πας τη σχέση σου με το συγκάτοικο ένα βήμα παραπέρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα σου φανούν χρήσιμες εάν θέλεις να βελτιώσεις την ατμόσφαιρα του σπιτιού.

1. Να μοιράζεστε τις δουλειές του σπιτιού

Το σπίτι είναι ένας χώρος στον οποίο θέλοντας και μη περνάς πολύ χρόνο (ειδικά αν δεν είσαι πρώτο έτος). Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να αποπνέει ζεστασιά και ηρεμία, ώστε να θέλεις να περάσεις χρόνο μέσα σε αυτό. Όταν, λοιπόν, συγκατοικείς με κάποιον έχεις την ευθύνη να σέβεσαι αυτή του την ανάγκη και το αντίστροφο φροντίζοντάς το.

Μερικές φορές όμως μπορεί κάποιος από τους δύο να επωμιστεί όλο το βάρος του σπιτιού. Αυτό είναι αρκετά άσχημο επειδή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσει  σε καβγάδες, αλλά και σε ένα ακατάστατο σπίτι αφού το σπίτι για 2 θα είναι κάπως…μεγάλο για να το διαχειριστεί ένα άτομο μόνο του!

5 συμβουλές για μία ομαλή συγκατοίκηση

2. Nα μοιράζεστε το φαγητό (και γενικώς τα πράγματα του σπιτιού)

O Joey μπορεί να μη μοιράζεται το φαγητό του, αλλά αν εσύ θέλεις να κυλήσει ομαλά η συγκατοίκησή σου θα πρέπει να το μοιραστείς. Και αυτό ισχύει για όλα τα πράγματα μέσα στο σπίτι. Το καλύτερο κατά την ταπεινή άποψη (και εμπειρία μου) είναι ο καθένας να αγοράζει τα δικά του πράγματα, αλλά να αποδεχτείτε και οι δύο ότι κάποια στιγμή ο συγκάτοικός σου θα θελήσει να δοκιμάσει από τα μπισκότα σου/να χρησιμοποιήσει το σαμπουάν σου ή αν συγκατοικείς με εμένα να κλέψει τα παπλώματά σου (sorry συγκάτοικε, δε θα τα πάρεις πίσω 😛 ).

5 συμβουλές για μία ομαλή συγκατοίκηση

Αυτός είναι ο Joey. Ο Joey δε μοιράζεται το φαγητό του. Μη γίνεις σαν το Joey.

3. Να σέβεστε την ιδιωτικότητα του συγκατοίκου σας

Όταν συγκατοικείς με κάποιον προφανώς θα τον βλέπεις κάθε μέρα και θα περνάς αρκετό χρόνο μαζί του. Ωστόσο δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Και σίγουρα κάποιες θα είναι πιο άσχημες από τις άλλες. Εκείνες τις ημέρες ίσως ο συγκάτοικος σας να θέλει να μείνει μόνος του. Αυτό ΠΡΕΠΕΙ να το σεβαστείτε. Αυτό συνεπάγεται ότι δε θα έχετε καλεσμένους σπίτι, δε θα κάνετε πολλή φασαρία και δε θα τον ενοχλείτε 24/7.
5 συμβουλές για μία ομαλή συγκατοίκηση

 

4. Λογαριασμοί

Αν με το που παίρνετε χρήματα στα χέρια σας τα σπαταλάτε ακατάπαυστα, ίσως θα πρέπει να το σκεφτείτε εις διπλούν όταν συγκατοικείτε, αφού μπορεί να εκθέσετε τόσο τον εαυτό σας, όσο και τον συγκάτοικό σας.

Επίσης αν τύχει και έχετε συγκεντρώσει τα χρήματα για τους λογαριασμούς του σπιτιού πριν τον συγκάτοικό σας, καλό θα ήταν να δείξετε λίγη επιείκεια, αφού μπορεί να μην ευθύνεται άμεσα ο συγκάτοικό σας για αυτό. Η καλύτερη λύση, άλλωστε, είναι η συζήτηση με σκοπό να βρείτε την αμεσότερη λύση.

5 συμβουλές για μία ομαλή συγκατοίκηση

Αν δε θέλετε μία τέτοια selfie μ η ν φάτε όλα τα χρήματά σας την 1η εβδομάδα που θα τα πάρετε.

5. Αναπτύξτε κάποιες κοινές συνήθειες

Αυτή είναι μία συμβουλή που κάποιοι είτε την θεωρούν δεδομένη, είτε την θεωρούν περιττή. Εγώ πάντως θεωρώ ότι πάει τη συγκατοίκηση σε ένα ιδιαίτερο επίπεδο καλής φιλίας. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποια τρελή συνήθεια – μπορείτε να βλέπετε μία ίδια σειρά ή να τρώτε μαζί (σχεδόν) κάθε μεσημέρι.


Όπως και να ‘χει ο μόνος τρόπος για να μη νευριάζεις με το παραμικρό με το συγκάτοικό σου είναι να είσαι φίλος μαζί του και να τον κατανοείς. Και αυτό γίνεται μόνο όταν περνάς έστω και λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί του. Think about it!

 

Σχόλια