Αυτά τα φιλοσοφικά βιβλία είναι από τα πιο βασικά και όντας φοιτητής σίγουρα αξίζει να τα διαβάσεις!

Αξίζει να τα διαβάσεις όλα!

1. Ο ηγεμόνας- Μακιαβέλι

Αποτελεί μια “σύντομη, περιεκτική και ξεκάθαρα διατυπωμένη πραγματεία” σχετικά με την τέχνη της εξουσίας. Γράφτηκε στα τέλη του 1513, εν μέσω προσωπικής και επαγγελματικής κρίσης του Μακιαβέλι, ο οποίος είχε εκτοπιστεί εκείνον τον καιρό από τα δημόσια πράγματα, σε μια ιδιότυπη εξορία.

Όπως έχει πει και ο Γκράμσι, ο Μακιαβέλι έδωσε στον λαό τα όπλα μέσα από τον ηγεμόνα για να καταλάβουν πώς λειτουργεί η κοινωνία. Ένα από τα πιο βασικά βιβλία που οι φοιτητές των Πολιτικών Επιστημών διαβάζουν από τα πρώτα έτη.

Δες εδώ: Αφιέρωμα στον Νικολό Μακιαβέλι 

2. H τέχνη του πολέμου- Sun Tzu

O Σουν Τζου ήταν ένας θρυλικός στρατιωτικός στρατηγιστής στην αρχαία Κίνα και συγγραφέας του διάσημου βιβλίου The Art of War. Ήταν αυθεντία στην ήπια ισχύ και πατέρας του ευέλικτου πολέμου. Προτιμούσε να κερδίζει χωρίς να πολεμάει, ή τουλάχιστον να κερδίζει πρώτα τις ευκολότερες μάχες.

Τα διδάγματα του Σουν Τζου εκτείνονται πέρα από το θέατρο μαχών γιατί επικεντρώνονται στην εύρεση του καλύτερου τρόπου επίτευξης των στόχων. Οι προσεγγίσεις του εφαρμόζονται παντού: από την επιχείρηση μέχρι την απώλεια κιλών.

Δες εδώ: Σουν Τζου: Η στρατιωτική στρατηγική του για να αποκτήσεις νέες συνήθειες

3. Περί του κοινωνικού συμβολαίου ή αρχές του πολιτικού δικαίου- Ζαν Ζακ Ρουσώ

Το κοινωνικό συμβόλαιο είναι ένα βιβλίο σταθμός για τις πολιτικές επιστήμες και ιδιαίτερα για τον φιλελευθερισμό και φυσικά την γαλλική επανάσταση. Για πρώτη φορά εκεί ο Ρουσώ μιλάει για την ελεύθερη βούληση.

«Ο άνθρωπος γεννήθηκε ελεύθερος αλλά παντού είναι στις αλυσίδες. Και εκείνος που πιστεύει ότι είναι κύριος άλλων είναι ο ίδιος περισσότερο σκλάβος από αυτούς».  Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το πρώτο κεφάλαιο από το «Κοινωνικό Συμβόλαιο» τoυ Ρουσσώ.

Δες εδώ: Ζαν-Ζακ Ρουσσω: Ένας Γάλλος ριζοσπάστης!

4. Κομμουνιστικό Μανιφέστο- Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς

Ό,τι και να πούμε γι’ αυτό το μανιφέστο είναι λίγο. Ένα από τα πιο επιδραστικά βιβλία των τελευταίων αιώνων. Διαβάζοντας το κομμουνιστικό μανιφέστο θα είσαι σε θέση να διαβάσεις πολλούς συγγραφείς και φιλοσόφους που έχουν επηρεαστεί από αυτό και να τους αντιληφθείς πολύ πιο εύκολα.

5. Ο επαναστατημένος άνθρωπος – Αλμπέρ Καμύ

Σ αυτό το βιβλίο ο Αλμπέρ Καμύ  εξετάζει τα μεγάλα στάδια του επαναστατικού πνεύματος, από τη Γαλλική ως τη Ρωσική Επανάσταση, από το Σαντ μέχρι τους σουρεαλιστές, περνώντας μέσ από τους αναρχικούς, τους μηδενιστές, το Μαρξ και το Νίτσε. «Επαναστατώ, άρα υπάρχουμε»» επιβεβαιώνει ο Αλμπέρ Καμύ.

Η εξέγερση είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε το παράλογο. Αλλά το αληθινό θέμα του «Επαναστατημένου ανθρώπου» είναι τα ερωτήματα που θέτει το διεισδυτικό πνεύμα του Καμύ: Πώς ο άνθρωπος, στο όνομα της εξέγερσης, συμβιβάστηκε με το έγκλημα; Πώς η εξέγερση κατέληξε στα αυταρχικά κράτη του 20ου αιώνα που αντιγράφουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης; Πώς η ανθρώπινη περηφάνια αλλαξοδρόμησε;

Ο «Επαναστατημένος άνθρωπος» είχε ευθύς εξαρχής τεράστιο αντίκτυπο, προκάλεσε όμως και πολλές αντιδράσεις από διάφορες πλευρές: κομουνιστές, σουρεαλιστές, υπαρξιστές, χριστιανούς… Οι σύγχρονοι του Καμύ δεν ήταν αρκετά ώριμοι για να παραδεχτούν αλήθειες που επιβλήθηκαν τα κατοπινά χρόνια, καθιστώντας τον «Επαναστατημένο άνθρωπο» έργο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Σχόλια