Ο Σουν Τζου και η στρατηγική του εφαρμόζονται ακόμα και στις νέες μας συνήθειες!

O Σουν Τζου ήταν ένας θρυλικός στρατιωτικός στρατηγιστής στην αρχαία Κίνα και συγγραφέας του διάσημου βιβλίου The Art of War. Ήταν αυθεντία στην ήπια ισχύ και πατέρας του ευέλικτου πολέμου. Προτιμούσε να κερδίζει χωρίς να πολεμάει, ή τουλάχιστον να κερδίζει πρώτα τις ευκολότερες μάχες.

Τα διδάγματα του Σουν Τζου εκτείνονται πέρα από το θέατρο μαχών γιατί επικεντρώνονται στην εύρεση του καλύτερου τρόπου επίτευξης των στόχων. Οι προσεγγίσεις του εφαρμόζονται παντού: από την επιχείρηση μέχρι την απώλεια κιλών.

Η μάχη για καλύτερες συνήθειες

Πολύ συχνά προσπαθούμε να αποκτήσουμε νέες συνήθειες, να επιτύχουμε μεγάλους στόχους, να «νικήσουμε στη ζωή» κάνοντας επιθέσεις στον εχθρό μας (τις παλιές μας συνήθειες) μέσα από τις μάχες που δίνουμε.

Και όταν βγαίνουμε εκτός τροχιάς και αποτυγχάνουμε στους στόχους μας, κατηγορούμε τον εαυτό μας γιατί «δεν το θέλαμε τόσο πολύ» και γιατί δεν είχαμε αρκετή θέληση. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, η αποτυχία δεν είναι αποτέλεσμα φτωχής θέλησης, αλλά φτωχής στρατηγικής.

Ο Σουν Τζου δε θα ηγούνταν στρατού σε μια μάχη όπου το θέατρο δε θα ήταν υπέρ της δικής του πλευράς. Δε θα ξεκινούσε με επίθεση στο ισχυρό σημείο του εχθρού. Παρόμοια, θα πρέπει να κάνουμε εύκολες βελτιώσεις στις συνήθειές μας πρώτα, να χτίσουμε τη δύναμή μας και να εγκαταστήσουμε μια καλύτερη θέση από την οποία να επιτεθούμε στις πιο δύσκολες αλλαγές.

Σουν Τζου, η αυθεντία στις συνήθειες

Ας προσαρμοστούμε στα διδάγματά του για να χτίσουμε καλύτερες συνήθειες.

Παράδειγμα 1:

  • Sun Tzu:«Μπορείς να είσαι σίγουρος για την επιτυχία στις επιθέσεις σου, αν επιτίθεσαι σε ανυπεράσπιστα μέρη».
  • Προσαρμοσμένο: «Μπορείς να είσαι σίγουρος για την επιτυχία στις συνήθειές σου, αν χτίζεις συνήθειες που είναι εύκολο να διατηρήσεις».

Παράδειγμα 2:

  • Sun Tzu:«Θα νικήσει αυτός που γνωρίζει πότε να παλέψει και πότε να μην παλέψει».
  • Προσαρμοσμένο: «Θα βελτιώσει τη συμπεριφορά του αυτό που ξέρει με ποιες συνήθειες να ξεκινήσει και ποιες να αφήσει αργότερα».

Παράδειγμα 3:

  • Sun Tzu:«Ένας έξυπνος στρατηγός αγνοεί ένα στρατό όταν το πνεύμα είναι ενθουσιώδες, αλλά του επιτίθεται όταν είναι νωθρό και τείνει να αποχωρήσει».
  • Προσαρμοσμένο: «Ένας έξυπνος άνθρωπος αγνοεί τις περιοχές όπου οι κακές συνήθειες είναι δυνατότερες, αλλά τους επιτίθεται όταν είναι αδύναμες και εύκολο να αλλάξουν».

Πάλεψε σε μάχες που θα νικήσεις

Το να γίνεις καλύτερος δεν είναι θέμα θέλησης ή εργασιακής ηθικής. Είναι θέμα στρατηγικής. Αυτό που οι άνθρωποι υποθέτουν ως έλλειψη θέλησης ή απροθυμία για αλλαγή είναι συχνά συνέπεια της προσπάθειας να χτίσουμε καλές συνήθειες σε ακατάλληλο περιβάλλον.

Χτίσε τις συνήθειές σου εκεί που είναι εύκολο να το κάνεις. Επαναπροσδιόρισε την κατάσταση. Δημιούργησε ένα παιχνίδι όπου οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου.

Ακούγεται εύκολο, αλλά πόσο συχνά βρίσκεις τον εαυτό σου να παλεύει δύσκολες μάχες και να αγνοεί τις εύκολες; Υπάρχει χρόνος να αγωνιστείς τις δύσκολες μάχες. Κέρδισε τις εύκολες πρώτα.

Το εξυπνότερο μονοπάτι για τη βελτίωση είναι αυτό της λιγότερης αντίστασης.

Πηγή

Σχόλια