Πάσχα 2018: Συγκεντρώσαμε τις 17 πιο κατανυκτικές εκκλησίες της Αθήνας για να κάνεις ατμοσφαιρικότατη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο!

Ακόμα κι αν μένεις στα προάστια της Αττικής, η Ανάσταση στο κέντρο της πόλης είναι μια εμπειρία από μόνη της. Το Πάσχα 2018, λοιπόν, τόλμησέ το και πήγαινε να κάνεις Ανάσταση στην Αθήνα. Όχι όπου κι όπου όμως!

Συγκεντρώσαμε τα πιο όμορφα εκκλησάκια του κέντρου που είτε λόγω τοποθεσίας, είτε λόγω  πιο ιδιαίτερων εθίμων αξίζει να τα επισκεφτείς!

Πάσχα 2018 Ανάσταση στον Λυκαβηττό

1)Άγιος Γεώργιος

Η πανέμορφη αυτή εκκλησία στην κορυφή του Λυκαβηττού. Το ίδιο το εκκλησάκι θυμίζει ξωκλήσι νησιού και στέκεται στη θέση του αρχαίου ναού του Ακραίου Δία. Απλώς φροντίστε να ξεκινήσετε νωρίς ή, αν είστε πιο αθλητικοί τύποι, να ανεβείτε με τα πόδια, καθώς η κίνηση του περιφερειακού εκείνη τη βραδιά είναι εξίσου ιστορική με την εκκλησία.

Η ανάβαση στον πλακόστρωτο δρόμο αποτελεί κομμάτι του τελετουργικού, καθώς για λίγα λεπτά όλοι, κρατώντας τις λαμπάδες τους στο χέρι, γίνονται μια μεγάλη πομπή.

2)Άγιοι Ισίδωροι

Βρίσκεται στην δυτική πλευρά του λόφου χτισμένο πάνω σε ένα σπήλαιο, που οριακά πρώτη φορά ακούσαμε καθώς κλέβει την εκκλησιαστική του λάμψη ο Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στην κορυφή.

Δες εδώ τις πιο πρωτότυπες και αστείες λαμπάδες για το Πάσχα 2018 για να σε κοιτάνε όλοι περίεργα στην Ανάσταση!

Πάσχα 2018 Ανάσταση στην Πλάκα

4 ναοί μέσα στα σοκάκια της Πλάκας. Οι πιστοί που σπεύδουν κάθε χρόνο στον Αγιο Νικόλαο τον Ραγκαβά (Πρυτανείου 1) καθώς και στην Παναγιά τη Χρυσοκαστριώτισσα (Θρασυβούλου 9) έχουν την ευκαιρία να κάνουν Ανάσταση στα στενά δρομάκια της Πλάκας.

Το Αγιο Φως θα φθάσει στην Αθήνα με ειδική πτήση. Ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα Ειρηναίος θα χοροστατήσει στη Λειτουργία της Ανάστασης που θα ψαλεί στο Μετόχι του Πατριαρχείου που βρίσκεται στην Πλάκα.

1)Ναός τους Σωτήρος

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, στην οδό Κλεψύδρας. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα κομψό ναό, που χρονολογείται στον 11ο αιώνα. Οι μικρές διαστάσεις του έδωσαν την προσωνυμία Σωτηράκης.

Δες εδώ τους 12 προορισμούς εντός Ελλάδος με τα πιο πρωτότυπα πασχαλινά έθιμα!

2)Ναός της Αγίας Αικατερίνης

Βρίσκεται στην Πλάκα, μεταξύ των οδών Χαιρεφώντος, Λυσικράτους, Γαλανού και Γκούρα, και έχει χτιστεί επάνω σε ερείπια αρχαίου Ιερού της Άρτεμης.

3)Ναός της Παναγίας της Γρηγορούσας

Στην καρδιά της Αθήνας, ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, στη συμβολή των οδών Δεξίππου και Ταξιαρχών, βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της πόλης, ο ιερός ναός της Παναγίας Γρηγορούσας. Είναι κτισμένος στη θέση παλαιότερου ιερού ναού, του βυζαντινού ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας

4)Ναός των Αγίων Αναργύρων

Μυσταγωγικός περίπατος στα σοκάκια της πλάκα την Μεγάλη Παρασκευή. Η πιο ατμοσφαιρική Ανάσταση για το Πάσχα 2018!

Δες εδώ τις 10 πιο οικονομικές και όμορφες λαμπάδες για το βαφτιστήρι σου!

5)Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά βρίσκεται στην οδό Πρυτανείου, στην Πλάκα, στην πιο παλιά γειτονιά της Αθήνας όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μωσαϊκό από κτίσματα κάθε εποχής.

Ο ναός χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα.

Πάσχα 2018 Ανάσταση στο κέντρο

1)Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης

Βρίσκεται κοντά στην Πνύκα και στο μνημείο του Φιλοπάππου, προς τον αυχένα του λόφου των Νυμφών (Αστεροσκοπείου).

Πρόκειται για θολωτή μονόκλιτη βασιλική των χρόνων της Τουρκοκρατίας (κατ’ άλλους του 9ου αι.). Σύμφωνα με την επικρατέστερη παράδοση, το όνομά της (Λουμπαρδιάρης ή Μπομπαρδιάρης) προέρχεται από ένα περιστατικό του 17ου αι., όταν ο Άγιος Δημήτριος προστάτευσε τους πιστούς από το μεγάλο κανόνι (Λουμπάρδα), που βρισκόταν εκεί.

2) Αγία Τριάδα – Ρώσικη εκκλησία

Για μια πιο πολυπολιτισμική εμπειρία, η Αγία Τριάδα, ή Ρώσικη εκκλησία των Αθηνών όπως είναι γνωστή, είναι η ιδανική επιλογή. Η λειτουργία γίνεται στα ρώσικα και οι ρώσικες πασχαλινές παραδόσεις «στολίζουν» τόσο τον Επιτάφιο όσο και την Ανάσταση. Βρίσκεται στην συμβολής της οδού Φιλελλήνων και Αμαλίας χωμένη μέσα στα ψηλά κτίρια.

Δες τις υπόλοιπες εκκλησίες στην επόμενη σελίδα!

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

1 2