Ο Χειμώνας είναι εδώ, τα τζάκια έχουν πάρει φωτιά και σου προτείνουμε 9 κρυμμένα χωριά της Ελλάδας που αποτελούν το απόλυτο σκηνικό για ένα 3ήμερο αναζωογόνησης!

Έχει περίπου δυο μήνες, που το νέο έτος έχει μπει για τα καλά και εσύ ήδη νιώθεις κουρασμένος και ότι ο οργανισμός σου πλέον δεν αντέχει άλλο τόση πίεση;  Μην ανησυχείς καθόλου! Το μόνο που θέλουμε από σένα είναι καλή παρέα, διάθεση και μια μικρή βαλίτσα που να χωράει τα απαραίτητα. Γιατί μερικά από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας που σου χαρίζουν μια νότα ξεγνοιασιάς από το βαρύ κλίμα της Αθήνας είναι εδώ και σε περιμένουν να τα γνωρίσεις

Τι λες; Αρχίζουμε;

Σου έχουμε και τρομερό διαγωνισμό για δωρεάν διαμονή στον τελευταίο προορισμό του άρθρου!

Πάρε μέρος και κέρδισε εδώ!

Γεωργίτσι – Λακωνία

Το πανέμορφο αυτό χωριό δεν υπάρχει. Όχι… Όντως δεν υπάρχει, καθώς έχει μόνο 130 μόνιμους κατοίκους. Αλλά, σκέψου ότι το καλοκαίρι παθαίνεις πολιτισμικό σοκ καθώς μπορεί να συναντήσεις μέχρι και τον τριτοξάδερφο που έχεις να δεις από τα πρόπερσι, καθώς ο πληθυσμός ανεβαίνει στους 2000.

Το Γεωργίτσι, λοιπόν, βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Ταϋγέτου και σε μια υπολογίσιμη απόσταση από τη θάλασσα. Ωστόσο, επειδή είναι αμφιθεατρικά χτισμένο έχεις πιάτο όλη τη θάλασσα και αυτή είναι η μαγεία του.

Για ταβέρνες μην τα συζητάς, όμως… Μία και πολύ σου είναι! Παρόλ’ αυτά και τα παϊδάκια σου θα φας και τον καφέ σου μπορείς να τον πιεις σε μία απ΄ τις δύο καφετέριες αλλά και στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού (μέχρι εσπρέσσο ζητάμε εε, αλλιώς άκυρο). Το Γεωργίτσι λοιπόν είναι όντως το χωριό της ξεκούρασης, την οποία μπορεί να σου προσφέρει απλόχερα.

Tip: Προμηθεύσου πολύ βενζίνη, καλή συντροφιά και κανα βιβλίο, αλλιώς λίγο δύσκολο να βγάλεις την νύχτα.

Μαύρο Λιθάρι και Καστριότισσα – Φωκίδα

Το Μαύρο Λιθάρι αποτελεί έναν υπέροχο χειμερινό και συνάμα καλοκαιρινό προορισμό. Αλλά και εδώ ο πληθυσμός δεν μας πολυβοηθά, αν και τα πάμε λίγο καλύτερα από το προηγούμενο χωριό καθώς είμαστε στους 400 κατοίκους. Επιτέλους, λίγος κόσμος βρε αδερφέ!

Το χωριό βρίσκεται στις πλαγιές του όρου Οίτη και το σήμα κατατεθέν του είναι ο γερο-πλάτανος στην μέση της πλατείας. Κάτω από αυτόν το πλάτανο που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές υπάρχουν μικρές καφετέριες, παραδοσιακά καφενεία και οι δυο ταβέρνες του χωριού.

Όμως… Για να φας ή θα πρέπει ή να έχεις κάνει τάμα ή να σε αγαπά ο Θεός ή να σε λυπηθεί κανας καλός άνθρωπος, γιατί αν δεν ενημερώσεις τις ταβέρνες από την προηγούμενη μέρα, μην περιμένεις να φας. Είπαμε άλλωστε… Χωριό.

Ωστόσο, ως τόπος που σέβεται την παράδοσή του, θα φας το καλύτερο κρέας. Το χωριό αυτό έχει πολλά περισσότερα να δεις από τα υπέροχα βιβλία και τα επιτραπέζια που θα έχεις μαζί σου (δε λέω, καλά κι αυτά, αλλά άλλο πράγμα η θέα). Αποτελεί έναν προορισμό ξεκούρασης και ηρεμίας. Η ψυχή σου γαληνεύει και ο καθαρός αέρας κάνει πάρτι στα πνευμόνια σου. Ωραία αίσθηση! Άλλο να στο λέω και άλλο να το ζεις.

Ακριβώς δίπλα από το Μαύρο Λιθάρι, θα συναντήσεις ακόμη ένα ίδιο και απαράλλαχτο μικρό χωριουδάκι, την Καστριώτισσα.  Η Καστριώτισσα, αποτελεί το πιο ορεινό χωριουδάκι του νομού Φωκίδας, επίσης στις πλαγιές του όρου Οίτη, αποτελούμενο από 400, επίσης, μόνιμους κατοίκους. Το τοπίο είναι πραγματικά μαγευτικό. Δεν μπορεί να διανοηθεί το μάτι σου πόσο πράσινο μπορεί να χωρέσει σε έναν τόπο. Κι όμως, τα μικρά πλακόστρωτα καταπράσινα μονοπατάκια του υπέροχου αυτού χωριού, μπορούν ακόμα και να σου δημιουργήσουν την ανάγκη (άκου τώρα) για τρέξιμο, περπάτημα ή τέλος πάντων μια φυσική δραστηριότητα, ακόμα και διαλογισμό, κοντά στην παρθένα φύση. Αν ποτέ βρεθείς στο νομό Φωκίδας επιβάλλεται να επισκεφθείς και τα δύο αυτά χωριά (ένα τσιγάρο δρόμος είναι).

Tip: Μη βαρεθείς τις αποστάσεις, it’ s not a big deal.

Σπήλαιο – Γρεβενά

Όπως μας λέει και ο τίτλος (dah!) το Σπήλαιο βρίσκεται στον Νομό Γρεβενών. Για να το προσεγγίσεις, όμως κάνε καλού-κακού και τον σταυρό σου, που λέει ο λόγος, καθώς για να φτάσεις διασχίζεις ολόκληρο γκρεμό. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων (όπως καταλαβαίνεις ένα κρυουλάκι τον χειμώνα το βάζει) στο όρος Ορλιάκα. Το χωριό είναι απίστευτα μικρό. Σε μια μέρα το έχεις δει όλο. Από ξενοδοχεία άσ’ τα. Έχει έναν μικρό ξενώνα που κι αυτός γεμίζει. Από ταβέρνες θα βρεις σίγουρα μια.

Χρυσές δουλειές το καλοκαίρι, τον Δεκαπενταύγουστο, κάνει, καθώς εκεί γίνεται ένα από τα καλύτερα πανηγύρια του νομού. Δύο μέρες σερί. Όρεξη και αντοχή να έχεις και θα περάσεις καλά! Από καφετέριες, θα βρεις πολλές. Και δύο μη σου πω! Όσο για τον πληθυσμό του γύρω στα 500 άτομα είναι οι μόνιμοι κάτοικοι. Για τον λόγο αυτόν το χωριό είναι μοναδικός προορισμός για ολιγοήμερες διακοπές. Αν η ζωή στην πόλη σε έχει κουράσει και θες μια γλυκιά απομόνωση το Σπήλαιο είναι εκεί για σένα. Πήγαινε και δεν θα το μετανιώσεις.

Tip: Αμάξι, βενζίνη και ταξιδιωτικούς οδηγούς, για να δεις και τα τριγύρω, πραγματικά εκπληκτικά, μέρη. 

Βαλτεσινίκο – Αρκαδία

Από τα μικρότερα χωριά του νομού (Αρκαδίας). Ανάμεσα στο βουνό και τα έλατα ξεπροβάλει ένα μικρό χωριό βγαλμένο από παραμύθι. Το Βελτεσίνικο, σε σχέση με τα παραπάνω χωριά, είναι το πιο “ανεπτυγμένο”, αφού απέχει τρεις ώρες από την Αθήνα.

Χτισμένο στις πλαγιές του όρους Μαινάλου και σε ύψος 1.180 μέτρα, η θέα του δάσους είναι πραγματικά εκπληκτική. Αυτό που θα σου κάνει εντύπωση είναι πως, για χωριό, έχει πολλές ταβέρνες και καφετέριες. Φαντάσου ότι πέρσι που πήγα για Πάσχα μια θέση δεν βρέθηκε. Παντού κόσμος, παρόλο που ο μόνιμος πληθυσμός δεν ξεπερνά τα 600 άτομα. Ας γκρινιάξουμε λίγο και τα τους ξενώνες. Όλοι παραδοσιακοί πετρόχτιστοι. Για να βρεις δωμάτιο πρέπει να κάνεις τάμα ή να πας σε μη τουριστική σεζόν.  Απέχει αρκετά από την Τρίπολη και καταφέρνει να διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα μακριά από πόλεις.

Tip: Πράσινο, οξυγόνο και τρεις ώρες από την Αθήνα: πρέπει να το επισκεφθείς σίγουρα!

Νυμφαίο – Φλώρινα

Όποιος έχει φτάσει μέχρι την Δυτική Ελλάδα σίγουρα θα έχει επισκεφθεί το Νυμφαίο. Μοναδικός προορισμός, όχι μόνο για παρέες αλλά και για οικογένειες.  Μόλις φτάσεις στον Αετό, το χωριό πριν το Νυμφαίο, θα δεις να δεσπόζει το όρος Βέρνο. Πάνω λοιπόν στο βουνό είναι χτισμένος αυτός ο επίγειος παράδεισος. Δύο συμβουλές πριν πας.

Συμβουλή 1η: Καλύτερη εποχή είναι από την άνοιξη και μέχρι το φθινόπωρο.

Συμβουλή 2η: Αν την ώρα που είσαι στον Αετό, χειμώνα, δεις το βουνό να έχει μαύρα σύννεφα, μη διανοηθείς να ανέβεις αν δεν έχεις τζιπάκι ή αλυσίδες, γιατί εκεί πάνω θα χιονίζει σίγουρα.

Συνεχίζοντας και ανεβαίνοντας πάνω στο χωριό θα δεις έναν πολύ παλιό αλλά καλοδιατηρημένο οικισμό, κάτι σαν “παλιά πόλη” που περιλαμβάνει πανέμορφα διατηρητέα πετρόχτιστα αρχοντικά, ένα μαγαζί με τουριστικά είδη (εμπνευσμένα κυρίως από τον Αρκτούρο), διάφορα παντοπωλεία με υπέροχα παραδοσιακά προϊόντα και, φυσικά, καφέ και φαγητό. Άλλη είναι, όμως, η μαγεία του Νυμφαίου. Θα μπορέσεις να δεις πολλά μικρά άλογα να τριγυρνούν στο δρόμο, έτοιμα να φωτογραφηθείς μαζί τους.  Στο Νυμφαίο δραστηριοποιείται και ο Αρκτούρος (όπως θα κατάλαβες από πριν) με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο, ενάμισι χιλιόμετρο έξω από το χωριό. Το κέντρο ενημέρωσης είναι ανοιχτό για το κοινό (έναντι συμβολικού εισιτηρίου) τους περισσότερους μήνες του έτους. Στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί ιππικός όμιλος, και άπειροι ξενώνες.

Tip: Δοκίμασε τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού κολοκυθάτο και καρύδι και έχε μαζί σου πάντα αλυσίδες αυτοκινήτου.

 Άγιος Λαυρέντιος – Πήλιο

Τι; Εσύ γνωρίζεις μόνο τη Βυζίτσα, την Τσαγκαράδα και τις Μηλιές;  Εεε είναι ώρα να γνωρίσεις και τον Άγιο Λαυρέντιο, ο οποίος έχει πάρει την ονομασία του από την ομώνυμη εκκλησία του χωριού. Είναι χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Πηλίου και εκτός από την πλούσια βλάστηση μπορείς να χαρείς (από μακριά, όμως, μην το παρακάνεις) τον χείμαρρο Βρύχωνα. Είναι σχετικά το πιο άγνωστο χωριό της περιοχής, καθώς έχει την μικρότερη πληθυσμιακή κάλυψη (περίπου 300 άτομα). Καρφίτσα, που λέει ο λόγος, αν χάσεις εκεί, τη βρίσκεις άνετα. Το χωριό είναι πλούσιο σε καστανιές, πλατανιές και οξιές όχι όμως σε ταβέρνες και καφετέριες. Ωστόσο, αυτές οι δύο ταβέρνες και η μία και μοναδική καφετέρια, έχουν όλα τα προσόντα για να σου προσφέρουν ολιγοήμερες διακοπές ηρεμίας και ξεκούρασης. Ξεκούραση είπα; Εεε θα το ξαναπώ! Απόλυτη ξεκούραση και καλό φαί.

Tip: Χοντρά και φαρδιά ρούχα για να μην φανεί η κοιλιά και πολύ βενζίνη.

Καρυά – Αργολίδα

Δεν σου λέει τίποτα το όνομα; Είναι ένα ακόμη άγνωστο χωριό για σένα; Κι όμως! Το ξέρεις και εσύ και όλη η Ελλάδα. Είναι το γνωστό σε όλους Κολοκοτρωνίτσι! Ναι ναι αυτό το μικρού χωριουδάκι που μας χαρίζει ακόμα και σήμερα στιγμές γέλιου. Η Καρυά βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Αρτεμισίου σε ύψος 700 μέτρων. Παρόλη τη φήμη που απέκτησε, κρατά καλά ακόμη τον παραδοσιακό και ιστορικό του χαρακτήρα (ο Πώποτας δεν σκιζόταν άδικα). Έχει μόνο 200 μόνιμους κατοίκους, αλλά οι επισκέπτες του ξεπερνούν τους 1000. Αποτελείται από πέτρινα σπίτια και παραδοσιακούς ξενώνες οι οποίοι σε περιμένουν για να ζήσεις ολιγοήμερες διακοπές σε ένα μοναδικό τοπίο. Έχει κάμποσες παραδοσιακές ταβέρνες στις οποίες θα φας καλά (αν δεν σου ήρθαν αμέσως παϊδάρες στο μυαλό, μη διαβάζεις άλλο), αλλά και αρκετές καφετέριες (για freddoccino caramel δεν υπόσχομαι). Απέχει μόνο μιάμιση ώρα απ’ την Αθήνα, οπότε, αν θες να περπατήσεις κι εσύ στα σοκάκια που η κυρά-δασκάλα κυνηγούσε τον δήμαρχο, δεν έχεις παρά να το επισκεφθείς.

Tip: Πολλή βενζίνη, αρκετά χρήματα για τους ξενώνες και καλή διάθεση.

Καστοριά

Μα τι να πω για την Καστοριά! Ό, τι και να πω είναι λίγο. Βασικά θα ξεκινήσω με το ότι δεν είναι χωριό (ξέρουμε βασική γεωγραφία). Αποτελεί μια πόλη όνειρο, την οποία άνετα θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις και χωριό, κυρίως λόγω των ρυθμών ζωής. Βρίσκεται ανάμεσα στη Φλώρινα, την Κοζάνη και την Αλβανία και πραγματικά αποτελεί την καλύτερη επιλογή και από τις τρεις.

Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφθείς είναι … οοολες! Αποτελεί ιδανική επιλογή για απλές και ήρεμες ολιγοήμερες διακοπές. Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μόλις φτάσεις είναι να μείνεις με το στόμα ανοιχτό από την εκπληκτική ομορφιά του τοπίου. Η ψυχή σου αμέσως γαληνεύει.

Από την άλλη, έχεις άπειρες επιλογές για καφέ και φαγητό κατά μήκος της λίμνης και η μια είναι καλύτερη από την άλλη. Μεγάλη αγορά δεν διαθέτει και για τη νυχτερινή της ζωή δεν έχουμε να πούμε και πολλά καθώς έχει μόνο τρία κλαμπάκια για να κουνήσεις το κορμάκι σου. Αυτό για το οποίο φημίζεται είναι τα γουναράδικα και η μεγάλη ποικιλία σε δερμάτινα και γούνινα είδη ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ (όποιος δεν ασπάζεται την οικολογία θα ξετρελαθεί).

Tip: Trust me αξίζει να πας!

Σχόλια