Το BU-21 έχει προσγειωθεί στο θέατρο 104 και ευτυχώς η Λία Τσάνα επιβίωσε και μοιράζεται την ιστορία της!

Γνώρισα την Λία Τσάνα μέσα από τον ρόλο της στην θεατρική παράσταση του Θ. Βουρνά BU-21. Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν καστ και λοιποί συντελεστές, η Λία διάβασε ένα απόσπασμα του ρόλου της (όπως και οι υπόλοιποι ηθοποιοί). Ήταν εξαιρετική, ήταν έντρομη σαν μόλις να είχε επιβιώσει από κάποιο τραγικό συμβάν, σε έβαζε κατευθείαν στο κλίμα του έργου. Όταν τελείωσε η συνέντευξη τύπου την προσέγγισα και αφού συζητήσαμε λίγο για την παράσταση και τον ρόλο της, της ζήτησα να μου παραχωρήσει μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Η Λία δέχτηκε και έτσι λίγες μέρες μετά βρεθήκαμε στο νεοσύστατο Juan Rodriguez και παρέα με καφέ τα είπαμε για αρκετή ώρα!

Η Λία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λιβαδειά. Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε μαθήματα μπαλέτου, κάτι το οποίο την βοήθησε στην μετέπειτα έκθεση που δέχτηκε στο θέατρο. Οι γονείς της είχαν καταλάβει την λατρεία που έτρεφε ως νεαρή για το θέατρο και την πήγαιναν διαρκώς στην Αθήνα για να απολαύσει ποικίλες παραστάσεις. Όπως όμως κάθε γονιός που φοβάται για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μία ασταθή δουλειά, όπως αυτή του ηθοποιού, ήθελαν το παιδί τους να τελειώσει πρώτα μία καλή σχολή και έπειτα, αν και η ίδια επιθυμούσε, να συνεχίσει με σπουδές και καριέρα στο θέατρο.

Οι γονείς μου ήθελαν οπωσδήποτε να σπουδάσω και κάτι άλλο. Εγώ ήξερα πως μόνο το θέατρο μου κινεί το ενδιαφέρον, αλλά για να τους καθησυχάσω πέρασα Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έτσι ήρθα Αθήνα και ήμουν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά ήθελα να κάνω. Κατευθείαν γράφτηκα σε σχολή θεάτρου, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το πανεπιστήμιο. Μέσα από το θέατρο προέκυψε το ραδιόφωνο που εξελίχθηκε σε πολύ αγαπημένη μου ασχολία, με αποτέλεσμα τις σπουδές μου στο Πάντειο να τις αφήσω σχεδόν ολοκληρωτικά.”

Από το 2010 και μετά η Λία ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το θέατρο, είναι όπως λέει η ίδια το μόνο που της αρέσει να κάνει πλέον.

“Έχω κάνει διάφορα επαγγέλματα ανά περιόδους, σε κανένα όμως δεν ήμουν πραγματικά καλή. Αγαπώ πολύ το ραδιόφωνο και τον χορό, κάνω μπαλέτο από τα 5 μου, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ να κάνω κάτι άλλο επαγγελματικά πέραν της ηθοποιίας. Ό,τι και να έχω προσπαθήσει δεν μου έβγαινε.”

Ποιος ρόλος σου, έως σήμερα, πιστεύεις σου ταίριαζε περισσότερο;

Κάθε ρόλος  χρειάζεται πολύ έρευνα και προσήλωση. Όλοι οι ρόλοι έχουν στοιχεία του εαυτού μας και μέσα από κάποιους ανακαλύπτω πράγματα για μένα. Ακόμα και από τον ρόλο μου ως σχιζοφρενής είχα πράγματα να ανακαλύψω για εμένα και να διασχίσω μια διαδρομή για να μπορέσω να συναντηθώ με τον ρόλο.

Στο BU-21 τώρα και στον ρόλο σου…

Το BU-21  είναι ένα αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από τρομοκρατική επίθεση σε περιοχή του Λονδίνου με χιλιάδες θύματα. Η παράσταση μας πραγματεύεται την ζωή μετά το χτύπημα και συγκεκριμένα το πως το αντιμετωπίζει μία ομάδα θεραπείας, απαρτιζόμενη από 6 διαφορετικούς χαρακτήρες που βίωσαν, ο καθένας με τον τρόπο του, την απώλεια του από το χτύπημα.

Ο δικός σου χαρακτήρας πως την βίωσε;

Στην παράσταση υποδύομαι την Σϊλια. Η Σίλια μαθαίνει μέσα από το twitter για την τραγική κατάληξη της μητέρας, έπειτα από την πρόσκρουση του αεροσκάφους στο έδαφος. Μπαίνει στην ομάδα για να καταπραΰνει τον πόνο της και  προσπαθεί με απίστευτη δύναμη και αισιοδοξία να ξεπεράσει την απώλεια της μητέρας της και να ξαναφτιάξει την ζωή της.

Πιστεύεις πως αν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε στην Αθήνα, οι Έλληνες θα το ξεπερνούσαν εύκολα ή θα κλείνονταν περισσότερο στους εαυτούς τους;

Όποιος θέλει να ξεπεράσει κάτι, όσο τραγικό και αν είναι αυτό, θα το κάνει. Απλώς όταν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές από το κράτος σίγουρα γίνεται πιο εύκολα. Οι Έλληνες βέβαια σαν λαός έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν και να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες. Αντέχουμε στις κρίσιμες καταστάσεις. Κάτι τέτοιο όμως είναι και πιο προσωπικό, εξαρτάται και από το άτομο, όχι μόνο από την κοινωνία και την εθνικότητα.

Δες εδώ άλλους 6 λόγους για να δεις το BU-21 εκτός από την Λία Τσάνα!

Η συνεργασία με τον Θοδωρή και τα υπόλοιπα παιδιά πώς είναι;

Η σχέση ηθοποιού σκηνοθέτη είναι μια σχέση που δεν σταματάει με την έναρξη των παραστάσεων, υπάρχει από την πρώτη ανάγνωση μέχρι την τελευταία παράσταση. Η συνεργασία μου με τον Θοδωρή είναι εξαιρετική. Η υπόλοιπη ομάδα είναι φοβερή και γενικά έχει δημιουργηθεί μια απίστευτη χημεία τόσο στην σκηνή όσο και εκτός σκηνής.

Αγαπημένες ασχολίες, για να “σκοτώνεις” χρόνο;

Πάω όσο προλαβαίνω θέατρο. Από τις παραστάσεις που ξεχώρισα τον τελευταίο χρόνο είναι η “Ορκισμένη Παρθένα”, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, που ανέβηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών. Βλέπω αρκετές ταινίες, είδα πρόσφατα το “Breakfast at Tiffany’s”-το είχα δει πριν χρόνια και μπορώ πλέον να πω ότι είναι από τις πιο αγαπημένες ταινίες, και από σειρές αυτήν την περίοδο με έχει μαγέψει το Suits!

 


Για να απολαύσετε και εσείς την εξαιρετική Λία (Σϊλια) στην παράσταση BU-21 πατήστε εδώ και κλείστε νωρίς τα εισιτήριά σας.

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο 104 κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκα για τις φωτογραφίες συνέντευξης, το Juan Rodriguez για την φιλοξενία και φυσικά την υπέροχη Λία για την υπομονή της 🙂

Σχόλια