Η νέα παράσταση του Θοδωρή Βουρνά, BU-21, ανοίγει αυλαία αυτή την Τετάρτη και να γιατί αξίζει να πάτε κι εσείς στο Θέατρο 104!

Tην προηγούμενη εβδομάδα βρεθήκαμε στα στενά του Κεραμεικού και συγκεκριμένα στο Θέατρο 104, παίρνοντας πρωινό μαζί με τους συντελεστές της παράστασης BU21, που ετοιμάζεται να ανοίξει αυλαία την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου.

Όσα έγιναν εκείνο το πρωί μπορείτε να τα δείτε εδώ, εγώ όμως θα σας εξηγήσω γιατί αυτή η παράσταση, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά, αποτελεί μία must θεατρική επιλογή για αυτόν το μήνα.

1. Το έργο BU21 ανέβηκε για πρώτη φορά το 2016 στο Λονδίνο στο θέατρο WestEnd, μια σκηνή στο πιο κεντρικό μέρος της πόλης. Στην Ελλάδα ανεβαίνει για πρώτη φορά και είναι η 2η χώρα που το ανεβάζει μετά την Ισπανία. Γραμμένο από τον Stuart Slade έχει ως βάση ένα φανταστικό τρομοκρατικό χτύπημα που πλήττει το Λονδίνο και τις ιστορίες έξι ανθρώπων γύρω από αυτό. Όπως έχει δηλώσει ο συγγραφέας του, δεν θέλει το κοινό να φεύγει με ένα βαρύ αίσθημα, ότι είδε δηλαδή την αποτύπωση μια ανθρώπινης τραγωδίας χωρίς κανένα περαιτέρω νόημα και ακριβώς σε αυτό έχει εστιάσει ο Θοδωρής Βουρνάς, σκηνοθέτης του έργου και η Λυδία Τριγώνη, που το μετέφρασε.

Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Βουρνάς μαζί με τους συντελεστές της παράστασης

2. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του έργου είναι η προσέγγιση του συμβάντος μέσα από 6 ετερόκλητους χαρακτήρες, που έρχονται να δημιουργήσουν μια μικρογραφία της κοινωνίας και των διαφορετικών αντιδράσεων που μπορεί να υπάρξουν σε τέτοιες τραγικές καταστάσεις. Ένα σημείο μηδέν επί έξι.

Λίγα λόγια για κάθε χαρακτήρα:

Ένας φέρελπις νέος, επηρεασμένος από το τραπεζικό σύστημα που την μέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος βρίσκεται διπλά “χτυπημένος”, όταν η κοπέλα του και ο καλύτερος του φίλος πεθαίνουν, στο ίδιο, όμως, σημείο… αποκαλύπτοντας έτσι την κρυφή τους σχέση.

Μια νέα δραστήρια κοπέλα, με στρωμένη ζωή, που όντας στην δουλειά της την ώρα του τρομοκρατικού χτυπήματος, πληροφορείται από τα social media τον θάνατο της μητέρας της.

Μια νεαρή φοιτήτρια που χωρίς καμία άμεση απώλεια, τραυματίζεται έντονα όταν ένας από τους επιβάτες του αεροπλάνου ξεψυχά έξω από το παράθυρό της και έκτοτε αρνείται παραιτείται από την ίδια της τη ζωή.

Ένας 19χρονος ασιάτης μουσουλμάνος που ψάχνει την θέση του μέσα σε ένα τέτοιο συμβάν, έχοντας χάσει κιόλας τον αποστασιοποιημένο πατέρα του.

Μια μετανάστρια από την Ρουμανία, που καλείται να επαναπροσδιοριστεί και να κάνει επανεκκίνηση στην ζωή της, έχοντας μόνιμες βλάβες στο κορμί της καθώς βρέθηκε δίπλα στο σημείο που έπεσε το αεροπλάνο.

Ένας οδηγός φορτηγού με έντονο θυμό μέσα του για τους δήθεν υπεύθυνους του χτυπήματος, που καλείται να διαχειριστεί ταυτόχρονα την δημοσιότητα που εξέλαβαν οι δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αυτόπτη μάρτυρα.

Το σημείο συνάντησής τους; Μια ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης.

Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής, Χρηστίνα Γαρμπή, Λία Τσάνα, Ευθύμης Γεωργόπουλος

3. Η τρομοκρατία, όπως κατέληξαν ομόφωνα οι συντελεστές της παράστασης, μας αφορά όλους. Είτε ως εργαλείο σε χέρια ανθρώπων που θέλουν να διοικήσουν με έναν ανορθόδοξο τρόπο, είτε ως μορφή ιμπεριαλιστικής πολιτικής έχει γίνει μέρος δυστυχώς της καθημερινότητάς μας. Και πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τις επιπτώσεις της, έστω έτσι θεατρικά, προκειμένου να αναλογιστούμε την μακροκλίμακα του γεγονότος. Άλλωστε όπως ανέφερε στο τέλος ο σκηνοθέτης τη παράστασης Θοδωρής Βουρνάς:

“Τα μαρτύρια όλων των λαών είναι πανανθρώπινα”

4. Ένας ακόμη λόγος που αξίζει να δει κανείς την παράσταση είναι για το σκηνικό της Κασσιανής Λεοντιάδου και την κινησιολογία της Ντέπυς Γοργορογιάννη, που με τις οδηγίες του Θοδωρή Βουρνά έχουν συνδράμει σε μεγάλο βαθμό στο συνολικό σκηνικό αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι είναι μονόλογοι σε ένα group therapy ήταν μια τεράστια πρόκληση και έχουν βάλει στοίχημα – μεταξύ μας το έχουν σίγουρα κερδίσει- να διεγείρουν τις αισθήσεις του κοινού με πολλά άλλα μέσα. Φώτα, βίντεο κλπ, όλα προσπαθούν να κάνουν τον θεατή να μπει στην θέση των πρωταγωνιστών σε μια μοναδική διαδικασία σκηνικής ενορχήστρωσης.

Ευθύμης Γεωργόπουλος, Θοδωρής Βουρνάς, Κασσιανή Λεοντιάδου και Ντέπυ Γοργορογιάννη

5. Η σύσταση της ομάδας των ηθοποιών της παράστασης. Χρηστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής και Λία Τσάνα μας εντυπωσίασαν απλά καθήμενοι, διαβάζοντας σε μορφή αναλογίου την πρώτη σκηνή.

 

6. Τέλος, αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν η βαθιά αισιοδοξία του έργου. Όπως λέει μια εκ των πρωταγωνιστριών:

“Eίναι σχεδόν αδύνατο να αντισταθείς σε αυτήν την πανάρχαια βιολογική ορμή της ζωής…”

Και έχει δίκιο… Αυτό που μένει τελικά από την πορεία που διανύουν οι χαρακτήρες είναι ότι οποιαδήποτε τραγωδία δεν ξεχνιέται, αλλά ξεπερνιέται. Η ζωή προχωράει και έτσι πρέπει.


Κι εμείς θα προχωρήσουμε, λοιπόν, αυτή την εβδομάδα στο Θέατρο 104 για να απολαύσουμε την ολοκληρωμένη εκδοχή της παράστασης BU21 και συνιστούμε να κάνετε κι εσείς το ίδιο.

Για κρατήσεις εισιτηρίων καλέστε στο 210 3455020

INFO

Συντελεστές της παράστασης:
Συγγραφέας: Stuart Slade
Μετάφραση: Λυδία Τριγώνη
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη
Production Design: Κασσιανή Λεοντιάδου
Κινησιολογία: Ντέπυ Γοργογιάννη
Σχεδιασμός ήχου-φωτισμού: Κασσιανή Λεοντιάδου, Σπύρος Δουκέρης, Λήδα Γρηγοριάδη
Artwork: Γιώργος Γιαννίμπας
Trailer: Γιώργος Τσιρογιάννης
ΠΑΙΖΟΥΝ: Χρηστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής, Λία Τσάνα

Παραστάσεις: Από 17 Ιανουαρίου 2018 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 μμ
Εισιτήρια: 12 κανονικό και 8 μειωμένο
Διάρκεια: 90 λεπτά
Θέατρο 104: Ευμολπιδών 41, Κεραμεικός(πλησίον σταθμού μετρό)

Σχόλια