Τρόποι που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίζεις διαφορετικά κάποιες καταστάσεις, να μην τα συσσωρεύεις όλα μέσα σου και έτσι να μην νιώθεις πιεσμένος!

Επιμέλεια: Κική Φωτοπούλου

Ο Mikhail Labkovsky, ψυχολόγος στο επάγγελμα, δεν κρύβει το γεγονός ότι έγινε ψυχολόγος για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα. Και όντως, κατάφερε να τα ξεπεράσει! Ως αποτέλεσμα, μετά από 30 περίπου χρόνια εμπειρίας, είχε να διατυπώσει 6 κανόνες. Ο συγγραφέας ισχυρίζεται, ότι αυτοί οι κανόνες πραγματικά τον βοήθησαν να καταπολεμήσει τους ψυχαναγκασμούς  του!

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, όλες τις εκδοχές του να γίνει κανείς πιο χαρούμενος και πιο υγιής!

Κανόνας 6: Να κάνεις μόνο αυτό που θέλεις

νιώσε καλύτερα με τον εαυτό σου

Αυτός ο κανόνας είναι ο πιο βασικός. Κάνεις μόνο πράγματα που θέλεις πραγματικά και που σε ευχαριστούν. Και αυτό λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις, κάθε μέρα, όπου και να βρίσκεσαι: (τι θα μπορούσα να φτιάξω για πρωινό;) ή ακόμη καλύτερα όσον αφορά αλλαγές στην ζωή σου (πρέπει όντως να παντρευτούμε; Θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα παιδί; Μπορώ να μετακομίσω σε άλλη πόλη; Πρέπει να αλλάξω δουλειά ή όχι; ) Απλά, άκου την καρδιά σου και κάνε αυτό που θέλεις!

Κανόνας 5: Μην κάνεις ό,τι δεν θέλεις να κάνεις

νιώσε καλύτερα με τον εαυτό σου

Μία από τις πιο βασικές φράσεις του Labkovsky είναι: “Οι παραχωρήσεις και οι συμβιβασμοί οδηγούν άμεσα στον καρδιολόγο ή στον ογκολόγο.” Η ιδέα του “Δε θέλω να το κάνω αυτό, αλλά πρέπει να το κάνω” έχει τις ίδιες συνέπειες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνεις πράγματα που δε θέλεις. Κι αν τελικά το κάνεις, μετά μην αναρωτιέσαι γιατί είσαι λυπημένος, ανήσυχος ή ανεπιτυχής.

Κανόνας 4: Μη μένεις σιωπηλός σε πράγματα που δε σου αρέσουν

νιώσε καλύτερα με τον εαυτό σου

Η πιο χαρακτηριστική συμπεριφορά των νευρωτικών ανθρώπων είναι ότι συσσωρεύουν προσβολές και καταστάσεις που δεν τους αρέσουν, και μετά υποφέρουν και δημιουργούν με το μυαλό τους αντιπάλους. Ίσως να μην είναι τόσο ρομαντικό ή και ευγενικό, αλλά σίγουρα είναι καλύτερο για όλους να λένε “δε μου αρέσει αυτό! Μη μου μιλάς με αυτόν τον τρόπο”.

Επίσης, ο συγγραφέας αυτής της μεθόδου δηλώνει ότι αυτό θα πρέπει να το πεις μόνο μία φορά. Αν δεις ότι δεν υπάρχει  αντίδραση, τότε καλύτερα να αποφύγεις τέτοιου είδους σχέσεις!

Κανόνας 3: Μην απαντήσεις αν δε ρωτηθείς

νιώσε καλύτερα με τον εαυτό σου

Δηλώσεις του τύπου “είσαι απαίσιος” ή “είμαι τόσο κουρασμένος” κτλ… δεν είναι ερωτήσεις. Και γι’ αυτό δεν πρέπει να απαντήσεις.

Προκαλούν τους άλλους να απαντήσουν. Πρέπει να καταλάβεις ότι τέτοιου είδους φράσεις, είναι παραποιητικές φράσεις των νευρωτικών ανθρώπων. Ο Labkovsky ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να απαντάς, ή μάλλον καλύτερα να αντιδράς σύμφωνα με τον κανόνα 3: “δε μου αρέσει ο τρόπος σου”.

Κανόνας 2: Να απαντάς μόνο σε ερωτήσεις

νιώσε καλύτερα με τον εαυτό σου

Εάν σου κάνουν μία ερώτηση και απαντήσεις μόνο σε αυτήν την ερώτηση, σημαίνει ότι είσαι ένα άτομο με αυτοπεποίθηση. Διαφορετικά, μοιάζει με δικαιολογία. Οποιαδήποτε επιπρόσθετη εξήγηση ή διευκρίνιση είναι πιθανόν να αντιμετωπιστεί ως δικαιολογία.

Αν κάποιος θέλει λεπτομέρειες, θα σου κάνει επιπλέον ερωτήσεις!

Κανόνας 1: Μιλάς μόνο για τον εαυτό σου, ενόσω μαλώνεις

νιώσε καλύτερα με τον εαυτό σου

Η κύρια αρχή αυτής της μεθόδου, είναι να εξηγήσει τα συναισθήματα και τις προσδοκίες σου, από το πως θέλεις οι άνθρωποι γύρω σου να σε θεραπεύσουν.

Αυτός ο κανόνας δεν εγείρει οποιαδήποτε σύγκρουση: δε μαλώνεις πράγματι με το σύντροφό σου. Το μόνο που κάνεις είναι να μιλάς γα τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου.

Ο συγγραφέας δηλώνει ότι για να γίνουν θετικές αλλαγές, θα πρέπει να ακολουθήσεις αυτούς τους κανόνες για τουλάχιστον 6 μήνες.

Τι λες; Θα ήθελες να το προσπαθήσεις;

Πηγή: BrightSide

Σχόλια