Aναζητούσες έναν τρόπο να ξεφύγεις και να έρθεις σε επαφή με την φύση το Σαββατοκύριακο;

Ψάχναμε και ξαναψάχναμε μια αφορμή να κανονίσουμε μια μονοήμερη εκδρομή. Θέταμε βέβαια πολλές προϋποθέσεις… Να είναι κοντά στην Αθήνα, να μην οργανώσουμε εμείς τίποτα -οριακά να μην χρειαστεί καν να οδηγήσουμε- και να έρθουμε για λίγο σε επαφή με την φύση.

Όταν είσαι κάθε μέρα μπροστά από έναν υπολογιστή το μόνο που μπορεί αληθινά να σε χαλαρώσει είναι η επαφή με το πράσινο, η θέα της θάλασσας, γενικά το φυσικό τοπίο, μακριά από γραφεία, φασαρία και δουλειές.

Μέχρι που πέσαμε πάνω στην Γεωπαιδεία! Τι είναι η Γεωπαιδεία, θα ρωτήσεις δικαίως… και εννοείται ακριβώς από κάτω θα σου εξηγήσω.

Η Γεωπαιδεία είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με κύριο σκοπό της τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας καθώς και την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση.

Οι άνθρωποι πίσω από την δημιουργία της, ύστερα από χρόνια εμπειρίας σε συναφή με την μελέτη του περιβάλλοντος επιστημονικά πεδία, αποφάσισαν να αναδείξουν μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και δραστηριότητες το πλούσιο φυσικό τοπίο της Ελλάδας, με εκδρομές σε μέρη γνωστά και άγνωστα, που αξίζει να γνωρίσεις.

Συγκεκριμένα η ομάδα της Γεωπαιδείας αποτελείται από τους:

Γιώργο Παπανικολάου – Γεωλόγο & Περιβαλλοντολόγο

Εμμανουέλα Βουτσινά – Βιολόγο & Ωκεανογράφο

Ιφιγένεια Σκόρδα – Ωκεανογράφο & Εκπαιδεύτρια Δελφινιών

Ναυσικά Παπαβλασοπούλου – Γεωλόγο, Σπηλαιολόγο, Μουσειολόγο

Βασιλική Λίγκου – Αρχαιολόγος & Φιλόλογος

 

Δράσεις & Εκδρομές

Οι δράσεις της Γεωπαιδείας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Οι πρώτες που αφορούν την περιβαλλοντική εκπαίδευση και απευθύνονται κυρίως σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και οι δεύτερες που είναι ουσιαστικά εκδρομές με δραστηριότητες στη φύση, πάντα με ξεναγούς επιστήμονες, που απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικίας.

 

Συγκεκριμένα, οι επιλογές που έχεις:

1. Εκδρομή στη Ραφήνα

Αυτή την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, η Γεωπαιδεία διοργανώνει μια μονοήμερη εκδρομή με τίτλο Ο λόφος, ο αμμόλοφος και το γερμανικό τσιμέντομε ξενάγηση σε 3 ιδιαίτερα φυσικά τοπία με ξεχωριστή ιστορική σημασία, που ούτε γνώριζες ότι υπάρχουν σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. 

Η παραλία “Μαρίκες” με τους αμμόλοφους που αποτελεί ένα πολύ ξεχωριστό οικοσύστημα, το ακρωτήριο “Κροκόδειλος” με τον προιστορικό οικισμό και ο λόφος της Παναγίτσας με το πευκόφυτο δάσος που έχει θέα στο λιμάνι και η ιστορία του επί γερμανικής κατοχής.

Λεπτομέρειες για την εκδρομή και δήλωση συμμετοχής θα βρείτε εδώ.

 

2. Εκδρομή στην Πάρνηθα

Μια μονοήμερη εκδρομή στο βουνό… δίπλα μας που πραγματικά αξίζει να ξοδέψετε μια Κυριακή σας για να το ανακαλύψετε! Κάντε πεζοπορία στην Πάρνηθα με παράλληλες ξεναγήσεις σε ένα αρχαίο φρούριο με θέα στο Αττικό τοπίο, στην ιδιαίτερη Μονή Κλειστών με θέα το φαράγγι και το ρέμα της Γιαννούλας και διασχίζοντας το μονοπάτι του αρχαίου υδραγωγείου μέσα σε καταπράσινο φόντο.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη εκδρομή εδώ

 

3. 4ήμερη εκδρομή στην Κερκίνη

Πρόκειται για ένα τετραήμερο γεμάτο δραστηριότητες. Βαρκάδα στα ήρεμα νερά της λίμνης, παρατήρηση της σπάνιας χλωρίδα και ορνιθοπανίδας της λίμνης, πεζοπορίες, ποδηλασία ή trail running στα αναχώματά της. Οι πιο δραστήριοι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την περιοχή με άλογα. Η απόδραση ολοκληρώνεται με τοπικά εδέσματα, όπως κρέας βούβαλου και πέστροφας, περιηγήσεις σε γειτονικά χωριά και αναζωογόνηση σε χαμάμ!

Λεπτομέρειες και πληροφορίες για τιμή και διαμονή εδώ


Εμείς κάναμε μια σύντομη κουβέντα μαζί τους και τους ρωτήσαμε για τους στόχους και τις δράσεις τους. Ιδού, λοιπόν, όσα μας απάντησαν!

Με ποιο κριτήριο διαλέγετε τις τοποθεσίες των δράσεων;

Τα μέρη των δράσεων επιλέγονται με κύριο κριτήριο την οικολογική τους σημασία, την ιδιαιτερότητα του φυσικού τοπίου και της βιοποικιλότητάς τους. Είναι περιοχές που δεν είναι ευρέως γνωστές και διαδεδομένες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ανθρώπινη παρουσία από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Ποιος ήταν ο στόχος των δράσεων και συνακόλουθα της Γεωπαιδείας ως ΚοινΣεπ;

Ο τελικός στόχος της επιχείρησής μας είναι η ανάδειξη και προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Μέσα από τις δράσεις μας, στόχος είναι η βιωματική γνώση του περιβάλλοντος μέσω ψυχαγωγίας και άμεσης επαφής με τη φύση. Ο ευχάριστος και ισορροπημένος συνδυασμός πληροφοριών και δραστηριοτήτων ενισχύει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τον σεβασμό του κόσμου μας.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας και ποια θέλετε να καταστήσετε γνωστά στο ευρύ κοινό;

Η Ελλάδα παρουσιάζει μία μεγάλη ποικιλία γεωλογικών σχηματισμών, αποτέλεσμα της σύνθετης γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης της. Τα πετρώματά της και η μορφολογία της έχουν δημιουργήσει πλούτο διαφορετικών τοπίων σε ξηρά και θάλασσα, με πανέμορφα χερσαία, θαλάσσια και παράκτια περιβάλλοντα. Σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες δημιούργησαν ένα μοναδικό ψηφιδωτό από διαφορετικά οικοσυστήματα, με μεγάλο αριθμό ειδών σε φυτά και ζώα. Αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο που μας καλεί να το γνωρίσουμε και να το ζήσουμε. Προτεραιότητα έχουμε να αναδείξουμε περιοχές που ο άνθρωπος και η φύση αλληλοσυνδέονται και έτσι να συνειδητοποιήσουμε την άρρηκτη σχέση του ανθρώπινου πολιτισμού με τη φύση.

Καταλάβετε περί τίνος πρόκειται θαρρώ. Μην χάσετε, λοιπόν, την επόμενη δράση τους αυτή την Κυριακή! Και γενικά οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να έρθετε σε επαφή με την φύση, η Γεωπαιδεία θα το κάνει για εσάς με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο.

Για να είστε πάντα ενήμεροι για τις εκδρομές που διοργανώνονται κάντε like στην σελίδα τους στο Facebook.

Σχόλια