Όταν ξένες σειρές έμμεσα προωθούν ρατσιστικά και σεξιστικά στερεότυπα… ή γινόμαστε υπερβολικοί;

Πολλές φορές ρατσιστικά ή σεξιστικά σχόλια προωθούνται πολύ εύκολα ολόγυρά μας και δυστυχώς έχουν γίνει τόσο μέρος της συνήθους νοοτροπίας και καθημερινότητάς μας που ούτε καταλαβαίνουμε ότι ενέχουν μια σκέψη που προωθεί την οποιαδήποτε ανισότητα.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα αναφερθούμε σε ξένες σειρές, όλων των εποχών, που προώθησαν ορισμένες στερεοτυπικές αντιλήψεις, τις οποίες πολύ εύκολα δυστυχώς προσπεράσαμε, χωρίς να αναλογιστούμε την βάση τους λίγο παραπάνω.

1. 2 Broke Girls

Έχει κατηγορηθεί ότι προωθεί πολύ έντονα ρατσιστικά σχόλια για τους κορεάτες με αφορμή τον χαρακτήρα του Χαν, ιδιοκτήτη του μαγαζιού που δουλεύουν οι πρωταγωνίστριες, τον οποίο συνεχώς τόσο κοροϊδεύουν για την προφορά του όσο και προσβάλλουν. Επιπλέον, πολλοί χαρακτήρες, όπως ο Όλεγκ και η Μαξ κάνουν συχνά σεξιστικά σχόλιο με το “χυδαίο” χιούμορ να αποτελεί μέρος σχεδόν όλων των διαλόγων τους.

2. Φιλαράκια

Ναι, έχεις δίκιο, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός για την σειρά θα μπορούσε να είναι υπερβολικός. Ωστόσο, έχουν υπάρξει αντιδράσεις για το ότι σε ολόκληρη Νέα Υόρκη, μια τόσο πολυπολιτισμική και μεγάλη πόλη ανάμεσα σε μια παρέα όλοι ήταν λευκοί, στρέιτ και στην μεσαία τάξη.

Σεξιστικό στερεότυπο είναι επίσης, το γεγονός ότι τα επαγγέλματα που ασκούσαν οι 3 πρωταγωνίστριες, που η μία ήταν μανιακή με την καθαριότητα και επαγγελματίας caterer, η 2η μασέρ και η 3η σε οίκο μόδας.

3.Glee

Μπορεί με μια πρώτη ματιά το Glee να έχει, σε αντίθεση με τα Φιλαράκια, ένα ποικίλο καστ και πολλούς χαρακτήρες που δεν είναι αποκλειστικά λευκοί. Ωστόσο, τόσο οι μαύροι όσο και οι Ασιάτες είναι στην πράξη “μουγγοί” και η μοναδική μαύρη κοπέλα είναι παχουλή. Αντίστοιχα, οι ασιάτες χαρακτήρες πάνε σε ένα camp γεμάτο “φυτά” και κάνουν κρύα αστεία για το σεξ.

4.Sex and the City

Aπό πού να το πιάσεις; Όλη αυτή η ακραία “γυναικουλίστικη” συμπεριφορά των πρωταγωνιστριών είναι ένα ενιαίο σεξιστικό στερεότυπο για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι “αληθινές” γυναίκες. Αν δεν φορέσεις ρούχα μάρκας, αν δεν προσέξεις το ντύσιμό σου και δεν είσαι πάντα περιποιημένη δεν είσαι τίποτα. Και να γράψε και τις σκέψεις σου κάθε βράδυ γιατί είσαι μια βαθιά προβληματισμένη προσωπικότητα.

5. 24

O πράκτορας της αντιτρομοκρατικής, Jack Bauer, έκανε τα πάντα για να σώσει το μεγάλο έθνος της Αμερικής από ξένους κακοποιούς. Φυσικά και η μουσουλμανική οικογένεια Araz αποδείχθηκε ότι ήταν τρομοκράτες. Μετά από τέτοιου είδους στερεότυπα σε τόσο διάσημες σειρές ισχυρίζονται ότι ο κόσμος ήταν πολύ πιο δεκτικός στις δράσεις εναντίον το ατομικών δικαιωμάτων της κυβέρνησης με τοποθετήσεις κοριών, βάσεις δεδομένων με προφίλ ατόμων, ακόμη και βασανιστήρια.

6.How I met your mother

Αντίστοιχα έμμεσα σεξιστικά στερεότυπα για την “κατωτερότητα” των γυναικών με βάση το επάγγελμα των χαρακτήρων. Ο Ted Mosby αρχιτέκτονας επιτυχημένος, ο Barney επιχειρηματίας με λεφτά και ο τρίτος αντρικός χαρακτήρας δικηγόρος. Σε αντίθεση με την γυναίκα του που είναι αποτυχημένα καλλιτέχνης και πια νηπιαγωγός και την Robin, που παλεύει σε δελτία καιρού και κακά ρεπορτάζ για να γίνει έγκριτη δημοσιογράφος.


Αξίζει να δούμε, ωστόσο και σειρές από την αντίπερα όχθη που όχι μόνο δεν προώθησαν αλλά προσπάθησαν να εξαλείψουν αντίστοιχα στερεότυπα όπως το Brooklyn nine nine, το Freaks and Geeks, το πιο πρόσφατο Stranger Things και το This is Us.

Η δική σας γνώμη, ποια είναι;

Πηγή: Complex.com

 

Σχόλια