Είδαμε, μας άρεσαν και σας τις προτείνουμε για να δείτε αυτή την εβδομάδα!

Αυτή η στήλη έχει ως στόχο να σας προτείνει δύο κινηματογραφικές επιλογές που έχουν δει οι αρθρογράφοι μας και εγγυημένα, ακόμα και να μην σας συγκλονίσουν, δεν θα δείτε πατάτα! Γι’αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, προτείνουμε:

1. Joyeux Noel – Καλά Χριστούγεννα (2005)

Εννοείται πως μία από τις επιλογές της εβδομάδας θα ήταν κάτι χριστουγεννιάτικο. Το σηκώνει το κλίμα άλλωστε. Ωστόσο, δεν πρόκειται για διάσημη, κλισέ χριστουγεννιάτικη ταινία. Αντιθέτως, δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν την γνωρίζει και είναι κρίμα γιατί είναι μια πάρα πολύ καλή ταινία, μέσα στο κλίμα της εποχής, με πολύ πιο ουσιαστικό μήνυμα από τις συνηθισμένες, αφού είναι αντιπολεμική.

Υπόθεση:  Τον Δεκέμβριο του 1914, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ανεπίσημη ανακωχή λαμβάνει χώρα στο Δυτικό Μέτωπο, επιτρέποντας στους στρατιώτες αντίπαλων δυνάμεων να έρθουν σε πιο ουσιαστική επαφή μεταξύ τους.

Γιατί να την δεις;

Γιατί η ταινία συνοψίζει μία από τις επικές στιγμές, όπου αναδεικνύεται το λεγόμενο “Brotherhood of man”, την στιγμή που ένας παράλογος πόλεμος λαμβάνει χώρα. Προβλήθηκε στο μη διαγωνιστικό τμήμα στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ η όπερα “Άγια Νύχτα” του 2011 βασίστηκε στο σενάριό της.

Αν επιλέξετε, δηλαδή, να μην βγείτε τα Χριστούγεννα, είναι η ιδανική επιλογή για να μπείτε στο κλίμα με λίγο ζεστό κρασί ή μια σοκολάτα από το σπίτι σας.

Οι καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες!

2. Hannah and her Sisters (1986)

Eίναι η πιο αφανής πλευρά του Woody Allen, οι ταινίες του που δεν έχουν κάνει τόσο ντόρο όπως πχ το Annie Hall, αλλά σίγουρα αξίζει να δεις. Στην προτείνουμε αυτό το Σαββατοκύριακο, γιατί διαδραματίζεται την περίοδο του Thanksgiving, και μπορεί να μην είναι Χριστούγεννα, αλλά οι σκηνές με τα εορταστικά τραπέζια και ο καιρός κινούνται στο ίδιο concept.

Η ταινία είναι κλασσικός Woody Allen, εμπνευσμένη σε μια περίοδό του πιθανότατα με πολλούς προβληματισμούς τόσο υπαρξιακούς, όσο και για τις σχέσεις. Είναι πραγματικά μεμπτό το να κάνεις κάτι με φίλους ή συγγενείς του άλλου;… αναρωτιέσαι από τα πρώτα λεπτά της ταινίας. Οι χαρακτήρες του είναι, όπως συνήθως, εξαιρετικά αναλυμένοι και το κωμικό στοιχείο είναι πάντα εκεί για να καυτηριάσει τις φοβίες και τις συνήθεις αντιδράσεις των ανθρώπων μπροστά στην απειλή του θανάτου.

Υπόθεση: Μεταξύ δύο εορτασμών Thanksgiving, με διαφορά δύο χρόνων, ο σύζυγος της Hannah ερωτεύεται την αδερφή της, Lee, ενώ ο πρώην υποχονδριακός σύζυγος της Χάνα αναθερμαίνει την σχέση του, με την δεύτερη αδερφή της, Holly.

Γιατί να την δεις;

Γιατί ο Woody Allen, μέσα από τέτοιες ταινίες του μας αποδεικνύει πόσο καλός ψυχαναλυτής και δημιουργός ρεαλιστικών σεναρίων είναι. Είναι μια σχετικά όχι πολύ γνωστή ταινία του, που όμως αν θες να εμβαθύνεις στον κόσμο του αξίζει να την δεις. Άλλωστε είναι και μία από τις πιο ευχάριστες και ενδιαφέρουσες για τον κόσμο των ανθρώπινων σχέσεων. Έχει κερδίσει 3 Όσκαρ.

Woody Allen: Το σινεμά και οι άλλοι

 

 

Σχόλια