Κρασί: ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά παγκοσμίως!

Το κρασί ευφραίνει τις καρδιές των ανθρώπων σύμφωνα με μια πρόσφατη αποκάλυψη, τουλάχιστον τα τελευταία 8.000 χρόνια.  Τόσων ετών χρονολογούνται τα ίχνη κρασιού που βρέθηκαν πρόσφατα, σε πήλινα δοχεία στην Τυφλίδα της Γεωργίας.

Το παρελθόν του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η παραγωγή του μια ολόκληρη ιεροτελεστία, επιστήμη και τέχνη ταυτόχρονα. Η γευσιγνωσία του μια διαδικασία που διεγείρει τις αισθήσεις. Οι ποικιλίες του αναρίθμητες, οι ιδιότητές του ανεξάντλητες – και οι περισσότερες ευεργετικές.

Τα καλύτερα wine bar της Αθήνας! (vol.1)

“Το κρασι ειναι η συνεχης αποδειξη ότι ο Θεος αγαπαει τους ανθρωπους”

Βενιαμίν Φραγκλίνος

Στον κόσμο καταναλώνονται ετησίως εκατομμύρια λίτρα κρασιού. Σύμφωνα με στατιστικές του 2016, καταναλώθηκαν εκείνη τη χρονιά 242 εκατομύρια εκατόλιτρα κρασιού. Δηλαδή 24.200.000.000 λίτρα παγκοσμίως! Η χώρα μας φαίνεται πως έχει συμβάλλει δραστικά στη διαμόρφωση αυτού του αριθμού, αφού κατέχει σεβαστή θέση στους παγκόσμιους καταλόγους οινοποσίας (με βάση λίστα του Forbes).

“Η ζωή είναι πολύ μικρή για να πίνουμε κακό κρασί!”

Το κρασάκι, λοιπόν, να ρέει άφθονο αλλά ασφαλώς δεν μετράει μόνο η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα. Για αυτό είναι σημαντικό κάθε φορά που δοκιμάζουμε ένα κρασί να γνωρίζουμε μερικά μικρά μυστικά, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε την ποιότητά του. Έτσι θα αποφύγουμε τις όποιες βλαβερές για την υγεία μας επιπτώσεις ενός κακής ποιότητας ή ακόμη και χαλασμένου κρασιού. Παράλληλα, μπορούμε έτσι να καταφέρουμε, κάθε μπουκάλι κρασί που αγοράζουμε να είναι μια επιτυχημένη επιλογή!

Πώς μπορούμε να μάθουμε να ξεχωρίζουμε ένα καλό κρασί;

1) Έχουμε τις αισθήσεις μας τεταμένες

Σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί, το κρασί δεν “μιλάει” μόνο στους αισθητήρες της γλώσσας μας. Διεγείρει τόσο την όραση, όσο και την όσφρησή μας. Πρέπει, λοιπόν, να εκμεταλλευτούμε την επίδρασή του στις τρεις αισθήσεις μας και να της δώσουμε τη δέουσα σημασία από τη στιγμή που θα το σερβίρουμε στο ποτήρι μας.

  • Χρώμα 

Χωρίς να χρειάζεται να υιοθετήσουμε περισπούδαστο ύφος σομελιέ, κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να δοκιμάσουμε ένα κρασί ας δώσουμε λίγο χρόνο. Παρατηρούμε το χρώμα του, προσεκτικά στο φως (κατά προτίμηση σε λευκό φόντο) κι από όσο περισσότερες γωνίες μπορούμε.

  • Άρωμα

Η μύτη μας έχει μεγάλες δυνατότητες να ξεχωρίζει πολλά διαφορετικά αρώματα, αρκεί να εξασκηθούμε λίγο σε αυτό. Προτού πιούμε ας δώσουμε λίγη προσοχή στα αρώματα που βγάζει ένα κρασί. Αν μας το έχουν σερβίρει στο σωστό ποτήρι, το έργο μας θα διευκολυνθεί. Εάν όχι, μπορούμε να μάθουμε πιο είναι το σωστό ποτήρι για τα κρασιά που μας αρέσουν. Λένε πως αν δώσουμε προσοχή στο άρωμα του κρασιού τότε εμπλουτίζουμε και τη γευστική εμπειρία που θα ακολουθήσει.

Επιπλέον, η μύτη μας μπορεί να μας προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Εάν αισθανθείτε δυσάρεστη μυρωδιά (συνήθως θα μοιάζει με μούχλα ή κλεισούρα), μη διστάσετε. Ενημερώστε τον υπεύθυνο του μαγαζιού ή τον ιδιοκτήτη της κάβας για το χαλασμένο κρασί και οπωσδήποτε μην το πιείτε.

  • Γεύση

H διαδικασία που προηγήθηκε, αφενός μετατρέπει την οινοποσία σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, αφετέρου θα έχει καλύτερα και πιο έγκυρα αποτελέσματα για την γεύση του κρασιού. Θα καταφέρουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, χωρίς να έχουμε υποτιμήσει καμία από τις χάρες του!

2) Οι ποικιλίες

Ανάλογα με το εάν μας αρέσει το λευκό, το κόκκινο ή το ροζέ, το γλυκό ή το στυφό, το απλό ή το αφρώδες κρασί, μπορούμε να μάθουμε μερικά πράγματα για τις ποικιλίες. Έτσι θα μπορούμε ευκολότερα να επιλέγουμε κρασί που θα είναι κοντά στα γούστα μας και κατά πάσα πιθανότητα θα μας αρέσει.

Ένα κρασί μπορεί να είναι πολύ καλό, αλλά απλά να μην ταιριάζει στις γευστικές μας απαιτήσεις. Γνωρίζοντας λίγα πράγματα για κάθε ποικιλία, δεν θα βιαστούμε να το κρίνουμε ως ένα κακό κρασί, αλλά θα γνωρίζουμε πλέον ότι πολύ πιθανόν να μην ανταποκρίνεται απλά στα γούστα μας!

3) Συλλογή εμπειριών

Έχοντας στο νου μας τα δύο παραπάνω απλά βήματα, που απευθύνονται σε αρχάριους, το επόμενο βήμα είναι….η εξάσκηση! Δοκιμάζουμε κρασιά όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε!

Δεν είναι λίγες οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με το κρασί. Μια νύχτα γευσιγνωσίας, μια επίσκεψη σε ένα οινοποιείο (πολλά διοργανώνουν ξεναγήσεις), μια βόλτα σε ένα wine bar για το οποίο ακούσαμε καλά λόγια, μια επίσκεψη σε φιλικό σπίτι για την οποία αποφασίζουμε να αγοράσουμε ένα κρασί, μια εκδρομή σε μέρος που φημίζεται για τους οινοπαραγωγούς του. Όλες μας δίνουν την ευκαιρία να πειραματιστούμε δοκιμάζοντας κρασιά, με την απαραίτητη προσήλωση αυτήν την φορά!

4) Ξαναδοκιμάζουμε 

Για να είμαστε πιο οργανωμένοι, ό,τι μας αρέσει το καταγράφουμε και με την πρώτη ευκαιρία το ξαναδοκιμάζουμε. Έτσι σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να μαθαίνουμε ακόμη καλύτερα τις ποικιλίες, αλλά και προς ποιες ποικιλίες δείχνουμε ιδιαίτερη “συμπάθεια”, ώστε να τις εξερευνήσουμε περισσότερο.

5) Υπάρχει ένα application για όλα! 

Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μην υπήρχε έστω και ένα σχετικό application. Μερικά τα βρίσκουμε δωρεάν. Διαθέτουν λίστες κρασιών, τη δυνατότητα να γράψουμε ή να διαβάσουμε κριτικές για κάποιο συγκεκριμένο κρασί ακόμη και να σκανάρουμε την ετικέτα για να μάθουμε περισσότερα για ένα κρασί ή να το αποθηκεύσουμε για τη λίστα των αγαπημένων μας. Μερικές προτάσεις: CellarTracker, Wine Rating Plus, Vinous. 

6) Η τιμή δεν υποδηλώνει απαραίτητα ένα καλό ή κακό κρασί

Δεν βιαζόμαστε να κρίνουμε ένα κρασί με μοναδικό κριτήριο το κόστος του μπουκαλιού. Ένα φθηνό (ακόμη και χύμα κρασί) μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικό όπως αντίστοιχα ένα πολύ ακριβό μπορεί να είναι σκέτη απογοήτευση. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, γινόμαστε πιο τολμηροί και δεν διστάζουμε να δοκιμάσουμε και φθηνότερα κρασιά, ή τέλος πάντων δεν υποτιμούμε τα κρασιά που μπορεί να σηκώσει το πορτοφόλι μας, γιατί μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά!

7) Εκ του αποτελέσματος

Επειδή είμαστε αρχάριοι και δεν έχουμε βλέψεις να γίνουμε σομελιέ, μέχρι να μάθουμε δυο-τρία πραγματάκια θα δοκιμάσουμε ακόμη πολλά άσχημα κρασιά. Η πιο σίγουρη κρίση για την ποιότητα ενός κρασιού είναι….η επόμενη μέρα! Εάν το κρασί μας προκαλέσει αφόρητο πονοκέφαλο την επόμενη μέρα, ειδικά εάν έχουμε πιει και μικρή ποσότητα, πρέπει αμέσως να το αποκλείσουμε από τη λίστα μας. Όπως είναι χρήσιμο να σημειώνουμε όσα μας αρέσουν, έτσι πρέπει να σημειώνουμε κι αυτά που μαρκάραμε ως πολύ κακής ποιότητας και να μην τα ξανά αγοράσουμε ή να μην ξαναπιούμε το συγκεκριμένο κρασί σε κανένα μαγαζί.

Hang out with Χανγκόβερ? 10+1 τρόποι για να το καταπολεμήσεις!

Και κάτι τελευταίο για το κρασί:

“Οποιος προσπαθει να σε κανει να πιστεψεις ότι ξερει τα παντα για το κρασι, προφανως λεει ψεματα!”

 Leon Adams, The Common sense Book of Wine

 

Στην υγειά σας!

Σχόλια