Μια ακόμη παγκόσμια ημέρα. Μια ακόμη μάστιγα, που πρέπει να εξαλειφθεί. Κακοποίηση γυναικών. Φόβος. Σιωπή. Πότε η σιωπή θα γίνει κραυγή;

Είμαι γυναίκα. Είμαι  ακρωτηριασμένη. Κακοποιημένη. Αδύναμη. Φοβισμένη. Ο άντρας μου μού έμαθε ότι αξίζει να με δέρνουν. Ότι έχει το δικαίωμα να με κακοποιεί με την ιδιότητα του συζύγου ή καλύτερα του ιδιοκτήτη. Εκείνος είναι ο δυνατός, εκείνος που αποφασίζει τι μου αξίζει. Ο θύτης. Και εγώ το θύμα. Ναι, φταίω γιατί φοβάμαι. Φταίω γιατί άφησα το χαστούκι να γίνει αίμα. Γιατί υποτίμησα τον εαυτό μου. Φταίω γιατί σιωπώ

Η βία έχει πολλές μορφές. Ψυχολογική, σωματική, λεκτική, σεξουαλική. Η βία έχει ένα πρόσωπο. Σκοτεινό, οδυνηρό, τρομακτικό. Ευνουχίζει ψυχές και συνειδήσεις. Διαιωνίζεται με το φόβο και την ανασφάλεια. Γεννιέται  εκεί που δεν το περιμένεις. Ο θύτης δεν είναι κάποιος άγνωστος. Είναι ο διπλανός σου, ο άνθρωπος που μέχρι τότε αγαπούσες και εμπιστευόσουν. Τρόμαξες;

Η οικειότητα μπορεί να γίνει η τέλεια δικαιολογία για ένα χτύπημα, αρχικά αθώο και ασήμαντο. Ένα μικρό χτύπημα αρκεί για να μετατραπεί σε οργισμένο ξέσπασμα την επόμενη φορά, σε ένα αιματοβαμμένο σκηνικό, ακόμη και σε ένα βιασμό.

κακοποίηση γυναικώνΈνα συγγνώμη, ένα “δεν θα ξαναγίνει” παρηγορούν, καθησυχάζουν, κρύβουν κάτω από το χαλί το αυτονόητο. Την οδυνηρή αλήθεια. Ναι, θα ξαναγίνει. Θα σε ξαναχτυπήσει. Ναι…θα σε ξαναβιάσει. Θα ξαναβρεθείς μέσα στα αίματα. Όχι δεν θα αλλάξει. Δεν αγαπά, δεν σέβεται. Και όχι δεν ήταν μια κακή στιγμή. Ο κύκλος της κακοποίησης μόλις άνοιξε. Τρόμαξες;

 

Στον απόηχο του σκανδάλου του Χάρβει Γουαινστάιν με μια πολυπληθή λίστα ηθοποιών του, που παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από τον διάσημο παραγωγό, η ομερτά του Χόλιγουντ έσπασε. Σχεδόν σαράντα περιστατικά επιθέσεων διερευνούνται από την αστυνομία του Λ.Α με πρωταγωνιστή τον άλλοτε μεγιστάνα της μεγάλης οθόνης.

«Η σιωπή πρέπει να σταματήσει για να σπάσει ο κύκλος της ατιμωρησίας για τη σεξουαλική παρενόχληση.»

                   ~Μίρα Σορβίνο, θύμα κακοποίησης του Γουάινσταιν

Η σιωπή έσπασε αργά νικημένη από το φόβο. Η απειλή ότι η καριέρα τους θα τερματιζόταν αν τολμούσαν να μιλήσουν κρατούσε τις ηθοποιούς δέσμιες της κακοποίησης, και των ορέξεων ενός «ισχυρού» άνδρα που εκμεταλλευόταν τη δύναμη του για να επιβληθεί. Ο Χάρβει δεν είναι ο μόνος.

Σύμφωνα με έρευνες 1 στις 3 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Το 32% των θυμάτων έχει δηλώσει ότι ο δράστης ήταν ιεραρχικά ανώτερος, ενώ το 75% των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση βρίσκονται σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις.

Project Unbreakable: 27 γυναίκες και 27 βιαστές.

Πρόσφατα το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο καταδίκασε κάθε μορφή σεξουαλικής βίας και έκανε έκκληση στα κράτη–μέλη να μεριμνήσουν για πιο προσβάσιμες και λιγότερο στιγματιστικές διαδικασίες καταγγελίας για τα θύματα. Επίσης, ζήτησε να ληφθούν υπόψιν μέτρα πρόληψης κατά της βίας και στο κυβερνοχώρο για την εξάλειψη του φαινομένου. Ακόμη προέτρεψε τους βουλευτές και τους αρμόδιους να ενημερωθούν κατάλληλα, ώστε οι χώροι εργασίας να διέπονται από το σεβασμό στην εργασία και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

«Συναντηθήκαμε στο λόμπι του ξενοδοχείου. Όλο το βράδυ με φλέρταρε και με κοίταζε σαν να ήμουν ένα κομμάτι κρέας. Χρησιμοποιούσε τη δύναμη του για να κάνει σεξ.»

                ~Λέα Σειντού για τον Χάρβει Γουάινσταιν

Είμαι γυναίκα. Είμαι δυνατή. Είμαι θαραλλέα. Δεν σιωπώ. Όταν με βλάπτουν φωνάζω. Ουρλιάζω. Όχι από πόνο, αλλά από αγανάκτηση. Δεν μου αξίζει να με χτυπούν. Δεν μου αξίζει να με βρίζουν. Δεν μου αξίζει να με θεωρούν κατώτερη. Δεν ανέχομαι να είμαι θύμα. Δεν συγχωρώ το θύτη μου. Τον καταγγέλω για να σταματήσει να είναι θύτης. Μπορώ να το κάνω γιατί σέβομαι τον εαυτό μου και τον αγαπώ. Και εσύ μπορείς αρκεί να μιλήσεις. Τώρα. Πριν σε κάνουν οι άλλοι να σιωπήσεις.

Τρόμαξες; Μίλα.

 

Κεντρα κακοποιημενων γυναικων

Γραμμή Sos 15900: Υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που παρέχει 24 ώρη στήριξη σε γυναίκες θύματα βίας 365 μέρες το χρόνο.

Καταφύγιο γυναίκας: τηλ. 2310551041

Ελπίδα Ζωή Σύλλογος Προστασίας Κακοποιημένων γυναικών και Ανήλικων Παιδιών: Τηλ. 2103227165

Συμβουλευτικό Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας

Ιδρύθηκε το 1989 και είναι ο πρώτος φορέας που ασχολήθηκε με το θέμα της βίας κατά των γυναικών, ενώ από το 1993 λειτουργεί και ξενώνας κακοποιημένων γυναικών για την ενδοοικογενειακή βία. Στόχος του η συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί βία στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Νίκης 11 Σύνταγμα Αθήνα τηλ. 2103317056

Αλκιβιάδου 76, Πειραιάς  2104112091,4129101

Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης

Σχόλια