“Κάποιες γυναίκες φοβούνται τη φωτιά, κάποιες άλλες απλά μετατρέπονται σε φωτιά.”

Γυναίκες που αμφισβητούν κατάφωρα την εξουσία και τις παλαιολιθικές, κάποιες φορές, δομές της. Που επιδεικνύουν καθημερινά τη δύναμη, τη γνώση και τις δεξιότητές τους. Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και που με τις πράξεις τους κατάφεραν να ταρακουνήσουν την εξουσία, σε κοινωνίες που προσπαθούν διαρκώς να τις περιορίσουν και να τις μειώσουν.

Γυναίκες που ανθίστανται στην προσπάθεια του οποιουδήποτε να περιορίσει τη δύναμή τους και να περιφρονήσει τη δημιουργικότητά τους. Που αντιστέκονται και ανατρέπουν καταπιεστικές παραδόσεις και καθεστώτα. Το ιστορικό υπόβαθρο, ανέδειξε πλήθος τέτοιων υπάρξεων, που με τις πράξεις τους άλλαξαν τα πολιτικά και καλλιτεχνικά δεδομένα. 

Emmeline Pankhurst — Αγγλία

γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Η Emmeline Pankhurst υποστήριζε κατηγορηματικά τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς αγωνίστηκε σκληρά για να εξασφαλίσουν οι γυναίκες το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές και την ισότητα σε σχέση τους άνδρες. H πιο αξιομνημόνευτη δράση της ήταν η πρωτοβουλία της να ιδρύσει, το 1903, την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση των Γυναικών (WSPU), της οποίας τα μέλη, γνωστά ως «suffragettes», αγωνίστηκαν για την προστασία των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ένωση αυτή αναμφισβήτητα επηρέασε τη νίκη των γυναικών στο δικαίωμα ψήφου. Το 1928, η Pankhurst πέθανε μόλις λίγες εβδομάδες προτού οι γυναίκες λάβουν ίσα δικαιώματα ψήφου με τους άνδρες.

Marie Curie — Πολωνία

γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

H γυναίκα αυτή έχει χαραχτεί στην ιστορία ως η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της. Ήταν φυσικός και χημικός που διεξήγαγε πρωτοποριακή έρευνα για τη ραδιενέργεια, όπως επίσης η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ – και η μόνη γυναίκα που κέρδισε δύο φορές.

Η ανάπτυξη της θεωρίας της ραδιενέργειας είναι το πιο διάσημο επίτευγμά της. Έχει καταστεί πλέον βασικό μέρος των ιατρικών εξελίξεων και της έρευνας. Τα ινστιτούτα Curie στο Παρίσι και τη Βαρσοβία παραμένουν μέχρι σήμερα σημαντικά κέντρα ιατρικής έρευνας.

Simone de Beauvoir — Γαλλία

γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

H Simone de Beauvoir ήταν Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος, διανοούμενη, ακτιβίστρια και φεμινίστρια. Η φιγούρα της άσκησε αξιοσημείωτη επιρροή στο φεμινιστικό κίνημα και στη θεωρία πάνω στην ιστορία, μέσω των εισηγήσεων περί υπαρξισμού και φεμινισμού.

Το πιο διάσημο έργο της De Beauvoir, «Το δεύτερο Φύλο». Μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας ύπαρξης και της καταπίεσης των γυναικών και πυροδότησε την έξαρση του φεμινισμού. Άλλα αξιοσημείωτα έργα της περιλαμβάνουν τα μυθιστορήματά της «She Came to Stay» και «The Mandarins».

Frida Kahlo — Μεξικό

γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Η γυναίκα αυτή επηρέασε τον πολιτισμό μέσω της έφεσής της στην έκφραση μέσω της ζωγραφικής. Διαμέσου των έργων της, στα οποία εντοπίζεται διάχυτος ο φεμινισμός, μέσω της παρουσίασης της γυναικείας φύσης, του προσωπικού πόνου και της σεξουαλικότητας. Στην ηλικία των έξι ετών, την κατέβαλε η πολιομυελίτιδα, ενώ το 1925, ένα ατύχημα ενώ επέβαινε σε λεωφορείο, λόγω των τραυματισμών που της προκάλεσε, την άφησε ανίκανη να φέρει παιδιά στον κόσμο.

Ωστόσο, οι κακουχίες αυτές δεν ανέστειλαν με κανέναν τρόπο την καλλιτεχνική της δημιουργικότητα. Το έργο της Kahlo πραγματεύεται την ταλαιπωρία και την εικόνα του εαυτού – συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας της αποβολής – η οποία ήταν μια επαναστατική δράση, δεδομένης της παραδοσιακής απεικόνισης της γυναικείας ομορφιάς στην τέχνη.

Rosa Parks — Η.Π.Α.

γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Η γυναίκα αυτή κατόρθωσε να αλλάξει τα ιστορικά και πολιτικά δεδομένα για τους έγχρωμους πληθυσμούς, αφού, το 1955, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ. Η πράξη αυτή πολιτικής ανυπακοής γέννησε ένα κίνημα κατά της φυλετικής ανισότητας στην πόλη αυτή, το οποίο ώθησε τους έγχρωμους να προκαλέσουν μποϊκοτάζ των λεωφορείων επί 381 ημέρες.

Έκτοτε, συνέχισε να αφιερώνεται στον ακτιβισμό των πολιτικών δικαιωμάτων, συνεργαζόμενη με σημαντικούς ηγέτες όπως ο Edgar Nixon και ο Martin Luther King, Jr. Για την αξιοσημείωτη συμβολή της στη φυλετική ισότητα έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις κι επαίνους.  

Aung San Suu Kyi — Βιρμανία

γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

H φιγούρα αυτή, μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και της συγγραφής, κατάφερε να πραγματώσει ένα ευρύ πολιτικό έργο. Ταυτόχρονα, έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για τον ακτιβισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις προσπάθειές της να φέρει τη δημοκρατία στη Myanmar, παρά την ύπαρξη ενός αυστηρά δικτατορικού καθεστώτος.

Είναι επίσης η πρώτη γυναίκα που υπηρετεί ως Υπουργός Εξωτερικών, για το Γραφείο του Προέδρου, για την Ηλεκτρική Ενέργεια και την Ενέργεια και για την Εκπαίδευση. Οι διακρίσεις της Aung San Suu Kyi περιλαμβάνουν το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο κέρδισε το 1991.

Obiageli Ezekwesili — Νιγηρία

γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Άλλη μια σημαντική ηγετική φωνή στην πολιτική σκηνή. Μια γυναίκα που άλλαξε τα δεδομένα στη νιγηριανή πολιτική, όντας παγκοσμίως γνωστή για το ρόλο της στην εγκαθίδρυση και διαχείριση της καμπάνιας #BringBackOurGirls, η οποία τάραξε τα τότε πολιτικά νερά.

Η προσπάθειά της να διασώσει τα έγχρωμα ανήλικα κορίτσια που υπήρξαν θύματα απαγωγής, βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, με πολλές διασημότητες να εκφράζουν έμπρακτα την υποστήριξή τους.

Με αυτό τον τρόπο, δόθηκε η ευκαιρία σε πάνω από 20 από τα αγνοούμενα κορίτσια να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, καθιστώντας τη γυναίκα αυτή μια κυρίαρχη φωνή υποστήριξης προς τις γυναίκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Li Tingting — Κίνα

γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Η γυναίκα αυτή, με την ενεργή της δραστηριοποίηση, υπήρξε ο λόγος της ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των δικαιωμάτων των γυναικών και της LGBTQ κοινότητας. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκστρατείες υψηλού επιπέδου στην Κίνα για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με ζητήματα τέτοιου είδους.

Έχει επιπλέον ασχοληθεί και με το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο στην Κίνα. Μιλά ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία της, σε μια χώρα όπου οι ρατσιστικές εξάρσεις κατά της LGBTQ κοινότητας παραμένουν ευρέως διαδεδομένες και δεν παύει να μάχεται υπέρ του γάμου ατόμων ιδίου φύλου.

Laxmi Agarwal — Ινδία

γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Η ιστορία αυτής της γυναίκας είναι κάθε άλλο παρά ρόδινη. Σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών, υπήρξε θύμα επίθεσης με οξύ, από έναν άνδρα του οποίου αρνήθηκε την πρόταση γάμου. Αποφασισμένη ωστόσο να μην αφήσει αυτό το συμβάν να της καταστρέψει τη ζωή, το μετέτρεψε σε όπλο, βοηθώντας άλλα θύματα τέτοιας επίθεσης μέσω της καμπάνιας κοινωνικών μέσων με το όνομα «Stop Acid Attacks».

Με αλεπάλληλες προσπάθειες, κατάφερε να περιορίσει την πώληση οξέων και να οδηγήσει πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις επιθέσεων στο δικαστήριο, μέσω του Ιδρύματος Chhanv. Αξίζει ιδιαιτέρως να σημειωθεί πως το 2014 παρέλαβε το International Women of Courage award από τη Michelle Obama.

Malala Yousafzai — Pakistan

γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Τελειώνοντας το δεκάλογο αυτών των γυναικών, αξίζει να σημειωθεί η συμβολή αυτής της αγωνίστριας. Μια γυναίκα που αγωνιζόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήδη από την ηλικία των 11 ετών, όταν δημοσίευσε σε ένα blog τις λεπτομέρειες σχετικά με τη ζωή της κάτω από την κατοχή των Ταλιμπάν.

Έκτοτε αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο ενός ντοκιμαντέρ των New York Times και έδωσε πολλαπλές συνεντεύξεις για τις τραυματικές εμπειρίες της, μία εκ των οποίων περιλαμβάνει και μια σχεδόν δολοφονική επίθεση.

Ο αγώνας της για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει γίνει διεθνές κίνημα, έχοντας δημιουργήσει το δικό της φιλανθρωπικό ίδρυμα, εκδώσει ένα βιβλίο, και αποτελέσει την έμπνευση για ένα ντοκιμαντέρ που προτάθηκε για Όσκαρ, ενώ έχει δεχθεί αλλεπάλληλες βραβεύσεις κι επαίνους.

Σχόλια