Σκέφτεσαι να ξαναδώσεις πανελλήνιες;

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι το τέλος και η αρχή μιας περιόδου. Τελειώνεις το σχολείο και περνάς σε μια εντελώς νέα φάση που είναι το πανεπιστήμιο. Αν όμως δεν τα πας καλά και τελικά δεν περάσεις στη σχολή που ήθελες τι γίνεται;

Σκέφτεσαι αν θα γραφτείς σε μια ιδιωτική σχολή, αν πας εξωτερικό ή αν ξαναδώσεις πανελλήνιες. Επειδή οι δύο πρώτες εναλλακτικές όσο να ‘ναι απαιτούν μια οικονομική άνεση, η πιο πιθανή λύση είναι να δώσεις ξανά εξετάσεις, οι οποίες θα είναι λιγότερο κοστοβόρες ακόμη κι αν κάνεις μαθήματα σε φροντιστήριο.

Αυτή η περίπτωση φαντάζει κάτι αδύνατο και γενικά σου φαίνεται βουνό, ιδίως τις πρώτες μέρες που μαθαίνεις τη βαθμολογία σου και είσαι ακόμη με την πίκρα της “αποτυχίας”. Εννοείται πως οι πανελλήνιες σε καμία περίπτωση δεν καθορίζουν το μέλλον σου (και φυσικά είναι σιχαμένες), όμως αν θέλεις κάτι πολύ, αξίζει να ξαναπροσπαθήσεις να το πετύχεις.

Αν και δεν είναι καθόλου ευχάριστη διαδικασία, υπάρχουν λόγοι που αξίζει να ξαναπροσπαθήσεις.

 

1.Γιατί αυτά τα 4 χρόνια που θα χάσεις σε μια σχολή που δε σε γεμίζει δεν ξαναγυρνάνε

Στη ζωή μας καλό είναι να προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα τα οποία μας αρέσουν πραγματικά, όσο τουλάχιστον αυτό είναι στο χέρι μας. Αν σπουδάσεις 4 χρόνια κάτι που δε σε ικανοποιεί και δεν το αγαπάς, εκτός του ότι μπορεί να μην ασκήσεις ποτέ το επάγγελμα δε θα είσαι και καλός σε αυτό κατά πάσα πιθανότητα.

2.Γιατί είσαι πολύ πιο χαλαρός

Η δεύτερη φορά δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη από άποψη χρόνου. Το σημαντικότερο είναι πως δεν περνάς 6 ώρες στο σχολείο και άλλες τόσες στο φροντιστήριο και στο διάβασμα.

πανελλήνιες

3.Γιατί η καθημερινότητά σου δε θα είναι μόνο διάβασμα

Λόγω του ότι θα έχεις πολύ περισσότερο χρόνο όπως προείπα, θα μπορείς να προγραμματίσεις έτσι τη μέρα σου ώστε να βγαίνεις έξω, να χαλαρώνεις κάνοντας ό,τι σου αρέσει, να πηγαίνεις γυμναστήριο, χορό κτλ κτλ. Με λίγα λόγια δε θα πήζεις στο διάβασμα όλη μέρα, αλλά θα ζεις φυσιολογικά, χωρίς να εξαντλείσαι.

4.Γιατί το άγχος δε θα είναι το ίδιο

Το έχεις βιώσει ήδη μια φορά, έχεις καταλάβει ότι δεν είναι κάτι τόσο δα φοβερό και η προετοιμασία σου σίγουρα είναι καλύτερη, αφού διάβασες ακριβώς τα ίδια άλλον έναν ολόκληρο χρόνο.

Άγχος σε νεαρή ηλικία: Μερικές από τις πηγές του

5.Γιατί σου δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να ξανασκεφτείς τι πραγματικά θέλεις

Σε αυτόν τον χρόνο που θα είναι σίγουρα πιο χαλαρός για σένα, ίσως αναθεωρήσεις την επιλογή σου για σπουδές και να ανακαλύψεις πως κάτι σ’ αρέσει περισσότερο ή φυσικά να επιβεβαιώσεις στον εαυτό σου πως η αρχική σου επιλογή ήταν σωστή αφού το θες ακόμα.

6. Γιατί ωριμάζεις

Στην πορεία θα καταλάβεις πως οι πανελλήνιες δεν ήταν τίποτα μπροστά στις δοκιμασίες της καθημερινότητας. Όμως μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή αυτό θα είναι το σημαντικότερο βήμα που θα κάνεις μόνος σου, βασιζόμενος στις δυνατότητές σου. Η απόφαση να το κάνεις άλλη μια φορά, είναι ένδειξη υπευθυνότητας και ευθύνης απέναντι στον εαυτό σου κυρίως, για να πετύχεις τα όνειρά σου. (Ναι, είναι αστείο πως οι σπουδές μας εξαρτώνται απ’ αυτό το άθλιο σύστημα, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση).

7.Γιατί θα μάθεις να έχεις πρόγραμμα

Ακόμη και τώρα που θα έχεις αρκετό χρόνο σε γενικές γραμμές, θα μάθεις να έχεις πρόγραμμα, γιατί προφανώς δε θα θέλεις να καταλήγεις να ξενυχτάς διαβάζοντας. Οπότε για να πας για έναν καφέ, να προλάβεις να κάνεις και το χόμπι σου θα πρέπει να θέτεις χρονικά όρια στον εαυτό σου και να διαβάζεις εντός αυτών.


Αν πάρεις την μεγάλη αυτή απόφαση να ξαναδώσεις, να θυμάσαι πάντοτε πως η δεύτερη φορά είναι πάντα καλύτερη γιατί έχεις το σημαντικό “όπλο” της εμπειρίας, κάτι που σου έλειπε πριν. Απόλαυσε το υπόλοιπο του καλοκαιριού και έπειτα καλό διάβασμα!!!

Όσα ποτέ κανείς δεν τόλμησε να σου πει για την φοιτητική ζωή!

Σχόλια